MOLDOVA CA UN CAMP DE LUPTA. Majoritate fragila a partidelor pro-europene. CELE MAI MULTE VOTURI – UN PARTID ANTIROMÂNESC SI PRO-RUS/ Se pregateste marea “reevaluare” a premierului Ungariei? KLAUS IOHANNIS: “Sunt sigur ca pot construi o relatie buna cu Viktor Orban”
REZULTATE ALEGERI MOLDOVA: După centralizarea a aproape 90% din procesele verbale, cele trei partide proeuropene de la Chişinău, PLDM, PDM şi PL, au numărul de mandate necesare pentru a asigura guvernarea: 55 de mandate (minimul este de 51). Astfel, deşi Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), cu orientare naţionalistă şi antiromânească, este, pe prima poziţie la alegerile legislative, cu peste 21% din voturi, ei ar putea să nu ajungă la guvernare. Totuşi, numărul mare de voturi pe care le-a primit partidul lui Igor Dodon poate fi interpretat drept un vot negativ la adresa guvernării proeuropene. În al doilea rând, este o consecinţă a excluderii, în ultimul moment, a partidului Patria (comunist), condus de omul de afaceri Renato Usatîi, al cărui electorat a migrat către PSRM. La centralizarea a 89,10% din procese verbale, PSRM avea 21,34%, PLDM – 19,46%, PCRM – 17,95%, PDM – 15,77%, PL – 9,36%. Pe tot parcursul nopţii, PSRM şi PCRM au scăzut câte puţin, în vreme ce PLDM şi PL au crescut uşor. PD a rămas constant. Cu toate că varianta unei guvernări proeuropene este foarte probabilă, nu este exclus nici un guvern de uniune naţională. Dincolo de aceste scenarii, important pentru R. Moldova este ca guvernul să se formeze repede. În caz contrar, se va crea instabilitate politică şi socială, într-un context deja tensionat. Urmăriţi mai jos un LIVE TEXT Gândul:
REZULTATE ALEGERI MOLDOVA: Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, a reprezentat surpriza alegerilor de peste Prut, reuşind, la aproape 90% din secţiile de vot procesate, să fie pe prima poziţie, cu peste 21% din voturi, în vreme ce PLDM, care, la primele rezultate, era pe poziţia a treia, după comunişti, a câştigat teren pe parcursul nopţii, fiind, luni, la prânz, pe locul al doilea, cu peste 19% din voturi. PLDM sunt urmaţi de Partidul Comunist, cu aproape 18% din voturi şi de PDM, cu aproape 16%, urmaţi de PL, cu peste 9%. În baza acestor procente, cele trei partide proeuropene au, luând în calcul şi redistribuirile, 55 de mandate, cu patru mai multe decât minimul necesar pentru formarea unei coaliţii.
Peste 3 milioane de cetăţeni moldoveni au fost aşteptaţi, duminică, la vot, în cadrul alegerilor legislative. Au venit, însă, puţin peste jumătate – o dezamăgire pentru cei care se aşteptau la o mobilizare din partea tinerilor dornici de integrare europeană, pe modelul celei de la prezidenţialele din România. Dezamăgiţi de guvernarea proeuropeană, moldovenii din ţară şi din străinătate nu s-au înghesuit la secţiile de votare. Prezenţa la nivel naţional, la ora 21:00, a fost de 55,86%. Pe ultima sută de metri, Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal a postat pe Facebook un mesaj video cu el înfăşurat în steagul UE, cerându-le tinerilor să „cucerească” libertatea, nu să o „cerşească”. După închiderea urnelor, Ghimpu s-a declarat dezamăgit de participarea la vot. „O economie dezvoltată, securitate, pace, linişte cetăţeanul poate avea doar sub umbrela NATO. Sper că aţi menţinut votul pentru acest viitor. Noi suntem aşezaţi de Dumnezeu în Europa”, a spus Ghimpu.
Urnele s-au deschis la ora 7:00 şi s-au închis la ora 21:00 în Moldova, România şi Ucraina, continuând în celelalte ţări în care mai sunt secţii. Oficialii moldoveni, inclusiv ambasadorul din România, Iurie Reniţă, s-au arătat dornici de a prelungi, dacă e nevoie, programul de vot. Nu a fost, însă, nevoie decât în Moscova. În secţia de votare din Ambasadă, buletinele de vot au fost epuizate şi, în ciuda oamenilor care scandau cu sutele că vor să voteze, nu a fost prelungit programul de vot, nemaiavând pe ce să voteze. A fost prelungit, totuşi, în secţia de votare din Ramenskoe, o suburbie a capitalei ruse.
Prezenţa a fost de 55,86% (1.565.591 de alegători), mai mică decât se spera, mai ales că, la o primă vedere, s-a remarcat o mobilizare mai bună în raioane care îi susţin pe comunişti.
Dincolo de un scenariu în care forţele proeuropene (PLDM, PDM, PL) nu ar aduna minimul de mandate – 51 împreună – pentru a forma o coaliţie de guvernare şi ar avea nevoie de cooptarea comuniştilor, cel mai periculos scenariu ar putea fi cel în care partidele nu vor reuşi să formeze repede un Guvern. O astfel de întârziere, dublată de tensiuni deja existente în ţară, ar putea crea instabilitate politică şi socială. […]
Într-un interviu acordat recent, Oazo Nantoi, preşedintele Institutului de Politici Publice din Republica Moldova, a afirmat că „Războiul Rece s-a întors, iar Moldova este câmpul principal de luptă”. El a explicat că de vină pentru această situaţia sunt evenimentele din ultima perioadă din Ucraina.
În pragul alegerilor parlamentare de peste Prut, Oazo Nantoi, preşedintele Institutului de Politici Publice din Republica Moldova, a afirmat că „Războiul Rece s-a întors, iar Moldova este câmpul principal de luptă”. Acesta a explicat că „situaţia din Ucraina a dat naştere unei situaţii periculoase pentru ţară (Republica Moldova, n. red)” şi că sunt aşteptate să apară „instabilitatea”, dar şi diverse „provocări”, relatează Wall Street Journal.
Diplomaţii moldoveni se tem că un rezultat în favoarea partidelor pro-ruse din Chişinău ar putea declanşa proteste similare celor din Kiev, de anul trecut.
Pe de altă parte, o victorie a partidelor pro-occidentale în alegerile parmentare din Republica Moldova ar putea ajuta ţara să îşi stabilească şi mai clar orientarea către Vest, mai scrie sursa citată.
În acelaşi timp, preşedintele Curţii Constituţionale (CC) a Republicii Moldova, Alexandru Tănase, susţine că există „implicări masive şi nedorite” în alegeri din partea Rusiei, care „asistă mediatic, financiar şi nu doar” acele formaţiuni politice care promit o apropiere de ea, relatează Mediafax.
„În Republica Moldova, alegerile nu sunt politice, nu e un banal exerciţiu de formare a puterii de stat. În realitate, mâine (duminică – n.r.), ca şi de fiecare dată, moldovenii vor avea de făcut o alegere geopolitică. Aşa este construit sistemul în Moldova, că se votează pentru Europa sau pentru defuncta Uniune Sovietică, şi mâine se va da exact aceeaşi bătălie. Cetăţenii moldoveni vor fi puşi în situaţia să opteze pentru un viitor european sau pentru o nostalgie după anumite timpuri care au apus, slavă Domnului, şi sper eu nu vor mai reveni”, a spus Tănase.
Întrebat dacă vor fi alegeri corecte în Republica Moldova, el a spus că speră că scrutinul „se va desfăşura normal”, însă a adăugat că există „implicări masive şi nedorite” din partea Rusiei, care “asistă mediatic, financiar şi nu doar acele formaţiuni politice care promit o apropiere de Federaţia Rusă”.
„În partea care ţine de corectitudinea scrutinului este un scrutin complicat, unde asistăm la implicări masive şi nedorite din partea vecinilor noştri estici, în mod special, este vorba de Federaţia Rusă, care asistă mediatic, financiar şi nu doar acele formaţiuni politice care promit o apropiere de Federaţia Rusă. Sperăm foarte mult că scrutinul se va desfăşura normal, sperăm că cetăţenii Republicii Moldova care sunt în afara ţării vor avea posibilitatea să voteze şi scrutinul să decurgă onest, sincer şi cu respectarea tuturor normelor legale”, a adăugat Alexandru Tănase. […]
Klaus Iohannis este încrezător că va reuși să construiască o relație bună cu premierul ungar Viktor Orban, transmite agenția ungară MTI, citând un interviu acordat de președintele ales al României cotidianului german Welt am Sonntag.
Conform sursei citate, Iohannis a afirmat că România trebuie să joace un rol sporit în regiune, nu să rămână doar un simplu membru al comunității occidentale. ‘România își poate asuma un important rol stabilizator’, a subliniat el în interviul publicat duminică.
Întrebat dacă împărtășește opiniile adversarilor premierului ungar Viktor Orban, președintele ales al României a răspuns că nu s-a considerat niciodată a fi ‘împotriva a ceva’, iar eventuale așteptări de acest fel nu vor avea vreo influență asupra relațiilor româno-ungare.
‘Sunt sigur că pot construi o relație bună cu Viktor Orban’, a menționat Iohannis, argumentând că în relațiile dintre cele două țări membre ale Uniunii Europene există mai multe puncte de apropiere decât de divergență.
Nota noastra: Este, inca, foarte devreme pentru a vorbi despre idei de politica externa la Klaus Iohannis, insa atrage atentia aceasta atitudine neasteptat de deschisa fata de Orban, care poate fi corelata si cu stirea de jos, legata de o presupusa reorientare a liderului maghiar spre Berlin. Care tocmai a spus clar ca nu vrea Ucraina in NATO.
- DCNEWS:
Orban o alege pe Merkel: Ungaria, trei acțiuni surpriză față de Rusia
Premierul ungur Viktor Orban încearcă să păstreze echilibrul geopolitic și face un pas înapoi dinspre Rusia pentru a se apropia de Germania, scrie Bloomberg.
Acuzat că a cultivat o relație prea apropiată cu Vladimir Putin, premierul Orban a transmis semnale diferite săptămâna asta, când și-a declarat susținerea pentru integritatea teritorială a Ucrainei, a numit Germania un ”compas” în politica externă și a vizitat trupele NATO staționate în Lituania.
Germania, cea mai mare economie a Europei și partenerul economic numărul 1 al Ungariei, a cerut o reașezare a relațiilor cu Rusia, în timp ce conflictul din Ucraina presează țări precum Azerbaijan și Republica Moldova să aleagă o tabără. Orban spune că Ungaria nu este nevoită să facă asta, dar ia distanță de Putin, în favoarea Germaniei.
”Orban a făcut o întoarcere de 180 de grade cu privire la Ucraina”, spune Manuel Sarrazin, vicepreședintele comisiei Bundestagului pentru relațiile germano-maghiare. ”A realizat, după admonestările lui Merkel, că a subestimat serios conflictului și a subestimat-o profund pe Merkel și poziția pe care Europa o adoptă ca urmare a politicci sale”.
În contextul acutizării conflictului Rusia-Vest, ofensiva diplomatică a lui Orban vizează Germania, motorul economic al Europei și cel mai important partener economic al Budapestei. Peste un sfert din totalul investițiilor străine din Ungaria au venit anul trecut din Germania.
Weekendul trecut, Viktor Orban a vizitat trupele NATO staționate în Lituania și a spus că Ungaria nu vrea să împartă o graniță cu Rusia după decenii în care a fost un satelit sovietic. El a promis să aloce mai mulți bani pentru cheltuielile necesare apărării, precizând că prioritățile s-au schimbat ca urmare a crizei din Ucraina.
”Interesul nostru este ca Ucraina să-și conserve suveranitatea, să fie puternică. Vom face tot ce putem pentru ca aceste lucruri să se împlinească”, a spus Orban.
”Sultanul” Erdogan, ieșire virulentă, în timpul vizitei Papei Francisc
În prima zi a unei vizite istorice în Turcia, Papa Francisc a avertizat în legătură cu ”fundamentalismul și fanatismul”, în timp ce președintele Erdogan a atacat islamofobia și terorismul, dar și standardele duble ale comunității internaționale.
Papa Francis a cerut încetarea tuturor formelor de fundamentalism, insistând că lupta împotriva sărăciei și foametei, mai degrabă decât intervențiile militare, sunt cheia pentru stoparea militanților islamiști care execută ”persecuții grave” în Irak și Siria, potrivit presei turce.
Erdogan s-a folosit de prilejul vizitei Papei pentru a-și exprima dezamăgirea cu privire la răspunsul Vwstului față de masacrele din Siria și lovitura de stat din Egipt. În urmă cu puține zile, Papa Francisc l-a primit la Vatican pe președintele Egiptului, Abdel Fattah al-Sisi.
”Este just ca, respectând întotdeauna legea internațională, să oprim un agresor nedrept”, a spus liderul unei comunități mondiale de catolici care numără aproape 1,2 miliarde de membri, cu referire la ISIS.
Președintele Erdogan a declarat că ”loviturile militare de stat, masacrele, încălcarea drepturilor și vărsarea de sânge în unele țări nu primes o reacție adecvată din parte lumii. De fapt, uneori sunt aproape încurajate”.
Criticând xenofobia și rasismul din vest, Erdogan a spus că organizații teroriste precum ISIS, Boko-Haram și al-Qaeda exploatează oameni din cauza politicilor eșuate ale guvernelor.
Papa Francisc a făcut un apel ca toți cetățenii – mulsulmani, creștini sau evrei – să se bucure de aceleași drepturi.
- Gagauzia: o noua TRANSNISTRIE SEPARATISTA instrumentata de Moscova impotriva MOLDOVEI?
- Campania electorala din MOLDOVA si POLITICA STRUTULUI. “O Rusie care are conștiința că pe termen lung nu va rezista, este o Rusie periculoasă pe termen scurt”
- CONFLICT VERBAL DUR intre PUTIN si presedintele Moldovei, TIMOFTI/ Mars pentru UNIREA cu BASARABIA (VIDEO)
- DAN DUNGACIU despre riscurile “TRILATERALEI” Romania-Ucraina-Moldova. “O Rusie care pierde Ucraina va deveni FURIBUNDA in MOLDOVA”
- Rogozin ameninta: RUSIA ISI VA “PROTEJA” CETATENII DIN TRANSNISTRIA
- Analiza CESI: RUSIA PREGATESTE RAZBOIUL HIBRID PE FRONTUL MOLDOVEI. Comandantul fortelor NATO vrea CADRU LEGAL pentru protejarea ALIATILOR NON-MEMBRI. Ne apropie acest lucru de un RAZBOI NUCLEAR?
- MOLDOVA – INFILTRATA DEJA DE “OMULETI VERZI” GATA SA O “RUPA IN BUCATI” conform unor oficiali
- Diversiuni moscovite: “PATRIOTII MOLDOVEI” vor sa declare autoritatile de la Chisinau ilegale si revendica teritoriile “MOLDOVEI MARI”/ Se reactiveaza si vechiul amic al filo-stilistilor si zelotistilor romani, Viorel Ciubotaru, seful Asociatiei Sfanta Matrona
- Oficial rus: TRANSNISTRIA VA DEVENI PARTE A RUSIEI/ Moldova – invadata mediatic de Rusia
- TRANSNISTRIA – urmatorul front? “Ingrijorari” si pregatiri din ambele tabere pentru un razboi pe Nistru (foto, video)
- Propaganda antiromaneasca la o televiziune rusa: ROMÂNIA SI MOLDOVA VOR ATACA TRUPELE RUSESTI DIN TRANSNISTRIA (video)
- ROGOZIN despre Acordul Moldovei cu UE: vom acorda “TOATE FORMELE DE ASISTENTA” TRANSNISTRIEI/ Premierul Rusiei anunta o CRIZA DE AMPLOARE A GAZELOR/ Trupe canadiene in Romania/ Rusia a INTERZIS importurile de carne din Moldova si Romania
- MOLDOVA, UCRAINA SI GEORGIA au semnat ACORDUL DE ASOCIERE CU UE. Presa rusa reactioneaza vehement: APROPIEREA DE UE E SCLAVIE BENEVOLA/ Rusia a ANULAT zborurile intre Chisinau si Moscova
- Moldova semneaza ACORDUL cu UE/ Secesionistii din GAGAUZIA, “Patriotii Moldovei” si Episcopul Markel cheama la LUPTA impotriva UNIONISTILOR/ Rogozin despre destramarea “stâncii” URSS-ului: SA STRANGEM INAPOI PIETRELE
- SCOLILE ROMANESTI DIN TRANSNISTRIA – “pazite” de KGB-ul local si in pericol de a fi desfiintate
- Rusia escaladeaza incidentul provocat de Rogozin: PREMIERUL MEDVEDEV VORBESTE DE SANCTIONAREA MOLDOVEI/ Rogozin cere “REACTII DINTRE CELE MAI DURE” fata de România
- VICEPREMIERUL RUS ROGOZIN PROVOACA SI UMILESTE ROMÂNIA. Printre altele, oficialul rus ameninta ca va reveni in tara cu un BOMBARDIER TUPOLEV/ Armata ucraineana isi trimite TANCURILE in regiunile separatiste ce vor organiza REFERENDUMURI
- ALERTA la granitele Basarabiei: “MOLDOVA E IN PERICOL IMINENT. Problema nu e DACA gruparile pro-ruse vor actiona la noi, ci CAND o vor face”
- TRANSNISTRIA CERE OFICIAL ALIPIREA LA RUSIA
- Republica Moldova: GAGAUZIA VREA IN UNIUNEA EURASIATICA
- Catre un nou GENOCID al BASARABIEI?/ FILAT, premierul Moldovei, ”UMILIT” DE LIDERUL TRANSNISTRIEI/ Rusia reitereaza: retragerea TRUPELOR din regiunea secesionista, INACCEPTABILA
*
- PARTENERIATUL ESTIC: analiza proiectului de asociere a fostelor republici sovietice la UE. EURO-SODOMIA SI SACRIFICIILE ECONOMICE: “tentanta” oferta europeana
- INTEGRAREA MOLDOVEI IN EUROPA SI “UNIREA CU ROMANIA” CA PROIECT DE TARA. Mituri, propaganda, realitati in jurul “momentului istoric” de la VILNIUS
- INTRE STATUL-CLAN SI STATUL-CORPORATIE. Ucraina suspenda semnarea ACORDULUI DE ASOCIERE cu UE. Dan Dungaciu despre consecintele deciziei de la Kiev asupra Republicii Moldova/ UNIUNEA EUROPEANA vs CHINA si noua ”AXA” Bucuresti-Beijing
- Parintele Savatie Bastovoi – primul INTERVIU dupa ATACURILE NEOBOLSEVICE declansate de afirmatiile sale anti-UE. “REPUBLICA MOLDOVA TREBUIE SA IASA DIN IURESUL MINCIUNII”
- PARINTELE SAVATIE BASTOVOI a devenit “agent de influenta rus”, care ”PUNE IN ALERTA SERVICIILE SECRETE”… pentru ca a indraznit, la Iasi, sa vorbeasca de rau UE! “Buna ziua, Iasi” – reactie de infierare BOLSEVICA, de tip “Scanteia”, care confirma involuntar ca “Uniunea Europeana este ca fosta Uniune Sovietica”
- MARELE MITING PRO-EUROPEAN DE LA CHISINAU. Dan Dungaciu despre cum a fost ELIMINATA COMPLET identitatea romaneasca din simbolistica mega-evenimentului si despre MODELUL MOLDOVENESC-EUROPEAN
- Cu realism despre relatia Romania-Rusia si ILUZIA SOLUTIEI EUROPENE
*
„O economie dezvoltată, securitate, pace, linişte cetăţeanul poate avea doar sub umbrela NATO. Sper că aţi menţinut votul pentru acest viitor. Noi suntem aşezaţi de Dumnezeu în Europa”, a spus Ghimpu.
Vai sarmanul pui de cuc,a cazut din virf de nuc!
Ce bine ar fi daca Moldova s-ar salva de UE,si apoi s-ar uni si Romania cu ea! stiu ca nu mai este posibil,nici oamenii nu vor,dar doar asa, pentru Dumnezeu si vesnicie.
🙂 Da, interesanta ideea asta cu unirea Romaniei cu Moldova si nu invers. Care Moldova sa se uneasca, la randu-i, in prealabil, cu Transnistria, nu?
…si putin, asa, si pentru Maica Rusie.
Interesant cum unirea asta e parazitata si de eurofili, si de euroasiatici.
@ admin
Daca este pentru Dumnezeu si vesnicie,poate fi putin si pentru Maica Rusie.
…
Si cum a fi neutru este doar o iluzie,apropo de eurofili si euroasiatici,intre un spatiu in care Iisus Hristos Dumnezeu e rugat sa plece,precum cindva in tinutul Gadarenilor,ca sa se poata reconstrui cele 2 cetati rau famate si un spatiu mai saracacios,poate mai putin civilizat dar in care crestinii inca isi vor putea practica credinta iar mamele,tatii bunicii si copiii inca mai au viitor ( fizic si religios ),eu zic ca ultimul este de preferat,apropo de Dumnezeu si vesnicie.
PS.Am spus apropos de unire… stiu ca nu mai este posibil…asa ca nu stiu daca ma incadrez in clasa ” parazitari “.Voi cum vedeti unirea,credeti ca se poate infaptui in Australia sa zicem ( metaforic ) ?
In judecarea oricarei situatii trebuie plecat de la realitate si de la Scripturi.
Realitatea este ca ne aflam in robie babilonica. Scripturile ne arata ca daca ne indreptam, ca popor, Domnul poate lucra in favoarea noastra si prin conducatori ai imperiului babilonian.
>Premierul ungur Viktor Orban încearcă să păstreze echilibrul geopolitic și
>face un pas înapoi dinspre Rusia pentru a se apropia de Germania, scrie
>Bloomberg.
Orban a jucat fara echivoc cartea ruseasca. Au avut loc saptamana trecuta 2 EVENIMENTE IMPORTANTE.
1) Ruşii i-au pus cruce gazoductului South Stream
Directorul grupului rus Gazprom, Alexei Miller, a anunțat luni că a pus cruce proiectului de gazoduct South Stream, după ce președintele rus Vladimir Putin vorbise anterior de obstacolele ridicate de Uniunea Europeană împotriva realizării acestui proiect, informează Reuters.
http://www.ziuaveche.ro/business-2/companii-business-2/rusii-i-au-pus-cruce-gazoductului-south-stream-255198.html/
2) Pretul barilului de petrol a fost ‘stabilit’ de SUA prin intermediul arabilor la 70 dolari barilul. Sub 100 dolari barilul, economia rusa nu se mai poate retehnologiza, urmand ca pe baza proriilor resurse sa agonizeze lent. Din cate mi-a spus cineva, bugetul Rusiei pe 2015 a fost calculat pe baza a 90 dolari barilul…
Departarea lui Orban de Rusia+refugierea la Merkel este explicabila.
Urmeaza sa faca o vizita in SUA, unde nu va fi primit de Obama, dar va avea tot felul de discutii cu altii mai mici… Ramane de vazut ce va obtine acolo.
Stapanii din spatele lui Obama vor dicuta cu un Orban care ‘s-a demascat’.
Dupa parerea mea, indepedenta ostentativa fata de globalisti, a fost cu acordul Germaniei; alianta maghiaro-austro-germana fiind solida si traditionala…