Sa spunem un DA limpede NORMALITATII, sa ne aparam valorile si familia, SA MARTURISIM CU DEMNITATE SI FERMITATE! “Prezenţa noastră la referendumul din 6-7 octombrie reprezintă o mărturisire de credinţă, iar neprezentarea noastră o lepădare de credinţă. AICI NU SUNTEM ÎN SODOMA”
Chemarea la REFERENDUMUL pentru clarificarea definirii casatoriei, ca relatie intre barbat si femeie – in predici ale preotilor ortodocsi – PARTEA I:
Extras din Cuvântul Arhim. Melchisedec, starețul Mănăstirii Putna, la Duminica a XVIII-a după Rusalii (Pescuirea minunată) – 23 septembrie 2018:
“… Iata, peste 2 saptamani vom fi chemati la referendum, unde trebuie sa spunem un DA limpede, clar. Cui? NORMALITATII, FIRESCULUI, MORALITATII. Cand eram mic, nici nu se pomenea de asemenea pacate. Doamne fere` sa se gandeasca cineva la asa ceva! Cine cugeta atunci ca va ajunge acest popor român sa mearga sa voteze ca taina casniciei nu este altceva decat intalnirea dintre un barbat si o femeie… Intru Hristos! Ei bine, iata ca am ajuns sa mergem sa votam pentru asa ceva. Aceasta arata nimic altceva decat caderea societatii noastre, a umanitatii si in mod deosebit a Europei. Este o cadere de la firescul cel dat de Preabunul Dumnezeu, este o cadere de la mintea libera si curata, este o cadere de la normalitate…“
***
Parintele Mihail Stanciu: SA LUPTAM PENTRU NORMALITATE, SA MARTURISIM, SA NE APARAM FAMILIA!
Extras din predica Arhim. Mihail Stanciu in Duminica a 18-a dupa Rusalii (Pescuirea minunata) la Man. Lainici, 23 septembrie 2018:
“Toti suntem chemati, asadar, sa ducem lumina lui Hristos in lume si sa nu ne temem, căci Hristos va lucra! Noi sa ne oferim cu bunavointa si cu buna-credinta in mana Lui si El va porunci, El va lucra, El va face sa creasca semintele credintei pe care le aruncam noi sau El va umple navoadele credintei pe care le aruncam noi in lume. De aceea, nadejdea noastra este Hristos, Dumnezeul si Domnul nostru. (…) Asa ne zice Mantuitorul Hristos tuturor: sa nu ne temem si sa ducem lumina Lui in lume.
O alta invatatura importanta este ca Mantuitorul Iisus Hristos este Creatorul cerului si al pamantului si El porunceste naturii, atat celei cuvantatoare, cat si celei necuvantatoare. Mantuitorul Hristos a poruncit pestilor sa umple navodul lui Petru si pestii au venit cu bucurie sa implineasca porunca Stapanului. Sfintii Parinti spun ca prin aceasta vedem ca natura asculta de Dumnezeu, de Creatorul ei, ca fapturile necuvantatoare, iata, Il respecta pe Dumnezeu-Creatorul si implinesc legea lor, legea naturii, legea firii. Singurii care se razvratesc in creatie sunt oamenii.
Vedem astazi, mai mult ca oricand poate, unii oameni galagiosi, care nu mai vor sa asculte de Dumnezeu, de Mantuitorul Hristos si de legea firii sadita de El in ei si in afara lor, incearca sa ii molipseasca si pe ceilalti cu rautatea si razvratirea gandirii si a vietuirii lor. Si observam cu totii cata ura manifesta la adresa credintei, la adresa Bisericii, la adresa lui Hristos, cautand sa-L alunge pe Hristos din lume, din societate, din institutii, din scoala, sa dispara pomenirea Lui, icoanele, simbolurile Lui, care aduc aminte oamenilor de El ca Dumnezeu. Vor sa-L elimine nu numai din spatiul public, ci si din sufletele oamenilor si din familie, tulburand randuiala firii si ducand razvratirea la un apogeu – care, vedem cu totii, inseamna destructurarea lumii – destructurarea omului, a familiei, a societatii.
De aceea, si noi trebuie sa manifestam demnitate si fermitate si sa raspundem chemarii Bisericii de a lupta pentru aceastanormalitate pe care a lasat-o Mantuitorul in legea firii, ca nu cumva sa se intample profetia Sfantului Antonie cel Mare: “Va veni vremea ca oamenii sa innebuneasca si cand vor vedea pe cineva ca nu innebuneste se vor scula asupra lui, zicandu-i ca el este nebun, pentru ca nu este asemenea lor”.
Si observam acest lucru in avalansa propagandistica [anticrestina de astazi], care nu e numai violenta – plina de agresivitate si de ura – , ci e si plina de bascalie si calomnie, cautand sa intimideze si sa inmoaie constiinta crestinilor, care ar trebui – dupa viclenia gandirii lor – sa accepte toate masurile anticrestine si antifiresti din spatial politic si public.
Noi trebuie sa ne aparam valorile crestine, sa ne aparam familia, cu temeliile in Dumnezeu si sa mergem sa marturisim acest lucru si peste doua saptamani, cand avem sansa de a ne marturisi si prin viu grai, si prin fapta, demnitatea de crestini si de români.
[…]”
***
Pr. Dinu Pompiliu, îndemn de participare la referendum: „AICI NU SUNTEM ÎN SODOMA ȘI GOMORA!” (Biserica Șerban-Vodă, București – 23 sept. 2018):
“Iubiţi credincioşi,
Ne pregătim pentru referendumul dedicat familiei creştine. Prezenţa noastră la referendumul din 6-7 octombrie reprezintă o mărturisire de credinţă, iar neprezentarea noastră o lepădare de credinţă. Este foarte important, este o probă pe care o dăm noi, vreau să ieşim cu toţii, să mărturisim credinţa noastră în Dumnezeu şi, mai ales, să păstrăm această instituţie numită biserica cea mică, familia, aşa cum a întemeiat-o Dumnezeu: bărbat şi femeie. Aşa cum a binecuvântat-o la nunta din Cana Galileii, aşa cum S-a întrupat Domnul într-o familie, noi trebuie să ducem pentru copiii noştri mai departe familia.
Vreau să înţeleagă toţi duşmanii Bisericii care au spus cuvinte grele şi s-au ridicat împotriva noastră că de ce referendumul: trebuie să se spună clar în Constituţie, fără ambiguitatea care a fost: căsătoria trebuie făcută între bărbat şi femeie. Nu de soţi, cum am fost inspiraţi de alţii, fără să ne dăm seama, cu apucături și cu păcate strigătoare la cer. Iubiţi credincioşi, aici nu suntem în Sodoma, nu suntem în Gomora și nu lăsăm pe pământul acesta ca Dumnezeu să piardă pământul românesc pentru că nu suntem în stare să votăm pentru familie. Trebuie să ieşim cu toţii. Este o mărturisire de credinţă. Ieşim din toată lâncezeala în care suntem şi măcar atât să mai lăsăm copiilor noştri: dreptul de a trăi într-o familie. Scopul căsătoriei este sfinţenia vieţii, iar al doilea, venit din adâncul istoriei, este creşterea de prunci – Creşteţi şi vă înmulţiţi! Umpleţi pământul şi-l stăpâniţi!
Ştiţi de ce a pierdut Dumnezeu Sodoma şi Gomora? Tocmai pentru că nu mai voiau să facă copii, nu mai aveau copii. Făceau toate blestemăţiile, strigătoare la cer, dar copii nu mai făceau. Avem datoria să păstrăm pentru neamul nostru familia, cu toate obligaţiile pe care le au părinţii pentru copii. Căci părinţii au şase obligaţii mari pentru copii: să-i aducă pe lume ca fiind ai dorinţei, nu la beţie; să-i nască pentru Împărăţia lui Dumnezeu, adică să-i boteze, să-i crească, să le dea o meserie din care să-şi câştige existenţa; să-i căsătorească, pentru că e firesc să-i căsătoreşti, pentru că omul se mântuieşte, când are vocaţie, în mănăstire, sau, dacă nu, în familie; şi trebuie să îl certăm pe copil de la păcat toată viaţa, ca să-l învăţăm virtutea. O altă datorie, spune Scriptura, este să strângem pentru ei, căci nu copiii strâng pentru părinţi, ci părinţii pentru copii. Copiii au mai puţine obligaţii faţă de noi: să ne iubească, să ne asculte, să fie recunoscători şi toiag de sprijin, până dincolo de mormânt să fie recunoscători şi până în ultima clipă să-i ţii lumânarea tatălui sau mamei, aceasta este datoria noastră.
Familia ortodoxă a fost de mare vază, familia ne-a ţinut pe noi, familia ne-a determinat să plecăm la Războiul de Independenţă, pentru familiile noastre am plecat să luptăm la Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz, pentru familii au plecam la război în timpul lui Ştefan cel Mare ca să apere sărăcia şi nevoile şi neamul. Noi trebuie să apărăm familia, pentru că vicleanul are acum fel de fel de modalităţi: că nu e pusă întrebarea bine… – întrebarea e pusă foarte bine. Noi trebuie să spunem DA pentru familie. Este greu să cred că cineva se duce acolo să spună NU familiei; este un păcat cu consecinţe pe care numai Dumnezeu poate să-l mai ierte. De aceea este bine să nu lâncezim pentru că şi nepăsarea, să ştiţi, e un păcat şi trebuie să ieşim şapte milioane la vot. Pentru aceasta tot comitetul şi consiliul parohial trebuie să devină misionar. Şi dumneavoastră, dacă vreţi. Se vede că Biserica este şi ea implicată şi că, de fapt, nu este referendumul făcut de mai-ştiu-eu ce partid. […] Biserica, din om în om, am făcut referendumul acesta. Trebuia mai demult făcut, dar acum a dat Dumnezeu să-l facem. Trebuie făcut; dacă cineva poate să mă contrazică, poate s-o facă, dar eu nu voi avea linişte până nu va ieşi la vot până şi ultimul bătrân care a ieşit cândva şi trebuie s-o facă şi acum. Cei mai în vârstă au noţiunea valorii. În cei mai tineri s-a strecurat multă neghină. Mi-e şi greu să ascult la televizor, se întreabă de ce s-au cheltuit atâţia bani – da, s-au cheltuit, e vorba de esenţa neamului! Familia, biserica cea mică! Degeaba avem aici biserică dacă acasă facem fel de fel de nenorociri. Trebuie să ieşim cu toţii la vot. E jenant pentru mine să văd câteva gângave sau câţiva gângavi care se ridică acolo să se întrebe de ce să votăm familia! Pentru că familia este esenţa! Dumnezeu a întemeiat-o şi noi şi Apostolii au respectat-o şi noi o păstrăm şi o respectăm mai departe!
Aşa să ne ajute Dumnezeu!”
Legaturi:
Indemn de la Manastirea Oasa pentru referendum:
https://www.youtube.com/watch?time_continue=104&v=GHKSCXLk72I