“ROMANIA, TE IUBESC” despre oameni care au invatat sa vorbeasca lui Dumnezeu. PARINTELE ILARION – fostul bancher calugarit: “DACA TRAIESTI FARA SA CAUTI RASPUNSURI, NU LE VEI GASI”/ PARINTELE CIPRIAN, fostul ateu devenit preot si comunitatea sa ortodoxa din Vedrin-Namur, Belgia (video)
- StirileProTV:
In cautarea acestor suflete, Alex Dima a batut tara si Europa de la un capat la altul. Si a intalnit romani
care fac bine, ajuta semeni, sunt veseli, oameni care au redescoperit bucuria de a trai in comunitate. Mergem pentru inceput in Belgia.
Aeroportul Bruxelles. La sosire o maicuta ne iese in cale. O chema Gilda, dar dupa ce s-a calugarit se numeste Paisia. E insa la fel de vesela si plina de viata ca inainte. Manastirea in care Paisia a intrat in monahism este aseazata in Vedrin-Namur, la 50 si ceva de kilometri de capitala europeana. Intr-o zona verde, in care casele au flori la geamuri, au aceeasi arhitectura, desprinse parca dintr-o carte postala. O asezare de poveste.
Stareta acestui loc este maica Mariami. Pe vremuri toti prietenii o stiau de “Sam”, o tanara avocata, care iesea in cluburi, petrecea, isi traia tineretea. Intr-o buna zi a socat pe toata lumea anuntand ca se calugareste. Atunci cand o buna prietena i-a ramas mutilata pe viata intr-un accident, s-a revoltat impotriva lui Dumnezeu dar, in acelasi timp, a inceput sa caute raspunsuri la intrebarea: care e rostul omului pe lume?
„Mi-am dat seama ca tot ce facusem eu nu era scopul primordial care sa ma duca in vesnicie. Si atunci am inceput sa merg la biserica, am inceput sa ma rog. La inceput ma rugam ca sa ma rog, dar nu aveam o convingere temeinica”, povestestea ea.
A ajuns in acest loc la sfarsitul lui 2011. Manastirea Acoperamantul Maicii Domnului a fost cumparata de romanii din Belgia de la greco-catolici in 2010. Parintele Ciprian este cel care a descoperit acest loc si s-a zbatut pentru cumpararea si transformarea lui in manastire ortodoxa. Parintele e un fost ateu care a tot cautat cai pentru a afla rostul nostru pe pamant. O intalnire cu un ucenic de al lui Petre Tutea i-a schimbat viata.
”Am inceput sa vorbesc cu Dumnezeu. Doamne, nu cred ca existi dar daca existi da un sens vietii mele. Si incet incet a inceput sa se inchege Dumnezeu in inima mea. Dar asta cred si acuma ca e singura cale. Aseaza-te in fata icoanei si vorbeste. Incepe cu asta.”
„Multi, multi, de cand am facut parohie aici multi si-au schimbat mentalitatea si marturisesc si ei cu bucurie lucrul asta. Ca de 15 ani merg la biserica. Au citit sute de mii de paraclise si acatiste. Nu sunt impotriva. Dar relatia lor s-a schimbat de cand au inceput sa vorbeasca cu Dumnezeu personal ca de aia a luat Hristos, Fiul lui Dumnezeu, trup, ca sa ne putem permite luxul asta. Sa nu mai vorbim in abstract. Sa ne uitam in ochii Lui si sa vorbim.”
A fost inginer si ofiter in armata. A studiat teologia. La un moment dat si-a demisia din armata si-a luat sotia si a plecat in Belgia. Pentru ca se considera nevrednic de preotie s-a angajat inginer la o firma de cablu. Si asta face si acum. L-am gasit cocotat pe un stalp unde mesterea ceva la un panou.
„Launtrul nostru e un soi de puzzle cu piese risipite. Cea mai importanta piesa care lipseste, pe care o cauta copiii la sfarsit ca sa faca ansamblul, e Dumnezeu. Numai ca in cautarile noastre, la varsta tineretii de regula credem ca e masina, ca e casa, cariera, un doctorat. Si tot punem piese, puzzle-ul se lateste, dar cheia de bolta ce leaga nu e. Sansa aici in Occident e ca dinamica cautarii si a gasirii e mult mai rapida. In Romania, din pacate, dinamica asta e mai lenta. Ajunge omul la 60 de ani si inca lupta sa plateasca rate, cocosat pe pamant si nu mai poate sa vada cat de frumos e cerul.”
In 2008, mitropolitul Occidentului l-a facut preot. Cu viziunea sa despre ce inseamna adevarata credinta si cum sa-l gasesti pe Dumnezeu a reusit sa-i adune pe romani
in jurul sau. Impreuna cu parintele Ciprian au gandit un program prin care in randul comunitatii rugaciunea nu inceteaza. Se numeste candela. Noaptea, pe rand se roaga fiecare cate o ora. Daca vreti sa vedeti cum primeste comunitatea de credinciosi din Bruxelles lumina credintei, intrati insa in materialul video.
Dobrogea. Manastirea Crucea. Este ora 3 dimineata si aici incepe slujba dupa un obicei adus de parintele Ilarion de la muntele Athos. Parintele a fost directorul mai multor banci in Constanta. Acum e calugar. Slujba dureaza 6 ore. Pana cand soarele e deja sus pe cer.
„Stiam ca asta trebuie sa fac”, spune parintele. „Nu a fost o hotarare luata prematur, din contra. A fost foarte bine gandita si asumata in totalitate. Te gandesti si la mici detalii: domnule, cum o sa fiu? Sa am barba, sa fiu imbracat cu haine, te gandesti la toate. Stateam si ma gandeam, Doamne, oare o sa fiu firesc in ele?”
Sotia sa a murit acum cativa ani. Era director de banca dar venea des la manastire. A mai ramas o perioada alaturi de copii iar cand au crescut si-a facut valiza si a ramas printre calugari. Acum e duhovnic la Crucea, o manastire de maicute. Urca uneori pe dealul de deasupra manastirii pentru a-i vorbi lui Dumnezeu.
“Daca te multumesti sa traiesti asa, fara sa pui intrebari, fara sa cauti raspunsuri, atunci normal ca nu le vei gasi. Dumnezeu este in om. Chiar si in omul cel mai indepartat de Dumnezeu, in aparenta, atunci cand cu toata onestitatea incearca sa se descopere pe sine Il va descoperi si pe Dumnezeu la un moment dat. Numai cine refuza cu incapatanare nu-L gaseste pe Dumezeu pentru ca se incapataneaza sa nu-L gaseasca”.
A lucrat cu bani
. Multi. Acum nici nu vrea sa mai auda acest acest cuvant. A iesit din orice sistem. E liber. „E un colt de rai si ma bucur pentru fiecare clipa traita aici. Si ma bucur de prezent pentru ca fiecare om ar trebui sa se bucure de prezent. Pentru ca prezentul este viata noastra. Nu este nici trecutul nici viitorul. Prezentul inseamna tot pentru noi. Viata inseamana prezentul. Acum. Acum trebuie sa incercam sa fim cum trebuie, pentru ca ce a fost ieri a trecut. Nu mai putem intoarce timpul iar viitorul omul si-l zideste in fiecare clipa. Viitorul nu vine de la sine ci asa cum si-l randuieste omul traind prezentul.”
A lucrat o perioada in sitemul bancar din America si chiar daca acum traieste in acest colt de rai urmareste ce se intampla in lume.
„Este o criza care este legata…de o criza a omului. Este o criza a lacomiei. Au recunoscut-o multi analisti. Si lacomia este o patima.”
La Rasca, parintele Andrei inalta un centru pentru nevoiasi si orfani. A stat in America mult timp, dar i s-a facut dor de tara. Spune ca “facerea de bine” este o cale prin care poti sa il descoperi pe Dumnezeu. A venit sa il ajute si Isac, un american convertit la ortodoxie. Tine legatura cu credinciosii din America printr-un blog. Iar rugaciunile le citeste din smart phone. E un altfel de calugar.
Isac citeste rugaciunile in engleza la lumina lumanarilor. Privind la acesti oameni te gandesti ca asa aratau crestinii primelor veacuri. Ridicau spre Dumnezeu rugaciuni in toate limbile pamatului, unii pentru altii si ajutau. In jurul acestor oameni “binele” ia forma, il simti si traiesti.
In capitala Europei, Bruxelles, departarea si dorul de tara i-au schimbat pe romani
din comunitatea locala. I-au facut sa inteleaga calea pe care trebuie sa umble. Au invatat sa se mobilizeze, si-au regasit identitatea. Au strans bani si au cumparat cladirea care e acum manastire si muncesc pe branci pentru a plati rata. „Aici inveti sa nu iti plangi de mila” spun ei.
Plecati in cautarea unui trai mai bun, viata i-a aruncat aici, departe de tara, de familie, dar i-a aruncat in bratele lui Dumnezeu si au invatat sa-i vorbeasca. Sincer, fara multe cuvinte si direct. S-au gasit unii pe altii, s-au gasit pe ei, l-au gasit pe Dumnezeu. Sunt frati si surori asa cum erau crestinii primelor veacuri in comunitate si comuniune.
- PARINTELE CIPRIAN GRADINARU (Namur, Belgia) – sau RAVNA PENTRU “RAIUL” FRATIETATII INTRU HRISTOS in vecinatatea “Fiarei” europene. Model si inspiratie pentru regasirea COMUNITATII ORTODOXE AUTENTICE, astazi prea-uitate…
- PARINTELE ILARION DAN, BANCHERUL CARE L-A CASTIGAT PE HRISTOS (II).“Traim intr-o lume in care mecanismele de pervertire sunt mai sofisticate… Omul contemporan cauta cu disperare, dar nu gaseste decat surogate”
- BANCHERUL CALUGARIT: Parintele Ilarion Dan (Man. Crucea): “Traim niste vremuri in care apele se cam aleg, iar cernerea se va amplifica si accelera”
*
- IPS JUSTINIAN CHIRA la “Romania, te iubesc” (Pro-TV): VOR VENI PESTE PAMANT LUCRURI DE NEINCHIPUIT DACA NU NE RIDICAM… (fragment video)
- TREI ZILE LA ROHIA: Reportaj Romania, te iubesc despre manastirea din Maramures (VIDEO)
- TABARA DE LA BISOCA pentru copiii orfani sau saraci a PARINTELUI MILEA, “samarineanul” de la Buzau (REPORTAJE VIDEO)
- PARINTELE NICOLAE TANASE. Picatura de “nebunie” a jertfei care rascumpara oceanul nepasarii generale (VIDEO). NOI CUM PUTEM AJUTA?
Isi dadea cu parerea o doamna din frumoasa comunitate din Belgia ca se traieste greu in tara pentru ca nu vrem sa facem cu adevarat ceva.Se uita un singur lucru.In tara nu exista aceasta fratietate si de aici imposibilitatea de a razbi singur in jungla.
@cristi_g:
Da, insa din cele doua reportaje este cam singura stridenta, din singura replica nelalocul ei, virusata putin de mentalitatea occidentala (dar si aceasta replica e oarecum nevinovata si avand partea ei de adevar pentru unele cazuri). Este chiar pacat sa trecem pe langa celelalte marturii, sensibile, umane, peste marturia parintelui Ciprian, a parintelui Ilarion sau a parintilor din Suceava…
Hristos a inviat!
Iata ca mai fac si cei de la Pro niste reportaje de bun simt, care arata Adevarul, si nu ataca Biserica, atunci cand vor.
Cinste romanilor de acolo ca au cautat si ramas in credinta adevarata. Pentru ca in diaspora mai sunt si comunitati crestine neortodoxe de romani.. care abia asteapta sa ii „intoarca la credinta” pe cei ortodocsi dar nepracticanti/indiferenti.
Totusi, in ciuda tonului de bun simt (poate cam prea grabit, pe alocuri) din cele 3 reportaje, se mai scapa cate un „detaliu”. In articolul (de sambata) despre pogorarea Luminii de la Sf. Mormant, in ultimul paragraf (nu prea vizibil, asezat izolat sub o poza din articol) se spune ca nu ar fi ceva autentic, si ca datorita fosforului s-ar aprinde spontan…
@ Vasile C:
Adevarat a inviat!
Nu e prima oara, dar se intampla cam numai la “Romania te iubesc”, in general de Craciun si de Pasti si cam numai in reportajele lui Alex Dima, care e credincios.
http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2010/12/02/minunea-sfantului-nicolae-de-la-valea-strezii-parintele-nicolae-tanase-picatura-de-nebuniea-jertfei-care-rascumpara-oceanul-nepasarii-generale-video/
http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/12/24/parintele-iustinian-arhiepiscop-maramures-romania-te-iubesc-alex-dima-ne-asteapta-catastrofa-daca-pierdem-dumnezeu/
http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/04/18/manastirea-rohia-iustinian-maramures/
http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2013/08/30/tabara-bisoca-parintele-milea/
http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/02/14/reportaje-pro-tv-la-10-metri-sub-zapada-acum-inteleg-de-ce-plang-toti-oamenii-de-aici/
Bineinteles insa ca producatorii din spate trebuia sa-si puna amprenta si sa incerne subtil sa deturneze sensul, punand titlul “OAMENII sunt Lumina”. Care va sa zica nu Dumnezeu, ci oamenii. Noi insa putem citi, mai corect, “Oamenii care sunt Lumină (fii ai Luminii)”. Aproape la fel au facut si cei de la Digi24: “Lumina din oameni”. Sa nu care cumva sa apara frontal ceva legat de Dumnezeu sau de Hristos. Ingaduie sa se faca, daca se pune accentul pe oameni. Insa reporteri ca Alex Dima, reusesc sa scoata ceea ce trebuie in evidenta.
PS: Despre comunitatea parintelui Ciprian si principiile duhovnicesti care au stat la baza intemeierii ei, citeste mai multe aici:
http://www.cuvantul-ortodox.ro/2013/08/20/parintele-ciprian-gradinaru-manastirea-namur-belgia-fratietate-comunitate-parohie-ortodoxa-constiinta-adamica-unitate-familia-ortodoxa/
@admin
Total de acord.E de ajuns sa vezi fotografia in care Parintele Ciprian e inconjurat de fiii duhovnicesti.Doamnele sunt de o simplitate jenanta pentru persoanele care frecventeaza la noi Bisericile.M-a izbit lipsa vopselilor si a pantalonilor.
Acest reportaj (ma refer la cel despre Manastirea de la Namur) nu da din pacate multe raspunsuri celor care vor sa traiasca cu adevarat intr-o comunitate ortodoxa. Ce ii leaga pe oamenii aceia? Care e teologia pe care o aplica parintele acolo? De ce sunt asa de uniti?
Cum convietuieste o comunitate de mireni (o parohie) cu una de monahii? Din cate am vazut, parintele are familie si lucreaza full time. Exista si un preot monah acolo? Maicile de cine fac ascultare? Cum reuseste parintele sa faca fata in conditiile in care lucreaza?
Apoi mai sunt si unele intrebari practice: cum se intretin maicile? Din vandut cani de lut sau negrese? Se platesc ratele din asta? Cine sustine material acel loc? Cine e comunitatea de romani care a cumparat locul? De ce au venit mai tarziu maicile?
Poate ca macar unele din intrebarile acestea meritau un raspuns. In general, mi se pare putin superficial reportajul tocmai fiindca a evitat unele intrebari fundamentale (raspunsul ar fi putut ajuta si altora) si s-a concentrat prea mult pe unele aspecte aparent usor de digerat pentru public in prima seara de Paste.
@ Ion:
Adevarul e ca reportajul s-a facut pentru folos duhovnicesc, nu neaparat de retete pragmatice de supravietuire sau de succes in constituirea unei comunitati si a vizat, probabil, mai degraba oamenii care au nevoie de lumina unor pilde vii, care transpare din chipul si vorba unor parinti si maici convertite radical, nu neaparat pe carcotasi.
Unele raspunsuri (cele mai importante, zicem noi) se gasesc deja in interviul al carui link l-am dat deja si noi in postare, primul… tocmai pentru cei care vor sa afle mai mult (din cele esentiale) 🙂
http://www.cuvantul-ortodox.ro/2013/08/20/parintele-ciprian-gradinaru-manastirea-namur-belgia-fratietate-comunitate-parohie-ortodoxa-constiinta-adamica-unitate-familia-ortodoxa/
Mai multe poate va raspunde aici, daca va avea timp, chiar parintele sau cineva din comunitatea de acolo.
Hristos a înviat!
multe afirmații din acest reportaj au fost scoase din contextul în care s-au spus.
1. doamna care arată „cum se învârte în oală” face acele afirmații în contextul unei discuții în care vorbea despre belgieni. Aceștia nu se pricep la multe lucruri, dar lucrul pe care știu să îl facă, îl fac bine.
2. concluzia doamnei care afirmă că „nu a plecat de bine din România” e aceeași cu a bărbatului care îi urmează în interviu „aici am descoperit altceva, că tot ce ne oferă Belgia din punct de vedere material e trecător. Dumnezeu a lucrat prin Părintele și ne-a chemat la altceva”. Aici pot să dau și mărturia mea personală: eu nu am venit în Belgia pentru a-mi căuta ceva de muncă (aveam ceva foarte bun și în țară) ci tocmai pentru că am fost cucerit de duhul de familie în Hristos, de parohie, care s-a format aici.
3. Preoteasa este întrebată „cum e Părintele?” iar pe post apare doar „Absent. Foarte mult timp…”, dar ea a continuat: „pentru că se dăruiește enoriașilor, cu timp și fără timp”.
4. Mesajul cel mai important al Părintelui nu a apărut în emisiune. Cred că e grăitor faptul că au fost peste zece ore de filmări iar materialul ce ne privește este de doar 15 minute.
5. tot ce a fost de spus despre viața parohiei Părintele a spus în interviul de aici http://www.cuvantul-ortodox.ro/2013/08/20/parintele-ciprian-gradinaru-manastirea-namur-belgia-fratietate-comunitate-parohie-ortodoxa-constiinta-adamica-unitate-familia-ortodoxa/ și în interviul care va apărea în revista „Familia Ortodoxă” în luna mai.
@ Vlad Botez:
Multumim pentru lamuriri si informatii! Se explica multe asa, intr-adevar. Pacat, PROTV-ul nu se dezminte, din nefericire, chiar si cand lasa sa treaca si ceva de folos si pro-ortodoxie.
@ admin
Să nu se înțeleagă de aici că îl punem pe Alex Dima în aceeași „oală” cu tot ceea ce înseamnă protv. Apreciez intenția sa lăudabilă, a făcut (și face) tot ce i-a stat lui în putință pentru a da o lumină cât mai bună reportajului. Așa cum ați spus mai sus, e o pasăre rară în peisajul media românesc și ar trebui încurajat să-și continue treaba de acolo de unde e, din sânul lor.
@ Vlad Botez:
Si noi ne-am gandit la producatori, nu credem ca Alex a facut singur selectia pt montaj.
respect , alex dima.un legionnaire
Se spunea odata de dictonul ,,crede si nu cerceta” , dar Hristos in evanghelia Lui spunea in sinagogi cercetati scripturile ca sa aflati adevarul.