GUVERNUL UNGUREANU SI VANZAREA ROMANIEI: instrainarea ultimelor resurse si companii STRATEGICE, vinderea TERENURILOR bucata cu bucata
- Antena3:
Şansele de a bloca vânzarea terenurilor către străini după 2013 sunt extrem de reduse, pentru că este aproape imposibil de modificat tratatul de aderare a României la UE, care conţine această clauză, a declarat miercuri la un seminar ministrul Agriculturii, Stelian Fuia.
“Ca să închidem un subiect care a fost de ceva timp în dezbatere – vânzarea terenurilor către străini. S-a făcut multă vorbire de către multe persoane în ultimul timp ce trebuie să facem noi ca să blocăm vânzarea terenurilor către străini din 2013 încolo”, a spus Fuia. El a adăugat că cei care au “făcut vorbire” au uitat să citească textul tratatului de aderare.
“Noi am acceptat prin tratatul de aderare această clauză, această obligaţie, că la 31 decembrie 2013 vom liberaliza piaţa terenurilor agricole. Şi cine vorbeşte astăzi că vom putea impune un moratoriu de câţiva ani de zile se înşală. Ar trebui să ne uităm ce tratat de aderare al unei ţări care a aderat după 2004 a fost modificat vreodată, până la ora actuală. Deci şansele de a bloca vânzarea terenurilor către străini după 2013 sunt aproape de zero. Asta nu înseamnă că nu vom face demersuri”, a spus el.
Printre cei care au vorbit public despre o eventuală prelungire a clauzei pentru vânzarea terenurilor agricule s-a numărat chiar ministrul Stelian Fuia.
El spunea la 22 februarie, într-o conferinţă de presă, că vrea ca străinii să nu poată cumpăra terenuri agricole în România nici după sfârşitul anului 2013, când expiră interdicţia inclusă în tratatul de aderare. “Străinii, până pe 31 decembrie 2013, nu pot cumpăra terenuri în România, iar intenţia noastră este, dacă putem, să ducem acest moratoriu şi după 2013. (…) Noi ne-am luat obligaţia ca la 1 ianuarie 2014 să deschidem piaţa. Dar intenţia mea este de a obţine o prelungire, prin modificarea tratatului de aderare“, a spus atunci Fuia.
Cetăţenii străini pot cumpăra terenuri doar prin intermediul firmelor înregistrate în România.
În conferinţa de presă, preşedintele PSD a ţinut să precizeze că agricultura şi energia sunt principalele surse cu potenţial din România. Acesta a afirmat că Hidroelectrica este cea mai valoroasă sursă de energie pe care o mai deţine statul român. Dar se doreşte privatizarea forţată a acesteia, iar acest lucru va afecta independenţa energiei României şi preţul energiei.
“Acum 2 ani s-a promis management nepolitic la aceste companii, dar şi în ziua de azi ele produc bani doar pentru diferite partide, deoarece managementul a rămas unul politic.” “Guvernul are datoria să oprească contractele preferenţiale de energie. Orice decizie privind aceste contracte va trebui luată după consultarea cu noua putere. “
“Vreau să cred că scopul instalării acestui Guvern nu este acela de a da ultimele resurse”, sunt doar câteva declaraţii făcute de preşedintele PSD. Ponta a declarat pentru Hotnews că USL este dispus să discute cu membrii Coaliţiei priorităţile legislative.
Presedintele social-democrat Victor Ponta a sustinut miercuri o conferinta de presa in care a transmis punctul de vedere USL cu privire la un pachet legislativ pentru sectorul energetic pe care premierul Mihai Razvan Ungureanu urmeaza sa il prezinte. Co-liderul USL a criticat decizia actualului guvern de a privatiza Hidroelectrica,“singura perla a coroanei in domeniul energiei romanesti”. “Practic, pana in luna noiembrie trebuie sa dam tot ce mai avem ca dupa aceea vine un guvern care nu va mai vrea sa dea aceste lucruri, ca sa va traduc”, a declarat Victor Ponta referindu-se la strategia energetica a guvernului.
Principalele declaratii ale presedintelui social-democrat Victor Ponta:
- Guvernul Ungureanu pregateste un pachet legislativ care sa se refere la dezvoltarea, mai bine zis, la starea sectorului energetic in perioada urmatoare.
- Am tinut sa prezint punctul de vedere si strategia USL si solicitarile care le avem de la acest guvern.
- Agricultura si energia, in viziunea USL, sunt principalele domenii cu potential de crestere.
- In domeniul energiei, situatia de astazi, asa cum se prezinta in realitate, arata o perspectiva extrem de negativa. Si cand spun “in realitate” vorbesc de adevaratele realitati din societatile energetice cu capital de stat. Ca o simpla precizare. Am verificat astazi. Prim ministrul nu stie, din pacate, nici cine se afla in consiliul de administratie. Am vazut aseara ca spunea ca domnul Hahaianu nu mai e in consiliul de administratie de la Hidroelectrica. El este acolo. Aceasta lipsa de cunoastere cred ca il impiedica si sa ia deciziile corecte intr-un domeniu esential.
- In zona energiei termice, Compania Nationala a Huilei se afla intr-un proces, organizat de actualul guvern, de desfiintare. S-a cumparat din partea minerilor un pic de liniste zilele trecute dar perspectivele sunt negative.
- In ceea ce priveste exploatarile de lignit din Oltenia, in continuare la conducerea tuturor societatilor cu capital de stat sunt membri de baza ai PDL care, in mod constant, fraudeaza interesele acestor societati in scopul ajutorarii Partidului Democrat Liberal, al clientelei si al familiilor.
- In ceea ce priveste energia nucleara, proiectul dezvoltarii unitatilor 3 si 4 de la Navodari cat si o noua eventuala centrala in zona Tarnita sunt proiecte blocate in acest momnent din cauza coruptiei si birocratiei mostenite de la domnul ministru Videanu.
- In ceea ce priveste energia regenerabila este blocat orice nou proiect in energie regenerabila.
- In aceaste conditii in care termo e politizat si se inchide, nuclearul e blocat, energia regenerabila e blocata, singura perla a coroanei domeniului energiei romanesti o reprezinta Hidroelectrica, o societate care, in acest moment, din punctul de vedere a ceea ce mai detine statul roman, este cea mai valoroasa societate.
- Hidroelectrica este o societate construita si pusa in forma actuala dupa zeci de ani de munca a diverselor generatii, si generatia care a construit Bicazul, si cea care a construit Portile de Fier, si care, in acest an, daca guvernul Ungureanu si guvernul PDL – UDMR – UNPR isi continua, pana in noiembrie, acest tip de strategie, se doreste a fi trecuta din avutia nationala catre interese private.
- Vom solicita un set de masuri care au fost mult prea mult timp intarziate din motive pur politice si pur materiale:1. Guvernul Ungureanu are datoria, pana in noiembrie, cat se va mai afla in functie, sa opreasca contractele preferentiale la energie, in special la Hidroelectrica.
2. De doi ani de zile, la propunerea PSD si ulterior USL, s-a cerut management nepolitic la societatil e de stat, in special la cele din energie. Acum, cand vorbim, acest management este, in continuare politic.
3. Trebuie prezentat intr-o dezbatere publica reala nu, din nou, decizii luata ca la serviciile secrete. Noi luam decizia, nu putem sa va spunem de ce. Domnul Ungureanu nu mai este sef de serviciu secret, domnul Ungureanu acum e prim-ministru, nu mai poate lucra in acelasi mod. Trebuie explicat cine ne cere, ce tara din Europa si din zona noastra geografica isi privatizeaza resursele energetice intr-un moment extrem de prost […]. Nu exista nici un fel de dezbatere publica. Nimic din ceea ce se afla public nu a fost prezentat: cat se vinde, cui se vinde si de ce se vinde.
- Vreau sa cred ca scopul instalarii acestui guvern, pana in luna noiembrie, nu este de a da ultimele resurse care mai apartin in acest moment poporului roman si avutiei nationale. Vreau sa cred ca nu este asa si ca, orice decizie se va lua, se va face in urma unei dezbateri publice si a unei consultari cu noi, cei care vom fi la guvernare dupa luna noiembrie.
- Se poate vorbi de tradarea interesului national daca semnalele pe care le dam noi, pe care le dau multi alti reprezentanti ai societatii, sunt ignorate.
- Hidroelectrica este cazul cel mai grav si cel mai cunoscut. Dar exista si alte domenii, fie ca este vorba de Romgaz sau de Nuclear Electrica. Practic, pana in luna noiembrie trebuie sa dam tot ce mai avem ca dupa aceea vine un guvern care nu va mai vrea sa dea aceste lucruri, ca sa va traduc.
- Domnul Ungureanu m-a sunat si mi-a spus ca va veni cu acest proiect. I-am transmis ca, din punctul nostru de vedere, fara un fel de dezbatere publica, in niciun caz nu va avea sprijin pentru asa ceva.
- De aceea m-am grabit sa prezint si sa transmit oficial [n.r. pozitia USL], pentru ca inteleg ca este o mare graba din partea guvernului sa prezinte acest pachet.
- Am unele dubii. Cine a facut pachetul legislativ? Nu cred ca putea sa il faca domnul Ungureanu pentru ca este doar de o luna. Daca l-au facut cei de dinainte l-au facut rau si l-au facut in detrimentul Romaniei.
- N-am vazut ca actualul guvern si actualul prim-ministru sa ii demita si sa ii inlocuiasca pe actualii manageri PDL-isti cu manageri independenti.
Legaturi:
- JAF AMERICAN, sub obladuirea FMI si a regimului Basescu, pregatit ultimelor companii strategice! CRIMA CU PREMEDITARE SI SUBMINAREA ECONOMIEI NATIONALE
- CRIZA GRAVA A ENERGIEI ELECTRICE, MAFIA TERIFIANTA A “BAIETILOR DESTEPTI” si demiterea abuziva a directorului Transelectrica, vinovat de a fi spus adevarul
- Despre FMI, adevaratul guvern al Romaniei si ticalosiile din domeniul energiei (VIDEO)
- FMI insista CRIMINAL cu LIBERALIZAREA pretului la energie si gaze si ”REFORMA” sanatatii in fata unei puteri OBEDIENTE!
- FMI, COMISIA EUROPEANA SI SUA: ATAC FINAL SI CONCERTAT pentru LIBERALIZAREA (scumpirea si acapararea) ENERGIEI. Trebuie sa vindem tot!
- LOVITURA DE GRATIE DATA ROMANIEI DE BASESCU SI FRANKS. Vanzarea pe nimic a ultimelor resurse strategice (VIDEO)
*
- Gazele naturale descoperite in Marea Neagra si liberalizarea energiei: ILIE SERBANESCU despre COLONIALISMUL ABJECT al marilor companii straine (VIDEO)
- COMPANIILE STRATEGICE DE STAT: cum se fura din ele, cui vrea sa le vanda Jeffrey Franks… (VIDEO)
*
- RADIOGRAFIA UNUI MURIBUND: agricultura romaneasca si “STRATEGIA” SUBDEZVOLTARII. Pierdem pamantul, vitele si OAMENII
- ROMANIA, pe PRIMUL LOC intre tarile din Europa care AU CEDAT pamantul agricol (MULT SUBEVALUAT!) in MAINILE STRAINILOR
- (VIDEO) Romania, te iubesc: TARANUL ROMAN, bataia de joc a INTERMEDIARILOR, BANCILOR, UE SI IMPORTATORILOR
Ma iertati, CFR-ul a fost dat deja? Ca sia-u schimbat numele de trenuri cu Regio si InterRegio si s-au mai taiat trenuri chiar de tot pe alocuri in zone mai periferice cel putin …
Mai urmeaza si Posta Romana, ca acum vreo cativa ani era mare stire ca Japonia si-a dat Posta de stat la ceva privati.
@ svm:
Nu inca, dar sunt pe lista, desigur, anuntate deja de anul trecut, CFR MARFA si POSTA ROMANA (pachet minoritar, cica):
http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/12/11/fmi-ne-obliga-sa-ridicam-ultimele-restrictii-fata-de-hypermarketuri-si-sa-vindem-din-ultimele-companii-romanesti/
In ambele locuri au inceput deja mega-disponilizarile deja de la inceputul acestui an sau sunt in curs chiar acum, au loc in aceste zile proteste ale functionarilor postali; iar reducerile masive de linii pt CFR au fost dictate tot de FMI.
Va intreb si eu, voi ce ati face daca ati fi mostenit de la bunici un lot de pamant, de care nu va puteti ocupa – personal – din lipsa de utiaje si pentru faptul ca locuiti la oras unde aveti serviciu si familie?
Este cazul meu! Am dat lotul de pamant in arenda iar arendator, ca presedinte si patron este (era) dl.Fuia, desi, in numele sau opera alta persoana.
In conditiile in care anul trecut s-au obtinut 6.000 kg grau la ha, mie mi s-a dat contravaloarea a…800 kg.
Ca sa-l vand, mi se ofera in prezent suma de 5000 lei/ha, (echivalentul a 1.100 euro) de catre investitori romani, iar investitorii straini mi-ar fi oferit 3-4 euro/mp=30.000 – 40.000 euro/ha.
Dar au fost impiedicati sa mai poata cumpara pamant.
Acum dl. Fuia, desigur este “interesat” sa “ajute” statul roman prelungind termenul respectiv (avand si el interese majore..)
Intreb inca odata: ce ati face in locul meu?
L-ati vinde statului pe NIMIC ca sa fiti buni romani sau l-ati vinde investitorului strain care v-ar oferi un pret de cateva zeci de ori mai mare?
Sunt proprietar de teren agricol si ar trebui sa fiu lasata sa-l vand cui si cu cat doresc.
O sa gaseasca dl. Fuia o “solutie” ca sa se improprietareasca cu cele cateva mii(poate zeci de mii) de ha pe care “le lucreaza” de ani buni, in com. Fundulea(satul natal), jud.Calarasi.
@ElenaG:
Daca tot ne intrebati… 🙂
Parerea noastra ar fi sa nu dati pamantul deloc. Nu se stie ce se intampla, ce imprejurari pot interveni, ce nevoie ati putea avea de el. E o proprietate prea insemnata ca sa renuntati la ea pentru un castig care acum poate parea mare, dar care se consuma in timp. Proprietatile de acest gen, de regula, nu se vand! Decat daca e mare nevoie, la ananghie…
Asa m-am gandit si eu.
Mi se pare ca acest ministru Fuia vorbeste unor persoane care nu inteleg nimic.
Sustine atat de ritos respectarea conditiilor de aderare la UE de catre Romania,insa se face ca nu stie ca UE nu respecta dreptul la munca
al romanilor in spatiul comunitar si nimeni nu-i bate obrazul despre asta.
Hehe,cainii tac si lupul merge !
@Elena G.,
scuze ca ma bag si eu in ” ciorba ” . Pretul de 5000 lei/ha nu este nici pe departe un ” NIMIC ” ci este un pret pe care , personal , il socotesc bun , atat pentru o parte , cat si pentru alta . Acuma , poate ca ar trebui sa definim fiecare dintre noi la ce anume spunem ” NIMIC ” si de la ce suma incepe banul sa aiba valoare , dar daca ne referim la buzunarul romanului , aceasta este valoare actuala de piata a terenurilor agricole .
In alta ordine de idei , daca un investitor v-a oferit o asemenea suma colosala fata de oferta romanasilor , ar trebui sa ne dea de gandit ,ar trebui , in primul rand sa ne punem niste intrebari despre ceea ce urmeaza sa se intample cu acel teren , cum de altii il pretuiesc atat si ce planuri au cu pamantul romanesc .
Ati atins insa o mare problema cu povestea dvs. , aceea ca romanul , impins de la spate , fie de saracie , fie de dorinta de imbogatire peste noapte , va considera ca este oportuna masura de liberalizare la vanzarea catre straini a terenurilor , padurilor s.a.m.d.
Astfel , ajungem sa fim pusi in fata unui examen : ce alegem , o bruma de patriotism sau o bruma de castig ? ” Fugi de-aici cu patriotismul , de cand tine patriotismul de foame ? Da` ce politicienii nostri care au furat si vandut si distrus tot , in tara asta au avut asemenea probleme de constiinta ? Eu , cel putin , vand un bun al meu , pe cand ei … Ce , daca il vand unui romanas , ala nu poate sa-l vanda el mai departe strainului si sa-mi ia tainul din poala ? ” Cum o dai , cum o gandesti , tot prost iese pentru noi , romanii pentru simplul motiv ca ESTE MULT PREA TARZIU pentru orice replica , pentru orice masura restrictiva , pentru orice rezistenta . Suntem DEJA in fundul gol si in aceasta faza nu poti sa mai ridici mainile pentru ca ti se vede goliciunea . Politica pasilor marunti aplicata inca de cand ” se cocea ” ” revolutia ” din `89 ne arata cat de roditoare poate sa fie . Din pacate pentru noi , eu spun ca acum poamele ei inca nu sunt coapte bine , mai avem pana vom gusta din cele bine coapte .
Dumnezeu sa ne ajute !
Acest tradator mru merge acum la Bruxelles (martie 2012) pentru a ne scoate ochii cu faptul ca vom fi primiti in spatiul Schengen… Ce minunat ar fi sa nu se razgandeasca olandezii!!!
fane,
Malitioasa “analiza”!
Domnul sa aiba mila de noi si sa ne ierte rautatile!
@Elena G
“”Ca sa-l vand, mi se ofera in prezent suma de 5000 lei/ha, (echivalentul a 1.100 euro) de catre investitori romani, iar investitorii straini mi-ar fi oferit 3-4 euro/mp=30.000 – 40.000 euro/ha.
Dar au fost impiedicati sa mai poata cumpara pamant.””
Doamna, pamantul nu se vinde !!!!!!!!! Vorba stramoseasca!
Va multumesc ptr munca si sinceritatea dvs si ptr acest articol de aceia intraznesc sa va rog frumos sa mai faceti articole cu privire la ceia ce clasa politica face de 23 de ani sa dea si ultimele resurse ale tari. Si mai va rog sa faceti un material prin care sa aratati ce salarii si pensii sunt in romania cele estrem de mici si cele mai mici din tarile europene si alte tari precum Albania si Kenya unde acolo nivelul de trai ar putea sa fie mai bun decat romania in conditile in care tara noastra are resurse importante. M-am saturat de toti hoti astia de 23 de ani iar noi am ajuns multi dintre noi sa ii toleram pana cand frati romani?? Ma doare sufletul cand ma gandesc ca copiii nostri si nepotii nostri nu au nicun viitor si vor fi nevoiti sa plece in strainatate iar viitori pensionari nu vor mai avea cine sa le plateasca pensia findca toti tineri pleaca in afara in tara nu sunt locuri de munca si daca sunt sunt putine si venituri mizere. Ptr @Elena cum sa iti dai terenul draga cand sunt multi tineri ce nu au bani macar de 1 garsoniera dapoi de teren,gandestete la viitor. Sper ca situl dvs sa faca anchete legat de ce vam spus. Va multumesc cu multa sanatate…
@bogdan:
Anchete noi nu putem face, ci doar scoaterea la iveala a informatiilor deja existente insa risipite, de obicei, printre multe altele nerelevante.