Parintele exarh DUMITRU COBZARU (Cluj) – predica marturisitoare la SFINTII ARDELENI despre PERICOLUL OCUPARII TRANSILVANIEI prin retrocedari, ROSIA MONTANA, REDUCEREA LA TACERE A BISERICII si pacatele impotriva Duhului Sfant: “Nu mai suntem sub ocupatie austro-ungara, ci sub ocupatia U.E.”

30-10-2013 Sublinieri

Predica Arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul manastirilor din Mitropolia Clujului si Feleacului, la Sfintii Marturisitori Ardeleni (21 octombrie 2013):

... Nu mai suntem sub ocupatie austro-ungara, ci suntem sub ocupatia Comunitatii [Uniunii, n.n.] Europene, care nu vrea altceva decat a vrut Imperiul Austro-Ungar in ceea ce priveste.

Nu se mai darama bisericile cu tunul, dar se doreste ca Biserica sa fie dezonorata si pusa la punct si, daca se poate, sa taca, daca nu, sa dispara.

Si sunt si astazi oameni sfinti care se lupta pentru credinta ortodoxa, pentru neamul nostru, pana in a-si jertfi viata si a se darui total, atat lui Dumnezeu, cat si tarii noastre.

Evenimentele din ultima vreme, respectiv din Transilvania, demonstreaza ca ce va spun acum e valabil. Dau un singur exemplu: Rosia Montana. Si intelegeti dvs. ca sunt forțe dincolo de noi care, probabil, vor reusi sa faca ceea ce au reusit strainii acum 300 de ani. La Rosia Montana se darama si biserici, se stramuta nu numai vii, ci si mortii din cimitire si, asa cum stiti, riscam sa fim contaminati, practic, din punct de vedere ecologic, dar este vorba si despre identitatea noastra nationala si despre identitatea noastra crestina.

De asemenea, si vreau sa dau acest exemplu pt. ca el a fost doar amintit in treacat in presa romaneasca, in ce priveste proprietatile din Transilvania. Riscam sa ajungem din nou sub ocupatie straina asa cum am fost o mie de ani pentru ca pamanturile nu ne apartin desi ne-am rascumparat de mai multe ori pamantul nostru. Si ati auzit ca se revendica teritorii foarte mari din Transilvania care au fost candva proprietatile grofilor. Si nimeni nu spune nimic, si se tace, si Transilvania nu mai este a noastra cand este vorba de proprietate. Dar trebuie sa cunoastem, iubiti credinciosi, ca Transilvania e a noastra, inclusiv proprietatile. (…)

Va indemn si ii indemn si pe cei care ne aud pe calea undelor si pe cei care ne conduc sa citeasca o carte care se numeste PRO MEMORIA, scrisa de vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania, care desluseste ce s-a intamplat cu proprietatile si cu credinta romanilor, care ne desluseste foarte exact ce legatura este intre Biserica Romano-Catolica si imperialismul ungar. Ca sa intelegeti ca noi facem, astazi, o lectie de istorie, care probabil a fost scoasa din manualele pe care fiii nostri le au pe bancile scolii, dar, asa cum spuneam, daca istoria a fost confiscata din scoli, nu poate fi confiscata din biserici, si macar noi suntem datori sa facem o astfel de lectie de istorie.

Nu avem nimic cu nimeni, cu credinta sau cu avutul cuiva. Dar, in ce ne priveste, trebuie si suntem datori si responsabili de istoria noastra, de credinta noastra, de identitatea noastra nationala. Patriarhul Teoctist, in cuvantul inainte la aceasta carte (PRO MEMORIA), spune foarte frumos ca bunatatea poporului si toleranta Ortodoxiei sunt un bun cu care ne putem mandri. Dificultatea se naste atunci cand cel de alt neam incepe sa creada ca virtutea ta e slabiciune si ca ea poate fi exploatata in beneficiul sau. Din pacate, istoria noastra a cunoscut si astfel de situatii, consumate atat pe plan national cat si religios.

Au fost momente cand poporul roman si biserica sa au trebuit sa ia pozitii ferme, ca bunatatea sa e o virtute ce provine din tarie. Poporul si Biserica sa au avut de invatat un lucru: adu-ti aminte de relele trecutului, nu pentru a urî pe cineva sau pentru a te razbuna, ci pentru ca ele sa nu se mai repete, ca niciodata virtutea bunatatii sa-si piarda din propria ei tarie si sa nu mai fie socotita drept slabiciune. Nu avem nimic cu nimeni, dar bunatatea noastra, toleranta noastra trebuie tratata ca atare si nu socotita o slabiciune sau o neputinta.

Eu insumi am fost tarat in procese civile de rectificare funciara, reprezentand Arhiepiscopia noastra, fiind trei in culpa: manastirea, Arhiepiscopia si statul roman. Ca sa va puteti inchipui cum se trateaza inca, ASTAZI, aceste lucruri si ca sa va incredintez ca va vorbesc dintr-o experienta nu usoara, ci foarte dureroasa.

Va spun aceasta pentru ca generalul Bukow a distrus 300 biserici si manastiri, dar nu le-a si reconstruit. Cand a venit in Transilvania a facut un recensamant si a descoperit ca romanii au ramas ortodocsi. Acest recensamant e publicat, se poate gasi. S-a descoperit, astfel, ca romanii au ramas ortodocsi, nu au trecut la catolici. Dar s-a mai descoperit ca bisericile noastre, romanesti, nu mai erau ortodoxe, ci erau la catolici, greco-catolice. otopeni-final-09Toate proprietatile bisericii erau catolice, iar credinciosii romanii erau ortodocsi si, pe ici, pe colo, mai era cate un preot ortodox prigonit. De aceea a daramat bisericile. Acele biserici n-au fost translatate din occident la noi. Ne-au fost furate, iubiti credinciosi. Cartea aceasta spune ca ni se fura in continuare.

Vorbim de sentimentul national pentru ca sfintii praznuiti astazi sunt romani si sunt foarte importanti pentru noi. Avem nadejde ca Dumnezeu va purta grija mai departe pentru rugaciunile sfintilor nostriTraim intr-o stare de neputinta, nu putem face nimic. Observati ca suntem legati de maini si de picioare si nu putem face absolut nimic. Nadajduim ca pentru mijlocirea lor Dumnezeu va avea mila de poporul nostru.

(…) Sfintii praznuiti astazi au incercat sa se izbaveasca de pacatul impotriva Duhului Sfant, de lepadarea de credinta. De aceea, n-au trecut, nu s-au lepadat de credinta cea adevarata. (…)

Am mai spus de omul din Parlamentul Romaniei care lupta impotriva lui Dumnezeu pe fata si reuseste sa traga un intreg parlament impotriva lui Dumnezeu si a Bisericii, reusind sa impuna legi imorale si necrestine. (…)

Sa luam aminte, sa nu ne uitam istoria, sa o cunoastem si sa nu repetam gresalele inaintasilor nostri si, mai degraba, sa nu lasam pe cei straini de neam si de credinta sa ne distruga.

Sfintii nostri romani sunt nadejdea vie in fata lui Dumnezeu ca nu vom pieri ca neam de pe fata pamantului.

Sa luati aminte la cuvantul evanghelic de astazi, ca pacatele impotriva Duhului Sfant – necredinta, lepadarea de credinta adevarata, ura impotriva lui Dumnezeu si deznadejdea [sinuciderea, n.n.], nu se iarta“.

Transcriere partiala de Razboi Intru Cuvant

otopeni-final-13 - Ioan Popa

(sursa icoanei, de Ioan Popa)

Legaturi:


Categorii

Biserica la ceas de cumpana, Catolicism si uniatie, Ce este pacatul?, Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, Marturisirea Bisericii, Parintele Dumitru Cobzaru, Portile Iadului, Sfintii Marturisitori Ardeleni, Uniunea Europeana (UE), VIDEO, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

16 Commentarii la “Parintele exarh DUMITRU COBZARU (Cluj) – predica marturisitoare la SFINTII ARDELENI despre PERICOLUL OCUPARII TRANSILVANIEI prin retrocedari, ROSIA MONTANA, REDUCEREA LA TACERE A BISERICII si pacatele impotriva Duhului Sfant: “Nu mai suntem sub ocupatie austro-ungara, ci sub ocupatia U.E.”

  1. Axios! Axios! Axios!!!

  2. admin
    Daca aveti timp va rog sa transcrieti si partea cealalta, ca am inteles ca e transcriere partiala.
    Multumesc

  3. @petru:

    Partiala in sensul in care am extras esentialul, fiind lasate la o parte frazele de legatura mai degraba. Dar vom completa daca cineva se va oferi sa transcrie integral.

  4. Este o marturisire facuta cu putere si curaj. Domnul sa-l intareasca pe parintele arhimadrit Dumitru Cobzaru !
    Fratilor, in ultima vreme mi se pare ca biserica a inceput sa reactioneze si sa dea marturie in Romania despre vremurile pe care le traim. Este un semn ca jertfa martirilor si sfintilor romani da roade si ca in poporul nostru credinta este inca vie si lucratoare daca, in pofida neputintelor si slabiciunilor noastre, Domnul mai ridica asemenea voci printre vladicii si preotii nostri.

  5. m-a infiorat predica asta. Mai clar de atat nu stiu daca s-a vorbit pana acum legat de Rosia Montana si de ce inseamna ea, si in acelasi timp despre pamantul vandut al tarii.

    Dureros sa stii ca nu poti sa faci nimic si asta ti-o arata clar chiar un parinte al bisericii. M-a bucurat insa ca parintele a continuat si a spus ca deznadejdea este pacat impotriva Duhului Sfant si astfel ne-a ajutat sa intelegem ca trebuie sa stam continuu intr-o dreapta judecata.

    Sfatul sfintiei sale e cu bataie lunga. Dumnezeu sa ne ajute sa-l simtim la nivel de neam.

  6. Elena,
    spre slava lui Dumnezeu,slujitorii bisericii nu fac doar marturisire ci chiar sunt sufletul luptei pentru pamantul stramosesc.Fara ei oamenii nu ar fi avut curajul pe care l-au avut la Pungesti.Acolo este un exemlu sfant pentru tara,demn de urmat,vital de pus in practica si de altii dar…
    Despre troita asezata acolo de manastirea Petru Voda, pe “razboi intru cuvant” ,nu s-a scris nimic.Oare realizati ca nepromovand aceste minunate exemple de credinta si patriotism slujiti si sunteti alaturi de cei care vor sa ne distruga? Sunt poate ultimele farame de adevarata jerfa si ne incapatinam sa nu le vedem.De ce? Pentru ca ne-am invatat sa vedem doar raul,asa cere sloganul,binele nu trebuie promovat…ar putea contamina si atunci “controlul ar scapa de sub control”.Domnul sa ne intelepteasca sa promovam si exemplele demne de urmat prin faptuire nu doar vorbele.Faptele ne lipsesc iar unde sunt ne facem ca nu exista.Doamne lunineaza poporul roman sa se trezeasca si sa-si ia soarta in propriile maini.
    http://www.vrn.ro/marii-parinti-ai-ortodoxismului-romanesc-vegheaza-la-pungesti.

  7. @ Dorina:

    Despre troita asezata acolo de manastirea Petru Voda, pe “razboi intru cuvant” ,nu s-a scris nimic

    Mintiti intentionat sau doar o anumita partinire ideologica explica orbirea?

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2013/10/29/exploatarea-gazelor-de-sist-prevazuta-in-parteneriatul-strategic-cu-sua-increngaturile-lobby-ului-american-in-romania-fracturarea-hidraulica-produce-si-alte-efecte-negative-decat-contaminarea-apei/

    E primul subtitlu, scris mare – la postarea PRINCIPALA de pe pagina de STIRI de ieri, iar in interior se gaseste articolul din Adevarul despre acest eveniment. Iar ieri, aici, vi s-a aprobat un comentariu in care semnalati aceleasi lucru, cu un link la Vremea Noua, deci este foarte urat ceea ce faceti acum. Daca aveti o problema cu noi, atunci continuati sa urmariti si sa credeti doar alte bloguri care ne calomniaza abject de ani de zile, asa cum faceti si dvs. acum, cu asemenea insinuari, si lasati-ne pe noi in pace, va rugam.

  8. Imi cer iertare dar nu mint si nu calomniez pe nimeni, chiar nu am vazut articolul strecurat printre randuri.Un asemenea eveniment trebuia sa aiba un titlu separat care sa sensibilizeze omul.Avem nevoie de promovarea faptelor demne de urmat, de exemplul pozitiv.Modul in care reactionati, daca vi se atrage atentia ca gresiti, lasa de dorit.V-am apreciat munca,am cotizat chiar la voi,nu ma intereseaza nici cine va calomniaza dar ma doare ca faceti aceasta politica de promovare a stirilor cu continut negativ fara a vadea rolul ziditor din faptele credintei.
    Iertati-ma si Dumnezeu sa ne intelepteasca pentru ca cineva invarte roata in asa fel incat sa nu avem parte de folos duhovnicesc din fapta cea buna.

  9. @Dorina:

    Ne pare rau, insa atitudinea dvs lasa de dorit si frizeaza deja jenantul. Daca ne apreciati munca, inseamna ca ne apreciati si cum o facem si, atunci, nu ne dati indicatii despre cum facem materialele si cum le alcatuim, facand trimitere la “cotizatii” (probabil ca ati contribuit, daca sustineti ca ati facut-o, va multumim pentru asta, dar sa stiti ca nu e greu de verificat, deoarece contributiile sunt foarte putine si mici, cu totul insuficiente pentru a se sustine cineva din ele si, de regula, din partea acelorasi oameni care nu se grabesc sa se si afiseze cu acest lucru pe internet).

    In ceea ce priveste reprosul legat de ne-evidentierea faptelor pozitive: nu e altceva mai pozitiv decat implicarea, in momentele cruciale, a preotilor din Barlad (si din Campeni). E o fapta de marturisire pe care am reflectat-o cu asupra de masura pe siteul nostru. Si, chiar daca unii stramba din nas (“stiri negative”) si poate nu fac nimic in aceasta privinta, am fost extrem de solicitati in a para/demonta/replica la atacurile mediatice la adresa acelor preoti. In acest sens, reprosul e chiar prost plasat, ca sa folosim un eufemism.

    Legat de troita de la Pungesti, am reflectat-o exact asa cum trebuie: ca un act de frumoasa solidaritate ulterioara momentului de maxima incarcatura si tensiune. Sa fie de folos tuturor crestinilor si, mai ales, celor din Pungesti. Insa daca incepeti sa scoateti ochii unora sau altora ca nu va convine cum au reflectat sau nu acest act, atunci inseamna ca va intereseaza mai degraba o anume publicitate sau tocmai impulsul de a crea dihonie si conflicte gratuite decat problema gazelor de sist in sine. Asa ca nu stim cine cauta sa promoveze pozitivul si cine cauta, din contra, sa-l impiedice si sa-l intunece…

  10. Ce parere aveti despre noul ortodoxim rusesc ? (era sa-l numesc sovietic) Pentru ca traim intr-o lume interconectata, presupun ca vedeti Romania din nou cu (sub, de fapt) Rusia ?
    Iertare, va multumesc

  11. Pingback: Se repeta istoria agresiunii uniate din Ardeal? CAZUL RETROCEDARII MANASTIRII BIXAD [video] - Recomandari
  12. Pingback: Arhim. Andrei Coroian: GANDURI DUHOVNICESTI LA INCEPUTUL POSTULUI NASTERII DOMNULUI -
  13. Pingback: DIN MAINILE VALAHILOR SCHISMATICI. File de istorie despre prigonirea ortodocsilor de catre imperialismul papalo-ungar - Recomandari
  14. Pingback: “SI ASTAZI EXISTA MULTI IROZI. Fiecare dintre noi poate deveni un Irod pentru semenul lui sau fata de propria sa nevinovatie… PREA MULT RANIM SI PREA MULT UCIDEM”. Predici audio pe marginea UCIDERII PRUNCILOR -
  15. Pingback: PS BENEDICT VESA – pledoarie și chemare la ÎNVIORAREA RÂVNEI și la MĂRTURISIREA CREDINȚEI CELEI UNA, ORTODOXE: “Există un Domn, o credință și un botez. Nu există mai multe variante. CREDINȚA NOASTRĂ ESTE VIAȚA NOASTRĂ. Credința
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate