Parintele Arsenie Muscalu despre formarea duhovniceasca in vremea noastra (IV)

19-05-2008 Sublinieri

sf-ioan-patmos-5.jpg

Va oferim acum si ultima parte din cuvantul parintelui Arsenie Muscalu – duhovnicul de acum al manastirii Cornu (jud. Prahova) – despre formarea duhovniceasca, cuvant tinut acum 7 ani in fostul sediu al ASCOR Bucuresti, cuvant foarte practic si de o deosebita actualitate si utilitate pentru orice mirean, dar si calugar care doreste sa puna un inceput bun si sincer lucrarii sale duhovnicesti in lumea de azi:

Prima parte – aici

Partea a douaaici

Partea a treia – aici

snapshot.jpg

Povatuitorii duhovnicesti

“Iarasi aici trebuie sa spunem cateva lucruri, nu de la noi, ci de la sfintii care au trait aproape de vremurile noastre si ne-au avertizat asupra primejdiilor duhovnicesti. Noi, in vremurile acestea de mare saracie duhovniceasca, nu mai avem parte de povatuitori duhovnicesti cum erau in primele veacuri crestine, nu mai exista marii traitori in Duh, oameni care erau miscati in toate, si in cuvant si in fapta si in gand de Duhul Sfant, oameni care sa arate fara gres celorlalti calea mantuirii. Asta nu o spunem noi, o spun sfintii care au trait in vremurile noastre.

Cuviosul Paisie Velicikovski, de la Neamt a colindat tot Sf. Munte in secolul XVIII si n-a gasit un povatuitor duhovnicesc cum voia inima lui. A colindat si toata Ucraina si Moldova, l-a cunoscut pe Cuviosul Vasile de la Poiana Marului, barbat sfant, dar totusi n-a fost multumita inima lui. Cuviosul Vasile voia sa-l faca preot inainte de varsta canonica de hirotonie si, de aceea, a fugit de el. A fugit la Sf. Munte, dar n-a gasit nici acolo un povatuitor duhovnicesc cum voia inima lui si atunci s-a retras singur si a incercat de unul singur, povatuit de cartile duhovnicesti, sa lucreze cele duhovnicesti in singuratate si stim ca, acolo, dupa cativa ani, l-a gasit Staretul Vasile de la Poiana Marului, de care fugise si i-a aratat cat de primejdios este ce face: ca s-a retras mai inainte de vreme in pustie. Si atunci a inceput sa primeasca impreuna-vietuitori si a ajuns sa stranga o obste mare in jurul lui. Deci el s-a confruntat deja cu lipsa aceasta si deplangea lipsa aceasta in secolul XVIII.

Sfantul Ignatie Brianceaninov insista foarte mult in multe din scrierile lui asupra acestui lucru – e categoric in privinta asta! – si spune ca felul formarii noastre duhovnicesti s-a schimbat, in sensul ca se intemeiaza mai mult pe lectura duhovniceasca si omul isi este din ce in ce mai mult propriul sau dascal. Ce are totusi ca ajutor, cu ce se poate omul intari? Omul se poate intari prin sfatuire, in dragoste, cu cei pe care ii simte de aceeasi inima cu el, care lupta pentru aceleasi lucruri. Deci, in secolul XIX avem marturia Sf. Ignatie Briancianinov.

Iar in secolul trecut, XX, Sfantul Ioan Iacob de la Neamt deplange acelasi lucru. Iata si un fragment dintr-o poezie scrisa de el: “La anii veacului din urma,/ Pastorii cei duhovnicesti/ Se vor abate de la turma,/ Urmand curentelor lumesti./ Pasi-vor ei pe cale stramba,/ Lasandu-si drumul parintesc,/ Si vor canta la oi din dramba,/ Iar nu din fluier pastoresc“. Deci iata marturia unui sfant care a trait foarte aproape de noi.

Este un lucru pe care ei il spun: ca s-au imputinat povatuitorii duhovnicesti asa cum erau in vechime. Nu inseamna ca azi nu mai exista oameni sinceri si plini de harul lui Dumnezeu care lucreaza in cele duhovnicesti, care se straduiesc pentru curatirea de patimi, dar nu mai sunt cum erau acei mari traitori, nu mai sunt la inaltimea acelei desavarsiri. Repet ce v-am mai spus: ei erau miscati in toate de Duhul Sfant, asa ca, ascultandu-i omul – chiar orbeste – nu era in primejdie sa se faca robul unei vointe omenesti, ci asculta in toate de Dumnezeu, era povatuit de Duhul Sfant. E adevarat ca sunt, sa zic asa, si exceptii, dar exceptiile le face Dumnezeu, nu le facem noi, sa nu ne inchipuim ca noi suntem o exceptie, caci asta poate sa fie o mandrie.

Despre Sfantul Siluan, arhimandritul Sofronie, ucenicul lui, spune ca era de o ascultare desavarsita si ceea ce nu avea povatuitorul duhovnicesc, avea el, pentru ca fiind de o ascultare desavarsita, orice duhovnic pentru el ar fi fost bun, caci in virtutea desavarsitei lui ascultari, Dumnezeu pe toate le-ar fi indreptat spre bine. Sfantul Siluan, desi a trait in vremea noastra, in secolul al XX-lea, nu numai ca a fost la masura Parintilor din vechime, dar chiar a fost socotit a fi inrudit duhovniceste cu Prorocii si cu Apostolii.

Si chiar daca am mai putea mentiona cateva cunoscute nume de mari Parinti contemporani, ramane valabila atentionarea pe care alti oameni sfinti ne-au facut-o, vazand saracia si slabirea duhovniceasca din vremea de acum: sa avem grija ce fel de sfaturi primim si cu multa smerenie si daca se poate cu lacrimi, sa le punem pe acestea inaintea lui Dumnezeu, sa cerem de la El luminare, sa privim totul in oglinda Sfintelor Scripturi si a scrierilor Sfintilor Parinti, ca sa nu primim lupul in loc de pastor si sa putem alege graul de neghina.

Cu aceasta atentionare, sa implinim cea de-a saptea fapta buna trupeasca: intrebarea celordumin_lestviza.jpg experimentati. Sa ne ajute Dumnezeu, straduindu-ne dupa putere, sa staruim si noi in lucrarea celor sapte fapte bune trupesti, punand inceput bun mantuirii noastre. Amin!”.

PS1: Si ultimele cuvinte pe care le-am extras din aceasta mini-conferinta din 2001 a parintelui Arsenie, din partea de intrebari (care este de gasit (partial) online si audio, sub numele “Despre lucrarea duhovniceasca“):

“Oamenii se pot ajuta foarte, foarte mult unii pe altii pe calea vietii duhovnicesti. “Frate ajutat de frate este ca o cetate intarita” (Pilde 18, 19). Dar ce este esential? Ca legatura intre ei sa fie intemeiata pe credinta si pe Hristos, nu pe altceva!“.

PS2: O parte din transcriere s-a facut dupa file audio, o alta dupa versiunea scrisa, din recent aparutul volum, “Faramituri duhovnicesti” (Asezamantul Vasiliada, Bucuresti, 2007).


Categorii

Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, Parintele Arsenie Muscalu, Preotie (pentru preoti), Razboiul nevazut, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

21 Commentarii la “Parintele Arsenie Muscalu despre formarea duhovniceasca in vremea noastra (IV)

  1. Pingback: Război întru Cuvânt » Parintele Arsenie Muscalu despre formarea duhovniceasca in vremea noastra (III)
  2. E-adevarat! S-au imputinat povatuitorii duhovnicesti ce-au fost de-a lungul veacurilor! Ei erau din aur curat, cei de dupa ei…argint, bronz, fier sau lut! Intr-un fel, nu ne-au lasat orfani defel!: avem cuvantul lor in scrierile ce au putere in timp ce functioneaza ca un aparat metrologic de masurare a starii duhovnicesti; apoi! In probleme de sfaturire, primul cuvant pe care ti-l spune preotul duhovnic, acela este de la Dumnezeu! (se spune); altminteri – ceea ce doresti sa ti se raspunda – ca indreptarire sau indoiala privit mai mult d.p.d.v. lumeste, iti raspunde ca om catre alt om, indulcind sau imbunatatind pe-alaturea raspunsul! Fiecare – zic eu – are in sine sadit un simt aparte, un fel de discernamant care iti spune cu precizie (numai voie inclinata spre indreptare si gand curat sa ai), si atunci ti se va dezvalui tainic atat daca ai pus intrebarea corect (fara gand de viclenie)cat si daca, ti s-a dat medicamentul potrivit prin raspunsul pe care il primesti.

  3. De mare folosinta cuvintele Parintelui Muscalu.Pentru mine din aceasta postare in doua cuvinte am ramas im minte cu :”TOTUL SA FIE CLADIT PE CREDINTA IN HRISTOS” SI “SFATURILE CE LE PRIMIM SA LE PUNEM INAINTEA LUI DUMNEZEU SI SA CEREM LUMINARE DE LA EL”Pare simplu, dar facem noi asta in fiecare clipa?Pentru mine ultimii ani au fost extaordinari.Am descoprit scrierile despre Sf. Nectarie.Anul trecut pe Parintele Porfirie…Opt carti au aparut si imi parea rau ca le termin. Si mi-a scos Dumnezeu in cale atat de multe, ca nu am timp sa le citesc.Apoi Sf. Partenie din Lampsakos… Parintele Paisie de la Muntele Athos…Dar sunt multe pe care nu am reusit sa le citesc.Imi este teama ca nu voi reusi sa le citesc.Cand cumpar o carte,o cumpar cu dragoste si spun:”Doamne ajuta-ma sa o citesc!”As putea sa le enumar ,dar poate le cunoasteti deja mai bine ca mine.MULTUMESC LUI DUMNEZEU PENTRU TOATE!

  4. Pingback: Război întru Cuvânt » SATANA II VANEAZA PE CEI IZOLATI
  5. Pingback: Război întru Cuvânt » P.S. IPOLIT: Tinta globalismului: distrugerea ortodoxiei!
  6. Nu stiu ce ati vrut sa postati la comuna Cornu(judetul Prahova). Daca dai click pe comuna… apare ziarul Adevarul.

  7. Intre timp se modificase linkul de pe site-ul Adevarul: http://www.adevarul.ro/articole/defrisarile-si-ploile-darama-manastirile.html

  8. Pingback: Război întru Cuvânt » Sfintii Trei Mari Dascali ai lumii si Ierarhi: Vasile, Grigorie si Ioan: Taina prieteniei sau ZIDUL INTARIT AL UNIMII IN HRISTOS versus “taina dezbinarii”
  9. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Aduse cu posta (electronica): CUVINTE PUTERNICE PENTRU TREZIRE SI CERCETARE LAUNTRICA de la Parintele Arsenie Muscalu
  10. Pingback: "N-am avut odihna in duhul meu, pentru ca n-am gasit pe Tit, fratele meu..." SFANTUL IOAN GURA DE AUR DESPRE PRIETENIA MARILOR APOSTOLI PAVEL SI TIT (25 august)
  11. Pingback: "Duhovnicul si ucenicul": CRIZA VIETII DUHOVNICESTI A CREDINCIOSILOR "PRACTICANTI" si PERICOLUL BANALIZARII CELOR SFINTE. Urgenta iesirii din inertie, a retrezirii la pocainta adevarata, la nevointa si lucrarea launtrica
  12. Pingback: SFANTUL NECTARIE DIN EGHINA DESPRE PRIETENIE, chipul prietenului adevarat si al celui nesincer si lingusitor, “cel mai abject dintre toti oamenii” -
  13. Pingback: PARINTELE SERAFIM ROSE SI CONDITIILE RAPORTARII ORTODOXE LA SFINTII PARINTI: “Fara durerea inimii, nu poti fi decat un smochin neroditor, un plictisitor ‘stie-tot’ care este totdeauna ‘corect’…” -
  14. Pingback: Fericitul IOAN DE LA VALAAM (II): “Nu te inspaimanta, chiar de cazi in fiecare zi! Nu te increde in tine!” – Din viata si scrisorile foarte folositoare ale unui MARTURISITOR AL SMERENIEI, la 55 ani de la adormire (†6 iunie 1958) -
  15. Pingback: INVATATURI FUNDAMENTALE PENTRU MANTUIREA SUFLETULUI (I) -
  16. Pingback: INVATATURI FUNDAMENTALE PENTRU MANTUIREA SUFLETULUI (IV): Viata in Biserica, postul, rugaciunea, pocainta, dobandirea Duhului Sfant -
  17. Pingback: SFANTUL PAISIE DE LA NEAMT despre necesitatea citirii Sfintilor Parinti si a sfatuirii fratesti, in vremurile lipsei de stareti duhovnicesti -
  18. Pingback: STARETUL NICON DE LA OPTINA – sfaturi si indreptari duhovnicesti pentru SPOVEDANIE, NADEJDE si DISCERNAMANT cuprinse in scrisorile sale (I): “Nu deznadajdui cand vezi in tine feluritele ne­putinte. Rabda-te si pe tine!“ -
  19. Pingback: Sfantul Paisie de la Neamt despre IMPORTANTA CITIRII CARTILOR DUHOVNICESTI, A SCRIERILOR SFINTILOR PARINTI | Cuvântul Ortodox
  20. Pingback: SFINTII PARINTI vs. “INTELEPCIUNEA ACESTEI LUMI” si EREZIILE APUSENE: “Invatatura Sfintilor Parinti este INVATATURA SFANTULUI DUH! Va rog: tineti-va de aceasta invatatura! Trebuie sa aducem si trupul, si mintea, si inima sub carmuirea Du
  21. Pingback: SFANTUL PAISIE DE LA NEAMT – “unimea credintei si impartasirea Sfantului Duh” VERSUS “modele” jalnicelor noastre generatii “duhovnicesti” | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate