Cum au respins Camera Deputatilor si Ministerul Sanatatii PROIECTUL DE LEGE PENTRU CONSILIEREA PSIHOLOGICA ANTE-AVORT
- Darul Vietii: CAMERA DEPUTATILOR SI MINISTERUL SANATATII RESPING PROIECTUL DE LEGE PENTRU CONSILIEREA FEMEILOR INAINTEA UNUI AVORT
Sau cum prezinta Legislativul avizele si argumentele care au ingropat proiectul de lege pentru consilierea femeilor inaintea unui avort la cerere numarul 348/2012. Adica pana la 14 saptamani de sarcina, mama avand in pantece UN COPILAS SANATOS, viata ei nefiind in pericol. Prin aceast proiect de lege se intentiona acordarea unui ajutor mamei in criza, timp de gandire partenerului, prevenirea traumelor psihologice si a patologiei somatice demonstrate de nenumarate studii si marturisite de generatii de femei din lumea intreaga si din Romania.
Parlamentul României
Camera Deputaţilor
Comisia pentru sănătate şi familie Nr. 28/269/25 octombrie 2012
R A P O R T
(link pentru procesul verbal in care este prezentat incomplet numai punctul de vedere al doamnei dr. Maria Moisil – sic! – din partea Alianta Familiilor din Romania, fiind omise argumentele prezentate de dr. Daniela Paun din partea “Darului Vietii”– Timisoara)
asupra propunerii legislative privind înfiinţarea, funcţionarea şi organizarea cabinetelor de consiliere pentru criza de sarcină (Plx348/2012)
În conformitate cu prevederile art.95 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, Comisia pentru sănătate şi familie a fost sesizată, prin adresa nr. Plx 348 din 24 septembrie 2012, în fond, cu dezbaterea asupra propunerii legislative privind înfiinţarea, funcţionarea şi organizarea cabinetelor de consiliere pentru criza de sarcină.
La întocmirea prezentului raport, Comisia a avut în vedere:
– (1) avizul Consiliul Legislativ nr.356/25.04.2012; (nu l-am gasit dar din avizul Comisiei juridice reisese ca a fost pozitiv- pentru ce?)
– (2) avizul Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi nr.Plx348/01.10.2012;( link aviz si componenta comisie)
Membrii Comisiei au examinat iniţiativa legislativă supusă avizării, expunerea de motive, avizul favorabil al Consiliului Legislativ nr.356 din 25 aprilie 2012, Guvernul, prin punctul de vedere transmis cu adresa nr.4710 din 3 iulie 2012, nu susţine adoptarea acestei iniţiative legislative.
În urma dezbaterilor, cu unanimitate de voturi, s-a hotărât avizarea negativă a iniţiativei legislative întrucât conţinutul şedinţelor de consiliere, aşa cum se menţionează în propunerea legislative în discuţie, manipulează în mod evident femeia în luarea unei decizii, într-un mod de vulnerabilitate în care se află în viaţă, prezentându-i-se acesteia imagini foto/video cu intervenţia chirurgicală, respective oferindu-i-se alternative plasării copilului născut în centre de plasament.
Ne aflam în situaţia de a ignora inclusiv solicitările\organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) adresate statelor membre de a ne asigura că această consiliere este voluntară, confidenţială şi oferită de personal specializat;
– încalcă unul dintre drepturile fundamentale reglementate de Legea nr.46/2003 referitoare la drepturile pacientului, si anume cel privind dreptul pacientului la informaţia medicală:”pacientul are dreptul de a decide dacă mai doreşte să fie informat în cazul în care informaţiile prezentate de către medic i-ar cauza suferinţă”;
– vine în contradicţie cu prevederile art.13 din legea mai sus menţionată care stipulează obligativitatea existentei consimţământului la efectuarea intervenţiei medicale.
În raport de obiectul şi conţinutul reglementării, propunerea legislativă face parte din categoria legilor ordinare.
– (3) avizul favorabil (!!!!!!RESPINGERII???????) al Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi nr.37/339/08.10.2012;(link si componenta comisiei)
A V I Z
asupra propunerii legislative privind înfiinţarea, funcţionarea şi organizarea cabinetelor de consiliere pentru criza de sarcină În conformitate cu prevederile art.95 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, Comisia pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi a fost sesizată, spre dezbatere şi avizare, asupra propunerii legislative privind înfiinţarea, funcţionarea şi organizarea cabinetelor de consiliere pentru criza de sarcină (PL.x 348/2012), Camera Deputaţilor fiind Cameră decizională.
Potrivit prevederilor art.61 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, Comisia a dezbătut propunerea legislativă mai sus menţionată, în şedinţa din 02 octombrie 2012.
Membrii Comisiei au examinat propunerea legislativă, expunerea de motive, avizul favorabil al Consiliului Legislativ cu nr.356 /25.04.2012, precum şi punctul de vedere negativ al Guvernului.
În urma dezbaterilor, membrii Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi au hotărât, cu unanimitate de voturi, avizarea negativă a propunerii legislative.
PREŞEDINTĂ
CRISTINA ANCUŢA POCORA
–(4) avizul Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci nr.22/258/10.10.2012; (link si componenta comisiei: nu exista o ARGUMENTARE, NUMAI UNANIMITATE DE VOTURI!!!!!!!!!! SI DE FAPT SEDINTA A AVUT LOC PE 9 OCTOMBRIE, asa ca la un search nu e vizibil! Poate reusiti dumneavoastra sa vedeti inregistrarea video care nu apare prin soft-ul PC-ului meu… sau nu exista!)
19. Propunere legislativă privind înființarea, funcționarea și organizarea cabinetelor de consiliere pentru criza de sarcină.(Plx348/2012)
În urma dezbaterilor, Comisia, cu unanimitate de voturi, a hotărât întocmirea unui aviz negativ.
– (5) punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii nr.50573/09.10.2012; (fiind prezenta pot afirma ca a fost o simpla repetare a punctului de vedere prezentat la Comisia de la Senat. Domnul Vulcanescu nu este medic si si fost numit de domnul PM Ponta) asa incat probail ca aparitia sa la Comisia de sanatate a Senatului la sfarsitul lunii aprilie a fost una dintre primele: atunci nu a prezentat nici un raport)
Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare crearea cadrului juridic adecvat pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea cabinetelor de consiliere pentru criza de sarcină, astfel încât femeia să poată conştientiza impactul pe care avortul îl are asupra sănătăţii sale fizice şi psihice.
Comisia propune Plenului Camerei Deputaţilor respingerea iniţiativei legislative, din următoarele considerente:
– propunerea legislativă nu este însoţită de un studiu de impact, cu indicarea surselor de finanţare;
– propunerea legislativă vine în contradicţie cu standardele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Federaţiei Internaţionale a Ginecologilor şi Obstetricienilor, privind întreruperile de sarcină, standarde după care se ghidează şi politica Ministerului Sănătăţii din România;
– în măsura în care unele femei care nu vor putea îndeplini această condiţionalitate, acestea vor recurge la mijloace nesigure de întrerupere a sarcinii, punându-şi viaţa şi/sau sănătatea în pericol.
În raport cu obiectul şi conţinutul reglementării, propunerea legislativă face parte din categoria legilor ordinare.
La dezbaterile care au avut loc în şedinţa comisiei din 23 octombrie 2012, a participat, în calitate de invitat, în conformitate cu prevederile art.55 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, domnul Răzvan Vulcănescu – secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii. La lucrările comisiei au fost prezenţi 13 deputaţi, din totalul de 16 membri.
Raportul comisiei a fost adoptat cu majoritate de voturi.
Iniţiativa legislativă a fost respinsă de Senat în şedinţa din 17 septembrie 2012, în calitate de primă Cameră sesizată.
Camera Deputaţilor este Cameră decizională, potrivit prevederilor art.75 din Constituţia României, republicată şi ale art.92 din Regulamentul Camerei Deputaţilor.
PREŞEDINTE,
Rodica NASSAR
Şef birou – Gheorghe Marinescu
Întocmit,
Consilier – Livia Spînu
(…)
Legaturi:
- Studiu: aproape 400 DE AVORTURI PE ZI in Romania finantate din BANI PUBLICI! Ipocrizia crasa a IPP/ PROIECTUL DE CONSILIERE PSIHOLOGICA ANTE-AVORT, RESPINS LA SENAT. Romania – societate “crestina” care incurajeaza PRUNCUCIDEREA, in asistenta muta a Patriarhiei?
- TRAGEDIA COPILULUI NENASCUT. De ce nu vrem sa stim? In plus: RAPORT NEGATIV la Comisia din Senat pentru CONSILIEREA PSIHOLOGICA ANTE-AVORT
- RAZBOIUL AVORTULUI
- Opozitie VEHEMENTA fata de proiectul introducerii CONSILIERII ANTE-AVORT. PDL face figuratie la propriul proiect?/ 36% dintre femei ar fi facut cel putin un avort
- Societatea civila crestina sustine proiectul CONSILIERII PSIHOLOGICE INAINTEA AVORTULUI
- Proiect de lege: AVORT CU CONSILIERE PSIHOLOGICA. Furie impotriva celor nenascuti
- Reactiile viscerale ale ABORTONISTILOR romani
Pentru conformitate, trebuie spus ca plenul C.D. nu a dat votul final, deci legea este inca in dezbatere. Insa sansele ca plenul sa treaca peste raportul comisiei sunt foarte mici.
“manipulează în mod evident femeia în luarea unei decizii, într-un mod de vulnerabilitate în care se află în viaţă,..”
Aha, si daca nu-i arati adevarul intreg, cum poate lua o decizie corecta acea femeie? O lasi sa se zbata singura nestiind daca e bine sau raiu ce face, astfel incat in singuratatea su disperarea momentului sa ia o decizie pt avort pe care o va regreta toata viata.
“încalcă unul dintre drepturile fundamentale reglementate de Legea nr.46/2003 referitoare la drepturile pacientului, si anume cel privind dreptul pacientului la informaţia medicală:”pacientul are dreptul de a decide dacă mai doreşte să fie informat în cazul în care informaţiile prezentate de către medic i-ar cauza suferinţă”;”
Si eu care credeam ca informatia medicala trebuie sa fie COMPLETA… adica sa mi se explice si de ce ar trebui SA NU FAC avort, care sunt consecintele acestuia.
Nu mai citesc.. Sunt furioasa
e ciudat totusi: ” pacientul are dreptul de a decide dacă mai doreşte să fie informat în cazul în care informaţiile prezentate de către medic i-ar cauza suferinţă”;”
Adica, daca , sa zicem, as avea cancer si as refuza sa fiu informata de consecintele chimioterapiei (cauzeaza suferinta), doctorul trebuie sa ma lase sa mor?
Ori eu nu inteleg, ori ei vor sa imi bage creierul in ceata deasa. Ma simt de parca as merge pe intuneric