Raport oficial al Institutului Geologic: CUTREMURELE DE LA IZVOARELE POT FI PRODUSE SI DE EXPLOATARILE DE GAZE SI PETROL. “O activitate de extractie cu sonde injectie ar amplifica instabilitatea”
- Realitatea.net: Primele concluzii legate de CUTREMURELE DIN IZVOARELE. Sondele de extracţie, cauze posibile
Institutul Geologic al României a publicat luni seară concluziile preliminare legat de cutremurele care se produc de trei săptămâni în Galaţi. “Cauzele posibile ale fenomenului de instabilitate a terenului din zona Izvoarele-Slobozia Conachi pot fi naturale sau antropice”.
“Cele naturale sunt asociate direct amplasarii acestor localitati peste pachete de depozite predominant neconsolidate (nisipuri si pietrisuri), ce alcatuiesc partea superioara a pachetului de depozite ce revin stratigrafic Pliocenului superior si Cuaternarului inferior (Pleistocenului inferior)”.
“Aceste fenomene pot fi puse pe seama unor procese de sufoziune mecanica care pot determina modificari ale suprafetei terenului, ce pot ajunge chiar pina la aparitia unor pilnii de sufoziune”.
Potrivit INFP acestea pot fi amplasate de-a lungul unor falii, situatie in care zonele afectate pot avea o dispunere liniara. Procesele de sufoziune mecanica pot fi declansate, respectiv favorizate si de o activitate seismica ce poate conduce chiar la eventuale fenomene locale de lichefiere a nisipurilor neconsolidate din subsolul acestei zone.
“Fenomenele de sufoziune mecanica se pot manifesta si la nivelul luncii piriului Suhu, pe care se afla asezat satul Izvoarele, dar grosimea mica a depozitelor holocen superioare ale luncii nu ar conduce la fenomene importante de instabilitate a terenului”.
“Dintre cauzele antropice se evidentiaza clar posibilele fenomene de tasare diferetiala a terenurilor, datorate exploatarii de petrol si gaze pe cele trei domuri ale structurii petrolifere Independenta pe care se afla amplasate si localitatile Izvoarele si Slobozia Conachi. Activitatea veche de exploatare pe aceasta structura cit si actualele sonde de extractie amplasate spre est, in zona localitatilor Negrea si Schela pot fi avute in vedere cauze antropice de modificare a suprafetei terenului.”
“Acest fapt este posibil, avand in vedere fragilitatea nivelelor impermeabile ce separa nivele nisipoase cu petrol si gaze.”
“O activitate de extractie bazata si pe sonde injectie ar amplifica aparitia unor fenomene de instabilitate in tot acest areal”. Alte fenomene de instabilitate pot fi legate de eventualele prabusiri ale malurilor abrupte de loess ce formeaza partea superioara a versantului sting al vaii Suhu, maluri abrupte la baza carora se afla intregul sat Izvoarele. Pentru stabilirea cu precizie a cauzelor reale care au determinat aparitia fenomenelor de instabilitate a terenului in aceasta zona sunt necesare insa studii detaliate de teren si analize ale datelor de orice natura legate de activitatea antropica din arealul stucturilor petrolifere conturate si exploatate in partea de sud a Campiei Covurlui”.
Legaturi:
- (update video): CUTREMURELE DIN SATUL IZVOARELE (GALATI) – Autoritatile si “specialistii” au, suspect, o singura grija: SA PROTEJEZE COMPANIA OMV – PETROM, EXCLUZAND CAUZA FORAJELOR PETROLIERE! Localnicii si vicepresedintele CJ Galati sunt de alta parere. CINE ISI BATE JOC DE NOI?
- CUTREMUR de 5,5 grade resimtit in Bucuresti, Chisinau si Bulgaria/ Seismologii considera ca fenomenul CUTREMURELOR DIN IZVOARELE (GALATI) are cauze NATURALE. De ce nu se discuta serios despre RISCUL EXPLOATARILOR DE PETROL/GAZE? (VIDEO)
- CUTREMURELE DIN GALATI: echipe de specialisti deplasate pentru MONITORIZARE si CONSILIERE
- Dupa zeci de CUTREMURE, locuitorii satului IZVOARELE (judetul Galati) acum au si APA CONTAMINATA, mirosind a sulf! DR. BACALBASA, presedintele CJ Galati, SUGEREAZA ASEMANAREA CU EFECTELE EXPLOATARII GAZELOR DE SIST
- Fenomene ciudate in satul Izvoarele, Galati: PAMANTUL SE CUTREMURA SI “FIERBE”. Cauza posibila: EXPLOATAREA PETROLULUI (VIDEO)
Iata, in schimb, ce a emis Inst. Fizica Pamantului…
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15811593-raport-institului-pentru-fizica-pamantului-cutremurele-din-galati-sunt-natura-tectonica-nu-legatura-exploatarile-petrol-din-zona.htm