PARINTELE ARSENIE – LUMINA PENTRU NEAMUL SAU, IN INTUNERICUL VREMURILOR VITREGE. Misionar al dreptei-credinte in fata greco-catolicilor: “Intoarceti-va acasa, la ortodoxie, si asa tot neamul prinde putere pentru ziua ce vine”
O LUMINA IN INTUNERIC
Traim cele mai bune vremuri de mantuire
Lumea il iubea si il astepta cu nerabdare. Parintele spunea raspicat:
Vin vremuri grele. Daca Dumnezeu va voi sa mancam din cazanul celor fara de Dumnezeu, vom manca si din acesta, pentru ca oamenii s-au indepartat de Dumnezeu.
Şi asa a fost. In 1945 s-a terminat cel de-al Doilea Razboi Mondial si peste tara noastra a venit tavalugul comunist. S-a instaurat un regim ateu si materialist. La Sambata veneau din ce in ce mai multi oameni. Activitatea Parintelui Arsenie Boca nu era pe placul celor care au luat puterea in Romania.
In iulie 1945, Parintele a fost arestat la Manastirea Bistrita de Valcea. Avea multe ucenice acolo, la Manastirea Hurezi si in alte manastiri valcene, si era chemat sa le spovedeasca si sa le tina cuvinte de invatatura. A fost anchetat la Ramnicu Valcea si Bucuresti, timp de vreo doua saptamani. Am aflat de aceasta retinere si am fost mahnit. La fel si credinciosii care soseau la Manastirea Brancoveanu.
*
I-am invatat sa fie curati fata de oameni si fata de Dumnezeu; sa dea Cezarului ce e al Cezarului (ascultare cetateneasca, dajdie etc.) si lui Dumnezeu ce e al lui Dumnezeu (cuget curat, suflet purificat si trup curatit de patimi).
Despre aceasta invatatura, martori imi sunt toti cei ce-au ascultat povetele cele dupa Dumnezeu pe care li le-am dat: iubirea de Dumnezeu, iubirea de toti oamenii, fara deosebire, si viata curata, care fac cu putinta reintoarcerea noastra, a implinitorilor, iarasi in Imparatia de obarsie, de unde ne-a trimis Dumnezeu spre scurta cercare a cuminteniei si a iubirii noastre, pe pamant, in stadia si arena vietii.
Asta imi este toata misiunea si rostul pe pamant, pentru care m-a inzestrat cu daruri, desi eu sunt nevrednic. Pentru asta sunt solicitat in toate partile, ca sa propovaduiesc iubirea lui Dumnezeu si sfintirea oamenilor prin iubire.
De alte ganduri si rosturi sunt strain.[1]
Parintele avea o atitudine corecta fata de toata lumea, fata de toti cei care-l cautau, fara deosebiri. La el, politicul nu avea ce cauta. El se lega de viata omului, pe care o dorea crestineasca.
Era sever, dar stia sa se poarte apropiat cu cei care veneau sincer la Sambata. Pe unii ii lua mai tare la inceput. Mai ales pe cei care veneau la manastire ca la o distractie, care aveau o purtare necuviincioasa. Pe urma, daca-i vedea putin derutati, ii lua altfel.
Şi atunci omul stia si de respect, si sa puna in aplicare sfaturile pe care le primea.
Nu era dur, cum s-ar putea intelege din unele marturii. Era aspru mai ales in predici, cand vorbea impotriva relelor oamenilor. Dar asta pentru ca avea o inima calda si buna pentru fiecare. De aceea de multe ori plangea pentru durerile oamenilor si pentru pacatele lor.
*
*
La Sambata au fost in acei ani, 1944-1947, si Regele Mihai cu mama sa, Regina Elena, si Domnita Ileana, matusa Regelui Mihai, sora mai mica a Regelui Carol II.
Principesa Ileana[2] a venit de mai multe ori. Locuia mai aproape, la Castelul Bran. Avea o pretuire deosebita pentru Parintele Arsenie. Domnita Ileana a daruit Manastirii Brancoveanu acele amfore si vase ornamentale care sunt in gradina manastirii si icoanele imparatesti care sunt in biserica veche. Cand venea la manastire la un praznic mare, de Rusalii sau la Adormirea Maicii Domnului, se imbraca in portul popular de Muscel, care are ceva domnesc, e un costum romanesc elegant, foarte frumos.
Parintele Arsenie a fost, la randul sau, de mai multe ori la Castelul Bran, unde a conferentiat pe teme religioase pentru cei din anturajul Domnitei Ileana si pentru doctorii si asistentii de la Spitalul „Inima Reginei”, pe care Principesa Ileana il infiintase la Bran, numit asa in amintirea mamei sale, Reginei Maria a Romaniei.
In ianuarie 1948, dupa ce Regele Mihai a fost fortat sa abdice pe 30 decembrie 1947, Domnita Ileana a fost nevoita sa paraseasca tara noastra, pe care a iubit-o foarte mult.
La plecare a lasat o scrisoare pentru Parintele Arsenie, in care i-a spus ca a fost o lumina in viata ei.
***
VREMURI VITREGE
Focul iubirii divine, al lepadarii de viata de dragul adevarului, intre protivnici se aprinde si se mentine
In 1948, mii de oameni nevinovati au fost aruncati in inchisori. Parintele era urmarit de stapanirea de-atunci. Tot ce facea, tot ce zicea, era prins de agentii sai. Pe 20 noiembrie 1948, Parintele Arsenie a plecat de la Manastirea Brancoveanu. Si in viata manastirii si in viata Parintelui se incheia „un timp”.
Pe 25 noiembrie 1948, Mitropolitul Nicolae Balan l-a dus la Manastirea Prislop, ca sa refaca viata calugareasca de acolo si pentru a-l departa, macar o vreme, de multimea credinciosilor care-l cautau, caci conducatorii politici de atunci se temeau de influenta pe care o avea asupra oamenilor.
Ctitorita in secolul 14 de Cuviosul Nicodim cel Sfintit de la Tismana, Manastirea Prislop fusese luata de greco-catolici pe la 1760. In toamna lui 1948, calugarii greco-catolici o parasisera, dupa revenirea unitilor la Ortodoxie. Mai erau doar doi calugari sau frati de manastire care se ocupau cu cazanul de rachiu, adica faceau rachiu pentru taranii din imprejurimi. Parintele le-a zis ca pot ramane la manastire, cu conditia sa renunte la facut rachiu, pentru ca nu-i o indeletnicire calugareasca. Au ales sa-si ia cazanul si sa plece.
Manastirea Prislop a gasit-o in paragina. Chiar Mitropolitul Nicolae Balan, vazand in ce stare erau biserica si cladirile, a zis Parintelui Arsenie: „Din orice lucru urat, un om cu talent poate face un lucru frumos; dar cand ti se va uri, te-ntorci inapoi”. Se apropia iarna si, desi ii era foarte greu, a ramas. Dupa trei saptamani, a trimis parintilor si fratilor ramasi la Sambata o scrisoare datata 14 decembrie 1948:
“..Pustietatea cea dinafara a locului, constrangerea lui de-a ma aduna la chilie intre scripturile Parintilor, ma umple de recunostinta catre ocarmuirea cea de deasupra, care m-a scapat putin de ingramadeala si jefuirea de la Sambata.
Nu m-as mai duce de-aci, nici printre oameni n-as mai iesi; dar nici pe ei nu i-as lasa sa ma mai ingramadeasca. Nu poti fi si cu Dumnezeu si cu oamenii.
Fiti mangaiati ca de mult folos ma bucura Dumnezeu aici.
Arsenie
Prislop
14.XII.1948″
Parintele Arsenie l-a luat la Manastirea Prislop pe fratele Nicolae Zaharie de la Sambata, viitorul ieromonah Nicodim (1915-1998). Dupa o vreme, acesta a plecat la Schitul Dragoslavele, din apropiere de Campulung-Muscel, chemat de Patriarhul Iustinian. Dupa 1976 a revenit la Prislop, ca preot slujitor si duhovnic. Are mormantul chiar langa cel al Parintelui Arsenie.
Fratele Nicolae era si cantaret bisericesc, facuse scoala de cantareti, si tamplar de meserie. Şi s-au pus amandoi la lucru. Au reparat chiliile si biserica. Prin pilda lui, Parintele stia sa mobilizeze si pe ceilalti la lucru. Şi, in timp, a facut din Manastirea Prislop o gradina a Maicii Domnului, o gura de rai: flori si alei frumoase, plante decorative si vase ornamentale, lac si clopotnita. De toate: strani noi, un scaun arhieresc, un chivot nou, un iconostas nou cu sculptura filigranata, dupa desenele Parintelui. S-au construit cladiri noi, intre care si saivanul dacic. Tencuiala exterioara a bisericii a fost inlaturata si i s-a redat aspectul initial, din piatra bruta, atat de frumos, asa cum o vedem azi. Pe unde a fost Parintele Arsenie s-a cunoscut.
La 1 aprilie 1949, in urma unor reorganizari teritoriale ale eparhiilor ortodoxe, judetul Hunedoara a trecut sub jurisdictia Episcopiei Aradului. In vara acelui an, Inalt-Prea-sfintitul Nicolae Balan al Ardealului l-a chemat pe Parintele Arsenie inapoi la Sambata, in Arhiepiscopia Sibiului.
Mitropolitul il ajutase pe Parintele Arsenie de cand acesta era student. A avut bursa la Teologia din Sibiu, a fost trimis sa studieze la Academia de Arte Frumoase de la Bucuresti pe cheltuiala Arhiepiscopiei Sibiului, apoi la Muntele Athos si la Chisinau, pentru a invata calugaria si a se perfectiona in arta picturii. Inaltul Nicolae l-a sprijinit in ceea ce a facut la Manastirea Brancoveanu, incat nu-i era usor sa se desparta de un om de o asemenea valoare. Parintele Arsenie a cerut insa binecuvantare sa ramana la Prislop si a primit-o. Se implicase intr-o misiune de intarire a dreptei-credinte in Ţara Hategului si, trimis chiar de Patriarhul Iustinian, si in alte orase si sate din Ardeal si Banat, mai ales acolo unde fusesera parohii greco-catolice.
Inca din 1943, pe cand era la Sambata, le adresase celor „uniti cu Roma” chemarea de a se intoarce la Ortodoxie, ca fiind voia Domnului, avertizandu-i profetic sa nu astepte ca puterea lumeasca sa faca acest lucru:
„In vremea prin care trecem si pentru vremea si mai grea ce se arata sa vie peste toata lumea, a mai desparti pe oameni si a-i invrajbi — si, lucru de mirare, in numele lui Dumnezeu —, a-i mai invrajbi zic, a-i sminti de la lucrarea mantuirii, a-i mai tine in intunerec, e mai mult decat un pacat, mai mult ca o gresala, e o prostie, caci un pacat ti-l iarta Dumnezeu daca te pocaiesti de el; o gresala ti-o iarta, ca n-ai stiut. — Prostia insa nu stim daca o iarta, caci aceea dovedeste rea credinta si sta impotriva adevarului.
De aceea la pacea trecuta, cand s-a facut unirea tuturor romanilor[3], s-a facut gresala ca
nu s-a facut si unirea tuturor sufletelor, incat ne ramane noua celor de azi sa stergem de pe haina sufletului nostru viclesugul de la 1700.
Asa ca, pe fata, intoarceti-va acasa, la confesiunea ortodoxa, si asa tot neamul prinde putere pentru ziua care are sa vie.
N-asteptati s-o zica Domnii, ci ascultati ce zice Domnul”.
Incepand din decembrie 1948, timp de doi ani, Parintele Arsenie a slujit si a predicat in localitati din judetele Hunedoara, Arad, Bihor, Caras-Severin, Sibiu, Brasov, Alba, Cluj, Covasna, Harghita, intr-o vreme cand propaganda ateista era politica de stat si oricand puteai fi aruncat in inchisoare. A participat la misiuni de intarire a credintei ortodoxe impreuna cu Preasfintitul Nicolae Colan -Episcopul Vadului, Feleacului si Clujului, cu Preasfintitul Nicolae Popovici – Episcopul de Oradea, cu alti arhierei si preoti ai vremii de atunci, din Ardeal si Banat.
In cartea Parintele Arsenie — „Omul imbracat in haina de in“ si „Ingerul cu cadelnita de aur” e publicat un cuvant care vine in completarea celui din 1943, dar ne e adresat si noua, celor de astazi:
„Boutari[4]: Vin la voi in numele Stapanului meu Iisus Hristos. E greu sa fii tata si mama, avand a da seama de copii, dar mai grea e datoria unui preot si mai ales a unui episcop (800 de sate). Oamenii-s impartiti: unii pentru Dumnezeu, altii impotriva lui Dumnezeu. Mana lui Dumnezeu ne-a facut iarasi una. S-a facut cu stirea si cu voia lui Dumnezeu. Dumnezeu stie ce ne asteapta in viitor: sa aparam toti impreuna crucea lui Hristos“.
[1] Din Autobiografia Parintelui Arsenie, Ramnicu-Valcea, 17 iulie 1945.
[2] Principesa Ileana s-a nascut pe 5 ianuarie 1909 la Bucuresti. In 1931 s-a casatorit cu Arhiducele Anton de Habsburg, cu care a avut sase copii: Ştefan, Maria Ileana, Alexandra, Dominic, Maria Magdalena si Elisabeta. Pe 8 ianuarie 1948 a plecat din Romania, a ajuns in Elveţia, apoi in Argentina si in final, in 1950, s-a stabilit in Statele Unite ale Americii, unde in anii ’60 ai veacului trecut s-a calugarit cu numele Alexandra si a infiinţat Manastirea ortodoxa cu hramul „Schimbarea la faţa” de la Ellead, Pennsylvania. In septembrie 1990 a fost in vizita in Romania. A trecut la Domnul pe 21 ianuarie 1991.
[3] De la finele Primului Razboi Mondial, cand la 1 Decembrie 1918 s-a făcut Marea Unire a romanilor.
[4] Boutari – localitate din judetul Caras-Severin.
- SCRISORILE PARINTELUI CLEOPA CATRE PARINTELE ARSENIE BOCA: “Sunteti un izvor curat din care se adapa oile lui Hristos”. Marturia IPS Antonie Plamadeala despre AJUTORUL DAT DE PARINTELE ARSENIE PARTIZANILOR FAGARASENI
- MARTURII PUTERNICE DESPRE PARINTELE ARSENIE BOCA: Aspazia Otel-Petrescu, Parintii Ilie Moldovan si Pantelimon Munteanu (Man. Turnu): DUHOVNICUL DE FOC
- Marturia Parintelui Ciprian Negreanu (Cluj-Napoca) despre SFINTENIA PARINTELUI ARSENIE BOCA (video si audio). MINUNEA COLOSALA DE LA PRISLOP A INVIERII UNUI SUFLET RAZVRATIT SI ATEU
- Avva Arsenie Boca – rugaciunea, transfigurarea si minunea in firescul vietii. “DOAMNE, AI MILA DE NOI SI PUNE FOC TEMNITEI IN CARE TE TINEM!”
- MINUNI VECHI SI NOI ale parintelui Arsenie Boca
- PARINTELE ARSENIE BOCA continua sa faca MINUNI SI DE DINCOLO DE MOARTE…
***
- PARINTELE ARSENIE BOCA: “Toata stradania diavolului aceasta este: ca sa desfaca dragostea sufletului nostru de Dumnezeu si s-o lege de orice altceva“
- PARINTELE ARSENIE BOCA (†28 nov. 1989) SI CHEMARILE LUI DUMNEZEU (“Cele sapte surle”) pe… Cararea Imparatiei (I): “Mai tare si mai duios de cum a chemat Iisus pe oameni, nu-i poate chema nimeni de pe lume”
- PARINTELE ARSENIE BOCA si CELE SAPTE SURLE PRIN CARE DUMNEZEU NE CHEAMA (II). Mila lui Dumnezeu ascunsa in necazuri, primejdii si nenorociri
- PARINTELE ARSENIE BOCA si CELE SAPTE SURLE (III). Despre sfarsitul lumii, Antihrist si A Doua Venire: “SFANTA LITURGHIE MAI TINE LUMEA”
- ATENTIE LA INVATATORII MINCINOSI! Roadele iubirii de sine si ale ravnei fara sfatuire si fara ascultare. Cum iti poti “taia mintea” in Scripturi si pana unde se poate ajunge? Cum sa recunosti inselarea?
- Parintele Arsenie Boca despre razboiul “LUMII” si despre fericirea CRUCII
- PARINTELE ARSENIE BOCA – ICONOMII TAINELOR (1)
- PARINTELE ARSENIE BOCA – ICONOMII TAINELOR (2)
- Parintele Arsenie si RUGACIUNEA PENTRU PACE
- Scrisoare de povatuire si de mustrare de la parintele Arsenie Boca pentru un fiu duhovnicesc
- Parintele Arsenie Boca: “Numai atat bine putem face, cata suferinta putem ridica de pe el”
- Parintele Arsenie Boca si IPS Teofan: “Ridica-te si umbla!” DE UNDE INCEPE SI CUM SE VINDECA SLABANOGIREA NEAMULUI?
- Parintele Arsenie Boca despre CUM ARATA UN EPISCOP ADEVARAT
- PARINTELE ARSENIE BOCA DESPRE RAUTATEA FARA LEAC
- PARINTELE ARSENIE BOCA DESPRE SUFLETELE OARBE: “Asa-i firea omului pacatos: cand ii lovesti dracii, iti zice ca tu esti drac”
- Parintele Arsenie Boca despre DUHUL SECTARIST, FANATIC, INGUST SI ANARHIC
- Parintele Arsenie Boca despre insemnatatea FAPTUIRII in razboiul nevazut cu tendintele noastre contradictorii: LUCRAREA PORUNCILOR STINGE CRIZELE VOINTEI
- Parintele Arsenie Boca despre razboiul lui Hristos cu cel-rau: ispita prin placere si ispita prin durere: TRAIREA PORUNCILOR LUI DUMNEZEU ARDE PE DIAVOL
***
- PARINTELE ARSENIE BOCA IN DUH SI ADEVAR – Straluciri de har din invataturile si minunile Cuviosului de la Prislop, in noi DOCUMENTARE AUDIO si VIDEO realizate de NICOLAE MARGINEANU. Marturiile Maicii Marina de la Manastirea Bic
- PARINTELE ARSENIE BOCA, SFANTUL ARDEALULUI (film documentar)
- PARINTELE ARSENIE BOCA – “UN OM LUMINAT”: emisiunea In Premiera (Antena3) si marturii despre MINUNILE DE LA PRISLOP (video)
- REPORTAJ SI MARTURII VIDEO DESPRE PARINTELE ARSENIE BOCA. Emisiunea “Pelerin” (TVR) reconstituind viata si personalitatea “sfantului Ardealului”
- PARINTELE ARSENIE BOCA – “UN OM LUMINAT”: emisiunea In Premiera (Antena3) si marturii despre MINUNILE DE LA PRISLOP (video)
- DOCUMENTAR “PARINTELE ARSENIE BOCA, OMUL LUI DUMNEZEU” – produs de Fundatia Arsenie Boca. MARTURII DESPRE VIATA SI MINUNILE SALE (video)
***
- “PARINTELE ARSENIE BOCA – TAINA IUBIRII” (audio, documentar radiofonic): “Draga mea, nu te teme, asa incepe calea cea buna: recunoscandu-ti neputintele si mandria! Mandria da o placere mintii, dar o intuneca”
- PARINTELE ARSENIE BOCA. Sfantul si omul cavernelor – teatru radiofonic (AUDIO): “Dumnezeu trimite pe alesii Sai, mai inainte de a veni pedeapsa Lui”
- Parintele Arsenie Boca – BOTEZUL LACRIMILOR si LITURGHIA CEREASCA DE LA SAMBATA (documentare radiofonice)
- Parintele Arsenie Boca – toate documentarele radiofonice (AUDIO)
- CANONIZAREA PARINTELUI ARSENIE BOCA – campanie declansata oficial la… Radio Trinitas Sibiu
- INREGISTRAREA AUDIO a emisiunii care deschide campania de canonizare a Parintelui Arsenie Boca. Marturia PARINTELUI PETRU VAMVULESCU (audio)
***
- Parintele Arsenie Boca despre VIITORUL ROMANIEI: “O iubeste Dumnezeu? Sa se astepte la bataie!”
- PROFETIILE PARINTELUI ARSENIE BOCA DESPRE ROMANIA: “Romania va fi inconjurata de flacari… Imi pare rau ca sunteti cei de pe urma. Va vor cerne”
- Reportaj In Premiera despre PSIHOZA APOCALIPTICA 2012. Negustorii spaimelor, aventurierii sfarsitului lumii si… profetiile parintelui Arsenie Boca (VIDEO)
Cu adevărat a fost cel mai mare sfânt al românilor. Şi cel mai mare român, căci a ţinut mult la neamul său. Cine ştie unde eram acum, dacă nu ar fi propovăduit el cuvântul lui Dumnezeu cu puterea şi cu jertfa cu care a făcut-o!?
Acu ne aflăm în perioada de rău pe care a profeţit-o poporului; singura noastră salvare este să-i urmăm îndemnurile. Aşa să ne ajute Dumnezeu!
@ Cristian – eu cred ca cei mai mari sfinti ai romanilor sunt cei care au murit in inchisorile comuniste, cum ar fi parintele Daniil – Sandu Tudor, Valeriu Gafencu si multi altii….
Ma intreb de ce parintele Arsenie Boca nu a fost trecut in Patericul romanesc al pr Ioanichie Balan ?