RAZBOI DIPLOMATIC INTRE VEST SI RUSIA. Cazul Skripal si expuzlarile in masa reciproce de diplomati/ SE REPETA MIZANSCENA DIN 2003 CARE A DUS LA INVADAREA IRAKULUI?

30-03-2018 10 minute Sublinieri

  • Hotnews:

UPDATE Cazul Skripal Moscova răspunde valului de expulzări ale diplomaților ruși: Un diplomat român a fost declarat persona non grata în Rusia / Londra are o lună pentru a-și reduce personalul diplomatic din Rusia

Moscova a început represaliile în cazul expulzărilor diplomaților ruși de către mai multe state, în cadrul scandalului otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal pe 4 martie, la Salisbury, după ce a convocat ambasadorii a 23 de state. Kremlinul a dat Londrei o luna pentru a-și reduce personalul diplomatic din Rusia la numărul de diplomați ruși prezenți în Regatul Unit și a hotărât să expulzeze mai mulți diplomați, printre care și un român. Astfel, Rusia a anunțat că va reacționa expulzărilor cu un număr egal de diplomați.

Ministerul rus de Externe a declarat, vineri, că a convocat șefi de misiuni diplomatice din 23 de țări, între care și România, într-un conflict cu Occidentul în legătură cu otrăvirea unui fost spion rus și a fiicei sale în Marea Britanie.

Ministerul român al Afacerilor Externe a confirmat, vineri, declararea de către Federația Rusă persona non grata a unui diplomat român acreditat în Rusia. Ambasadorii au fost chemați la Ministerul rus de Externe, pentru a fi notificați de deciziile luate împotriva țărilor lor. Prima anunțată a fost ambasadoarea Olandei.

Ţările informate vineri cu privire la aceste expulzări sunt: Australia, Albania, Germania, Danemarca, Irlanda, Spania, Italia, Canada, Letonia, Lituania, Macedonia, Republica Moldova, Olanda, Norvegia, Polonia, România, Ucraina, Finlanda, Franţa, Croaţia, Cehia, Suedia şi Estonia. ”Doi dintre colegii mei au părăsit Moscova. Dar noi (Ambasada) rămânem aici”, a declarat amabsadoarea Olandei la Moscova, Renee Jones-Bos.

Rusia expulzează, de asemenea, patru diplomați germani, trei diplomați cehi, patru diplomați polonezi, un diplomat suedez, doi diplomați italieni și un diplomat finlandez. În ceea ce privește Marea Britanie, Rusia a hotărât termenul în care Londra trebuie să își retragă diplomați.

”Partea britanică trebuie, în termen de o lună, prin intermediul unei reduceri corespunzătoare a personalului său, să aducă numărul total al angajaților ambasadei britanice la Moscova si ale consulatelor britanice din Rusia la același număr al diplomaților ruși (inclusiv personal tehnic și administrativ) din Marea Britanie”, arată un comunicat al dimplomației ruse.

Rusia a spus că nu este responsabilă de ”războiul diplomatic”, după ce joi a expulzat 60 de diplomați americani ca răspuns la decizia similară a Washingtonului.

”Nu este Rusia care s-a angajat într-un război diplomatic (…), nu este Rusia care a inițiat un schimb de sancțiuni sau un schimb de expulzări ale diplomaților”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Patru diplomați canadieni vor fi expulzați din Rusia.

De asemenea, Rusia a anunțat că a expulzat un diplomat irlandez.

”Nu există nicio justificare pentru expulzare. Personalul nostru nu se angajează în activități care sunt incompatibile cu statusul lor diplomatic”, a spus un purtător de cuvânt al Ministerului irlandez de Externe.

Un diplomat croat, doi diplomați spanioli și un norvegian vor fi expulzați.

Val de expulzări în Dosarul Skripal: Un diplomat rus la București a fost declarat persona non-grata. Ambasada Rusiei: Manifestarea nebuniei publice colective/ SUA conduce riposta occidentală împotriva Moscovei și anunță expulzarea a 60 de spioni ruși

Paisprezece țări din Uniunea Europeană au decis luni să expulzeze diplomați ruși în urma otrăvirii în Marea Britanie a fostului spion rus Serghei Skripal, a anunțat presedintele Consiliului european, Donald Tusk, citat de AFP. Statele Unite au anunțat de asemenea „cea mai importantă expulzare de ruși„ din istorie, în aceste represalii coordonate inedite cu alte țări occidentale.

În total, cel puțin 113 diplomați ruși au fost expulzați de către Statele Unite și 16 țări din UE.

“De manieră concertată, 14 țări din UE au decis să expulzeze diplomați ruși„, a spus Tusk, la Varna, in Bulgaria, unde urmeaza să participe la reuniunea liderilor UE cu președintele turc Recip Tayyip Erdogan. “Măsuri suplimentare, inclusiv noi expulzări, nu sunt excluse în zilele si săptămânile următoare”, a adăugat Tusk.

Revine fiecărei țări sa anunțe expulzări de diplomați ruși de pe teritoriul său, a precizat un responsabil european.

UPDATE 02:00 Australia a anunţat marţi expulzarea în termen de şapte zile a doi diplomaţi ruşi, în cadrul represaliilor taberei occidentale la otrăvirea unui fost spion rus în Marea Britanie, transmite AFP.

Potrivit unui bilanț efectuat de AFP, cele 14 țări au anunțat expulzarea a 30 de diplomați. România a anunțat expulzarea unui diplomat rus.

Ministerul roman al Afacerilor Externe a declarat persona non-grata un diplomat al Ambasadei Rusiei la București, astfel încât acesta este obligat să părăseasca teritoriul României. „Urmare a concluziilor Consiliului European din 23-24 martie 2018, MAE consideră că atacul de la Salisbury reprezintă o amenințare la adresa securității colective și a dreptului internațional. Conform concluziilor, Consiliul European este de acord cu evaluarea Guvernului Regatului Unit potrivit căreia este foarte probabil ca Federația Rusă să fie responsabilă de atac și cu faptul că nu există altă explicație plauzibilă”, se arată într-un comunicat al MAE.
Ambasada Rusiei apreciază ca decizia ministerului român reprezintă „manifestarea nebuniei publice colective„. Iată mai jos mesajul postat pe site-ul Ambasadei Rusiei la București, după ce MAE a anunțat expulzarea diplomatului rus:

„În legătură cu numeroasele întrebări ale presei românești adresate Ambasadei informăm: ‘La Ambasada Rusiei la București cred, că este foarte probabil ca decizia luată este manifestarea nebuniei politice colective, mai ales, că nu există altă explicație plauzibilă’„.
Concomitent cu această informație, un înalt oficial al administrației americane a precizat ca 48 de “agenți de informații cunoscuți„ din consulatul Rusiei la Seattle (nord-vestul SUA) și alți 12 de la misiunea rusă la ONU au la dispoziție șapte zile pentru a părăsi America.

“SUA sunt pregătite sa coopereze pentru a construi o relație mai bună cu Rusia, dar acest lucru nu se poate întâmpla decât dacă guvernul rus își schimbă atitudinea„, arată un comunicat al Casei Albe.

Casa Alba a anunțat și închiderea consulatului de la Seattle invocând proximitatea unei baze de submarine și a unei mari părți a instalațiilor industriale ale Boeing.

Primele anunțuri au venit de la Germania (patru expulzări) și Franța (patru). Danemarca, Olanda și Finlanda au anunțat expulzarea, în total, a cinci diplomați ruși.

Italia va expulza doi diplomați ruși, iar România, Suedia si Croația cate unul.

Ucraina a anunțat expulzarea a 13 diplomați ruși, „în spirit de solidaritate cu partenerii noștri britanici si aliații transatlantici și în coordonare cu țările din UE”, a declarat președintele Petro Poroshenko.

Polonia a declarat persona non grata patru diplomați ruși, în timp ce Cehia și Lituania au anunțat expulzarea a catre trei diplomați.

“Data plecării din Polonia a patru diplomați ruși a fost fixată la 3 aprilie miezul nopții. Nota cu numele celor patru a fost remisă ambasadorului Rusiei”, a declarat șeful diplomației poloneze Jacek Czaputowicz.

Omologul său lituanian Linas Linkevicius a precizat ca trei persoane vor fi expulzate pentru „activități incompatibile„ cu statutul lor diplomatic.

“O armă chimică a fost folosită împotriva unor civili pentr prima oară dupa al Doilea Război Mondial. Situația este specială și cere un răspuns special„, a declarat el.

Letonia a expulzat un diplomate, al doilea secretar al Ambasadei Rusiei la Riga, a precizat ministerul Afacerilor externe. Estonia a anunțat expulzarea atașatului militar.

În schimb, Slovacia a decis sa „studieze„ măsurile de adoptat. Ungaria, unde premierul Orban întreține relații foarte bune cu Vladimir Putin, nu a anunțat până în prezent nicio măsură.

Canada a decis și ea să expulzeze patru diplomați ruși.

Ministrul norvegian de Externe a spus luni că va expluza un diplomat rus.

Spania va expulza doi diplomați ruși.

”De la început, guvernul Spaniei a considerat că atacul cu agentul neurotoxic din Salisbury este un fapt de o gravitate extremă care reprezintă o amenințare la securitatea noastră colectivă și a legii internaționale”, a spus Ministerul spaniol de Externe.

Replica Rusiei în scandalul Skripal: Moscova expulzează 60 de diplomați americani și închide consulatul SUA din Sankt Petersburg

Rusia va expulza 60 de diplomați americani și va închide consulatul SUA din Sankt Petersburg, luând astfel măsuri identice celor luate de Washington împotriva Moscovei în cazul otrăvirii fostului spion Serghei Skripal, a anunțat joi șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, potrivit AFP.

Măsurile luate de Moscova “includ expulzarea aceluiași număr de diplomați și retragerea acreditării Consulatului general al Statelor Unite la Sankt Petersburg”, în nord-vestul Rusiei, a precizat Lavrov într-o conferință de presă.

“În ceea ce privește celelalte țări, (răspunsul Moscovei) va fi de asemenea identic pentru toate în privința numărului de persoane care vor părăsi Rusia”, a avertizat Lavrov.

“În acest moment, ambasadorul american la Moscova, Jon Huntsman, a fost invitat la minister, unde adjunctul meu Serghei Riabkov îl informează asupra conținutului acestor măsuri de represalii față de Statale Unite”, a adăugat șeful diplomației ruse.

Statele Unite au anunțat luni expulzarea a 60 de “spioni” ruși și închiderea Consulatului Rusiei din Seattle, în cadrul măsurilor de retorsiune adoptate după otrăvirea, la 4 martie, a fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia, la Salisbury, în Marea Britanie.

Moscova a denunțat “un gest provocator” și a promis că va riposta la rândul ei.

În total, peste 140 de diplomați ruși din Europa, America de Nord, Ucraina sau Australia sunt vizați de o decizie de expulzare, într-o acțiune coordonată, în semn de susţinere a Londrei, care acuză Moscova de otrăvirea fostului spion rus.

“Vrem să reacționăm la deciziile absolut inadmisibile care au fost luate împotriva noastră sub puternica presiune a Statelor Unite și Marii Britanii”, a afirmat Serghei Lavrov.

Rusia și-a susținut în repetate rânduri nevinovăția și a acuzat Londra că “nu vrea să audă răspunsurile” Moscovei.

  • Cotidianul:

Răspunsul Bulgariei după atacul neurotoxic din Marea Britanie

Bulgaria nu va expulza diplomați ruși ca răspuns la atacul cu o substanță neurotoxică asupra fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei acestuia în orașul englez Salisbury, a anunțat vineri premierul bulgar Boiko Borisov, relatează site-ul agenției Reuters.

Borisov susține că Bulgaria, care deține în prezent președinția prin rotație a Consiliului Uniunii Europene, trebuie să mențină un dialog deschis cu Rusia, în contextul crizei internaţionale izbucnite după incidentul din Marea Britanie

„Din poziția președinției Consiliului UE, trebuie să păstrăm deschis canalul de comunicare, așa cum am făcut în mai multe momente tensionate în regiunea noastră … în prezent, în cazul Turciei. Trebuie să facem același lucru cu Rusia. În acest moment, nu credem că ar trebui să expulzăm diplomați și oficiali ruși”, a spus premierul bulgar, după o întrunire a consiliului de securitate al guvernului de la Sofia.

Borisov a mai precizat că ambasadorul bulgar în Rusia, chemat temporar pentru consultări la Sofia, va reveni în Rusia după Paștele ortodox din 8 aprilie.

Bulgaria și-a exprimat solidaritatea cu UE și NATO, dar Boiko Borisov a subliniat că sunt necesare mai multe dovezi în cazul Skripal pentru acțiuni ulterioare împotriva Rusiei.

Mesajele primite de Bulgaria pentru a expulza diplomații ruși au generat o puternică opoziție atât din partea guvernului de coaliție, cât și a altor partide din Parlament care susțin stabilirea unor relații bune cu Rusia. Bulgaria se bazează aproape în totalitate pe gazele rusești, dar și pe echipamente militare și venituri din turism.

SUA, Canada, Australia și 17 state membre ale Uniunii Europene au decis să expulzeze diplomați ruși ca reacție la atacul neurotoxic din Marea Britanie, despre care se crede că ar fi fost orchestrat de Moscova. Alte țări din UE, precum Grecia, Cipru, Portugalia, Slovenia și Austria, nu au luat măsuri similare.

La 4 martie, Serghei Skripal, fost colonel în cadrul serviciului militar rus de informaţii (GRU), și fiica lui de 33 de ani, Iulia, au fost găsiți inconștienți în orașul Salisbury, situat la circa 100 de kilometri vest de Londra. Cei doi ar fi fost atacați cu o substanță neurotoxică și se află în stare gravă. Rusia a respins toate acuzațiile.

Marea Britanie, Uniunea Europeană și SUA susțin că responsabilitatea Rusiei în atacul asupra fostului spion este singura explicație plauzibilă și au cerut Moscovei să răspundă la toate întrebările în legătură cu acest caz. Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a anunțat că Londra are dovezi potrivit cărora Rusia a dezvoltat agentul neurotoxic „Novichok”, folosit asupra lui Serghei și a Iuliei Skripal.

Rușii își încordează mușchii

Rusia a testat cu succes noua rachetă balistică intercontinentală RS-28 Sarmat, care poate transporta 12 focoase nucleare pe o distanţă de 10.000 de kilometri, a anunțat vineri Ministerul Apărării de la Moscova, potrivit Sputnik.

„Acest nou test efectuat la cosmodromul Plesețk a confirmat caracteristicile rachetei în timpul fazelor de prelansare și de zbor inițial”, precizează ministerul într-un comunicat.

Ministrul adjunct al Apărării din Rusia, Iuri Borisov, a declarat recent că industria națională de apărare este pregătită să producă un număr mare de rachete balistice intercontinentale Sarmat, pentru a înlocui rachetele învechite Satan. Potrivit acestuia, noua generație de rachete poate să lovească portavioane, distrugătoare și crucișătoare.

Racheta RS-28 Sarmat are greutatea de 100 de tone şi poate transporta 12 focoase nucleare pe o distanţă de 10.000 de kilometri, având capacitatea de a atinge teritoriul continental al Statelor Unite și de a distruge suprafețe de mărimea Franţei.

Serghei Karakaiev, comandantul Forțelor Strategice Ruse, a anunțat că Rusia va efectua în 2018 de două ori mai multe teste cu rachete balistice decât în 2017.

La 1 martie, în discursul despre Starea Națiunii din Duma de Stat, președintele Vladimir Putin a anunțat că Rusia deține arme hipersonice care asigură o invulnerabilitate la sistemele de apărare antirachetă și o rază de acțiune mai mare decât în cazul altor rachete balistice.

Calin Marchevici: Cazul Skripal: cui și la ce folosește

Ambasadorul rus la Washington, Anatoli Antonov, consideră că expulzarea a zeci de diplomați ruși din SUA și UE (inclusiv din România) a fost o decizie premeditată, pentru care cazul Skripal din Marea Britanie a fost doar un declanșator. „Proporția daunelor produse și a campaniei informaționale anterioare arată că totul a fost planificat înainte și a fost amânat până la momentul potrivit“, spune Antonov. El adaugă că mulți diplomați ruși expulzați din SUA lucrau tocmai în puținele domenii în care cele două țări mai cooperau bine: știință, inginerie spațială sau cultură.

Rusia, de la „nebunie colectivă“ la nevoia de dialog

„La Ambasada Rusiei la Bucureşti cred că este foarte probabil ca decizia luată să fie manifestarea nebuniei politice colective, mai ales că nu există altă explicaţie plauzibilă“, se arată într-un comunicat al ambasadei ruse, care trimite la concluzia liderilor UE, reuniți săptămâna trecută la Bruxelles, potrivit căreia „este foarte probabil“ să nu fie „o altă explicație plauzibilă“ decât implicarea Rusiei în tentativa de asasinat pe teritoriul Marii Britanii.

Ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat marţi că Moscova va răspunde „dur“ la decizia autorităţilor americane de a expulza 60 de diplomaţi ruşi. Dar în egală măsură, oficialul rus își exprima speranţa „într-un nou început sănătos în abordarea relaţiilor cu Rusia, cel puţin în rândul unor persoane responsabile din Statele Unite, sper, va prevala mai devreme sau mai târziu. Avem nevoie de acest dialog, preşedinţii ţărilor noastre au spus-o într-o convorbire telefonică acum câteva zile, nu renunţăm la acest dialog.“

Probele împotriva Rusiei

Oficial, UE și SUA s-au solidarizat cu Marea Britanie pe baza unor probe ce indică o implicare „foarte probabila“, „plauzibila“, a Rusiei în atentat. Până acum, autoritățile britanice nu au oferit o dovadă clară a implicării Rusiei. Substanța folosită și victima, fost agent dublu din cadrul GRU, sunt singurele legături cu Rusia. „Agenții de contraterorism încearcă să identifice sursa agentului neurotoxic, identificat drept noviciok, o substanță produsă de Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece“, scrie USA Today. Premierul May a declarat că este foarte probabil ca substanța să fi fost adusă din Rusia. Moscova a negat, iar Londra nu a răspuns solicitării de a trimite în Rusia probele descoperite.

O parte a presei internaționale consideră cazul Skripal un manual despre modul în care acționează Kremlinul și salută solidaritatea occidentală împotriva regimului Putin. Alte publicații, precum The Guardian, se apleacă și asupra celor spuse de Craig Murray, fost ambasador britanic în Uzbekistan, unde a fost testat noviciokul. „Cei care ne asigură acum că noviciokul rusesc este folosit de Putin pentru a ataca oamenii în Marea Britanie sunt aceiași care ne-au asigurat că Saddam Hussein avea arme de distrugere în masă“, a scris fostul diplomat.

Cui prodest

Asasinatul a fost comandat de Rusia pentru „a trimite un mesaj: dacă nu ești loial și îți trădezi țara, nu contează când ai făcut-o, nu contează unde fugi, noi vom veni să te ucidem cu tot cu familia ta“, îl citează USA Today pe un afacerist american care a locuit o perioadă în Rusia.

Dincolo de această interpretare, cazul Skripal nu face decât să dăuneze regimului Putin. „A ordonat Putin asasinatul pentru a-l face pe Trump să impună sancțiuni Rusiei și să amâne apropierea ruso-americană?“, se întreabă retoric jurnalistul Pat Buchanan. Ce interes avea regimul rus să ordone un asemenea asasinat în Marea Britanie chiar înaintea alegerilor prezidențiale și a Cupei Mondiale la fotbal, pe care o va găzdui în vară? De ce ar fi folosit regimul Putin noviciokul, despre care era limpede că va îndrepta privirile spre Rusia? La scurt timp după tentativa de asasinat de la Salisbury, site-ul italian Linkiesta sublinia cât de importantă va fi dovada că noviciokul provine din Federația Rusă, pentru că, în vremurile tulburi de după disoluția URSS, ar fi putut ajunge și în mâna serviciilor ucrainene și poate chiar în mâna serviciilor din țările baltice, acum membre NATO. O anchetă serioasă nu poate exclude nicio ipoteză.

Spre o alianță China-Rusia

Dacă s-a dorit sporirea tensiunilor Est-Vest, ținta a fost atinsă cu asupra de măsură, și asta va consolida parteneriatul strategic ruso-chinez. Două editoriale din publicația chineză Global Times arată că Marea Britanie „nu are probe solide“ în cazul Skripal, că „orice competitor neoccidental poate deveni ținta comună a țărilor vestice, iar forțele independente, precum China, se confruntă toate cu acest risc.„Puterile occidentale ar trebui să știe că nu se ridică doar împotriva lui Putin (…) Patriotismul și stima de sine ca cetățeni ai unei mari puteri sunt calitățile poporului rus. Când Vestul luptă cu ele, eforturile sunt inutile“, scrie Global Times. Este nu atât un elogiu adus Rusiei, cât o chemare la luptă a poporului chinez în războiul comercial ce se anunță cu SUA.

Noul război rece

Cazul Skripal și expulzarea a zeci de diplomați ruși din SUA și statele UE nu fac decât să acutizeze tensiunile dintre Rusia și Vest și să întărească sancțiunile împotriva Moscovei. Dorește Vladimir Putin să distrugă relațiile cu Vestul doar pentru a-și ucide un vechi dușman?„Există oare o coaliție – în special la Washington – care este ostilă Rusiei și nu vede alt rol pentru America decât într-o continuare a Războiului Rece și în îngrădirea Rusiei până se va obține o schimbare de regim la Moscova?“, se întreabă Pat Buchanan. Sau cineva este interesat să sporească tensiunea Est-Vest și se teme că Rusia și Europa condusă de Germania, în special după ieșirea Marii Britanii din UE, se vor întoarce la „business as usual“, în ciuda războiului din Ucraina și a modificării hărții Europei în Crimeea? Cineva a simțit că vechile alianțe pălesc în fața ascensiunii economice a Chinei și este necesar un șoc pentru o strângere a rândurilor în Europa în jurul SUA și a Marii Britanii? Sau elemente ce se luptă pentru succesiune la Kremlin au vrut să saboteze ultimul mandat al lui Putin? Dincolo de „isteria“ rusofobă (acuzată de presa rusă) și de propaganda și imixtiunile ruse în Vest (acuzate de presa occidentală), sunt necesare răspunsuri la întrebările de mai sus.

Câteva răspunsuri încep să se întrevadă în titlurile presei britanice, care arată cât de important este Regatul Unit pentru securitatea Europei, dar și cât de mult are nevoie Londra de aliații europeni. Este un apel britanic pentru un Brexit care să mențină influența SUA și a Marii Britanii în structurile militare și de securitate continentale, să impună gândirea geopolitică în locul celei mercantile a Germaniei, dispusă să coopereze cu Rusia. În fața acestor mize, detaliile cazului Skripal (fie că vor duce către Rusia, fie către Vest sau vreun actor nestatal) vor conta cât praful din sticluța fluturată de secretarul de Stat Colin Powel în Consiliul de Securitate ONU, în 2003, pentru a justifica războiul din Irak împotriva presupuselor arme de distrugere în masă.


Categorii

1. DIVERSE, Rusia, SUA versus Rusia

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

23 Commentarii la “RAZBOI DIPLOMATIC INTRE VEST SI RUSIA. Cazul Skripal si expuzlarile in masa reciproce de diplomati/ SE REPETA MIZANSCENA DIN 2003 CARE A DUS LA INVADAREA IRAKULUI?

  1. Peste o luna voi fi in Rusia si nici nu vreau sa stiu cam cat ma vor tine rusii la vama, daca situatia asta va continua. Cu atat mai mult cu cat voi trece granita printr-un punct rutier. Cand era deranjul mare in Ucraina, cu Euromaidanul, am aterizat la Kiev si vamesii au chemat politia sa ma aresteze pentru ca aveam – chipurile – pasaport fals. Motivul real era ca eram roman, au recunoscut- si ei pana la urma. Cam astea sunt manierele in partea aia de lume…

  2. intai sa refaca drumurile:

    Până în 2019, Comisia va identifica părțile rețelei transeuropene de transport potrivite pentru transportul militar, inclusiv îmbunătățirile necesare ale infrastructurii existente (de exemplu, înălțimea sau capacitatea de greutate a podurilor). Se va întocmi o listă prioritară de proiecte. Comisia va lua în considerare eventualul sprijin financiar suplimentar pentru aceste proiecte în cadrul financiar multianual următor.

    Chestiuni de reglementare și de procedură: Comisia va analiza opțiunile de fluidizare și simplificare a formalităților vamale pentru operațiunile militare și va evalua necesitatea de a alinia regulile pentru transportul de mărfuri periculoase în domeniul militar. În paralel, Agenția Europeană de Apărare va sprijini statele membre în elaborarea unor dispoziții privind permisele de circulație transfrontaliere.

    Comisia anunță că Serviciul European de Acțiune Externă și Agenția Europeană de Apărare vor lucra în strânsă coordonare cu statele membre pentru punerea în aplicare efectivă a acestor acțiuni. ”Acestea vor fi realizate cu respectarea deplină a suveranității statelor membre pe teritoriul lor național și a proceselor naționale de luare a deciziilor”, anunță comunicatul oficial.

    Coordonarea eforturilor în cadrul Structurii permanente de cooperare (PESCO) și proiectul separat PESCO privind mobilitatea militară vor fi, de asemenea, asigurate.

    https://www.hotnews.ro/stiri-international-22368559-comisia-europeana-lansat-planul-pentru-39-39-schengen-militar-39-39-prin-care-faciliteze-transporturile-trupe-echipamente-militare-teritoriul.htm
    https://www.agerpres.ro/politica-externa/2018/03/28/ue-incearca-sa-faciliteze-transportul-de-trupe-si-echipamente-militare-in-interiorul-sau–81912
    http://cursdeguvernare.ro/inca-un-pas-spre-schengenul-militar-comisia-lansat-planul-de-actiune-asupra-mobilitatii-trupelor.html

    “Mişcarea trupelor şi echipamentelor era mult mai uşor de făcut în timpul Războiului Rece”, a declarat un oficial NATO. “Astăzi, linia potenţială confruntării pleacă din Norvegia şi ajunge în estul Turciei”. “Transferul rapid al personalului militar şi al echipamentului este împiedicat de barierele fizice, legale şi de reglementare”, a declarat comisarul pentru transport Violeta Bulc. Conform reglementărilor aflate în vigoare, acum fiecare ţară trebuie să aprobe trecerea convoaielor militare şi acest proces cere timp. De exemplu, obţinerea avizului pentru ca trupele americane să meargă din Germania în Polonia poate necesita o perioadă de cinci zile. Comisia Europeană consideră că este necesară găsirea de fonduri pentru reabilitarea unor drumuri, pentru ca acestea să reziste la trecerea echipamentelor militare.

    http://adevarul.ro/news/eveniment/schengenul-militar-fondul-tensiunilor-rusia-comisia-europeana-vrea-miscari-trupe-mai-rapide-continent-1_5a084d8f5ab6550cb8152ef1/index.html
    in 2017 au testat inimile, mintile si drumurile:
    https://www.hotnews.ro/stiri-international-22103040-nato-isi-reconfigura-structura-comanda-lucra-elimine-obstacolele-logistice-care-incurca-deplasarea-rapida-armatelor-aliate-prin-europa.htm
    https://www.youtube.com/watch?v=OcbhzLdcaAs

    Pentru unii PESCO era semnul declansarii independentei militare a Europei. In fapt e o integrare militara crescand a UE in NATO:

    Primul aspect dezbătut a fost cel al securităţii şi apărării, principalele subiecte abordate fiind: mobilitatea militară, procesul de revizuire coordonată a apărării (CARD) şi Fondul european de apărare (EDF).

    Mircea Duşa a reafirmat sprijinul României pentru demersurile derulate la nivel european de facilitare a mobilităţii militare, iniţiativă extrem de importantă inclusiv pentru consolidarea cooperării UE-NATO.

    În prezenţa adjunctului secretarului general al NATO, Rose Gottemoeller, au fost evaluate progresele înregistrate pe dimensiunea cooperării UE-NATO, cu accent pe implementarea Declaraţiei Comune adoptată la Summit-ul NATO de la Varşovia, remarcându-se progresul semnificativ înregistrat la nivel politic. Mircea Duşa a apreciat rezultatele pozitive obţinute în domeniul cooperării UE-NATO şi a afirmat că România susţine implementarea setului comun integrat de măsuri concrete, în domenii precum: mobilitatea militară, contra-terorismul, apărarea cibernetică, contracararea ameninţărilor hibride, rezilienţa, StratCom, exercițiile bazate pe evenimente şi dezvoltarea de capabilităţi. Oficialul român a subliniat că ţara noastră sprijină adoptarea unei noi declaraţii politice comune cu prilejul Summit-ului aliat din luna iulie.

    Din perspectiva cooperării structurate permanente, Mircea Duşa a exprimat angajamentul României în implementarea cooperării structurate permanente (PESCO), ca iniţiativă ce facilitează creşterea profilului UE pe dimensiunea de securitate şi apărare. Secretarul de stat a subliniat faptul că iniţiativa consolidează contribuţia europeană în cadrul NATO, în contextul obiectivului major de asigurare a securităţii europene şi de întărire a legăturii transatlantice.

    http://www.mapn.ro/cpresa/15831_Decizii-importante-adoptate-la-reuniunea-Consiliului-Afaceri-Externe-%E2%80%93-ap%C4%83rare-%C3%AEn-privin%C5%A3a-PESCO
    si:
    “Liderii europeni au subliniat că rolul acestui proiect este acela de a completa şi nu de a concura cu NATO. La rândul său, Katie Wheelbarger, un înalt oficial de la Pentagon care se ocupă de relaţia SUA cu NATO, a declarat că Washingtonul sprijină proiectul Pesco „atâta timp cât este complementar şi nu distrage atenţia de la activităţile şi cerinţele NATO”. „Mobilitatea militară dacă este implementată corect ar funcţiona atât pentru Europa, cât şi pentru NATO”, a declarat oficialul american, adăugând: „Dar dacă nu există transparenţă deplină, dacă nu ne asigurăm că cerinţele, fie că este vorba de infrastructură sau schimbări de legislaţie în şi între ţări, nu se bazează pe cerinţele NATO, atunci vorbim de scopuri opuse”. ”
    http://karadeniz-press.ro/zona-militara-schengen-din-europa-motiv-de-cearta-rusia-nato/
    …………………………………………………………………
    Ma intreb ce poduri si drumuri vor repara si consolida in Romania.
    De la Catalin Marchevici sunt de preluat doar informatiile, nu si concluziile.
    Tratatul dintre Rusia si China e in esenta un pact de neagresiune, nu o alianta. https://jamestown.org/program/china-expanding-russias-transbaikal-russian-taxpayers-paying/

    inca nu m-as gandi la un ww3 militar pentru 2018 si ceva anisori dupa.
    poate un un ww3 economic, social, diplomatic, mediatic, tehnologic, informatic, psihologic…dar nu militar.
    Rachetzoaiele ale imense si submarinele nucleare par a fi suficiente momentan pentru echilibristica precara a unui status-quo de sezon.

  3. “Conform unui raport al armatei americane, chiar si civilii dezvaluiau, prin automatismul unor clisee propagandistice, cat de profund fusese influentat modul lor de a gandi.”
    Antony Beevor – “Berlin, caderea 1945”

  4. Rusia nu ar fi putut avea nimic de castigat de pe urma acestui asasinat. In noiembrie, Theresa May a spus rusilor ca nu vor reusi. Oare de unde stia ca urmeaza cazul Skripal si de ce nu a prevenit asasinatul? Cum de nu a fost retinut nici un suspect in cazul acestui asasinat?

    14 Noiembrie 2017
    “Stim ce faceti. Nu veti reusi”, a declarat Theresa May
    https://www.bzi.ro/premierul-marii-britanii-lanseaza-un-atac-dur-la-adresa-rusiei-stim-ce-vreti-sa-faceti-629775

    Prim-ministrul Marii Britanii, Theresa May, a declarat, luni, că Rusia a eşuat ”în mod spectaculos” în tentativa ei de a diviza statele Occidentale, în contextul în care SUA şi mai multe state din UE au decis expulzarea unor diplomaţi ruşi.
    http://www.zf.ro/business-international/theresa-may-rusia-a-esuat-in-mod-spectaculos-in-tentativa-ei-de-a-diviza-statele-occidentale-17091140

  5. Reacția Rusiei arată că este pregătită pentru orice fel de escaladare a situației. Reacția Marii Britanii, și a celor dimpreună cu ea, la reacția Rusiei arată că de fapt au plusat fără să fie cu adevărat pregătiți, un fel de joc la intimidare care nu le-a reușit. Spre binele tuturor, sper ca orgoliile britanice să nu prevaleze de data aceasta. De proastă inspirație a fost și decizia Australiei de a se alătura acțiunii de expulzare a diplomaților ruși. Australia arată timid încă, dar din ce în ce mai des, că se vrea un jucător global. Date fiind afinitățile Australiei și poziționarea sa geografică, asta face ca un mult visat conflict ruso-chinez să fie din ce în ce mai îndepărtat.

  6. Cui foloseste aceasta situatie?

    Raspunsul la intrebare va fi si raspunsul despre cei care au fost in spatele tentativei de asasinat.

    In nici un caz Rusiei ori lui Putin in circumstantele actuale.

  7. @Titus L
    Rusia nu este pregătită pentru un razboi economic, iar principalii parteneri ai Rusiei sunt din Europa. Un embargou la gaz si petrol i-ar fi fatal, iar rezervele din Marea Neagra concesionate de Romania si Ucraina sunt suficiente ca sa inlocuiasca livrarile din Rusia.

    54.1% of Russian exports by value were delivered to European countries while 36.7% were sold to Asian importers.

    1 Mineral fuels including oil: US$173.3 billion (48.5% of total exports)
    2 Iron, steel: $18.8 billion (5.3%)
    3 Gems, precious metals: $11 billion (3.1%)
    4 Machinery including computers: $8.5 billion (2.4%)
    5 Wood: $7.9 billion (2.2%)
    6 Cereals: $7.5 billion (2.1%)
    http://www.worldstopexports.com/russias-top-10-exports/

  8. @nimeni: Nici nu vreau sa ma gandesc cum ar arata temperatura in casa si factura la intretinere daca Europa se hotareste sa puna embargo la gazul rusesc. Ba, daca ma gandesc mai bine, nici deodorante nu am mai avea… Lasa cifrele alea, sunt amagitoare. Mai sigur e sa vezi cum se comporta cei care le inteleg semnificatia cu adevarat, pentru ca stiu mai bine decat noi cum sunt facute. Uite, Rusia detine 39% din productia mondiala de paladium, un metal rar fara de care adio industrie auto (nu se mai pot face catalizatorii de carburant), adio industrie electronica si electrocasnica (nu se mai pot face placile electronice) si altele. Tocmai pentru ca nu ajung la aceste resurse (si altele pe care le are Rusia, si are!) dupa modelul in care le-au furat de la noi in Romania, de aceea Rusia e pusa la colt si tot de aceea Rusia si le va apara cu cerbicie. Si, deocamdata, Rusia pare foarte hotarata sa nu piarda, chiar daca nimeni nu va castiga. De asta, un razboi economic impotriva Rusiei de astazi este pierdut inca dinainte de a incepe. Pentru ca Rusia nu calculeaza cifrele la fel.

  9. Cazul Skripal, a doua mana cereasca pentru toti barosanii. Prima a fost shefu din Coreea de Nord, care tragea gratios si cu mare atentie rachete sol-mare mai ales la prima strigare cum ca rusii au pus umarul la alegerile din sua, iar acum prietenul universal e curtat la maxim si va fi premiat de cine nu te asteptai. Indiferent cine l-a ortravit pe Skripal, se mai trage o perdea ultranecesara peste pupaturile lui Trump si Putin, se mai ia un branci pentru inca un mandat si colo si colo. Se mai vand fierotaniile, se mai dau niste contracte babane la nivel mondial, se mai plimba niste oameni si trag cu pusca, tunul etc. sa frece consumabilele, se mai ruleaza slide-urile resapate pentru bietii spectatori, dar se si baga la cap lectia cu Ucraina, unde vidul de putere i-a lasat pe vesticici in pierdere cu Ucraina divizata si bashca fara Crimeea. Nu mai zic ca si in Siria au legat-o bine de tot de gard si s-au intors de unde au plecat, cu coada valvoi intre picioare. Pacat de atatea suflete nevinovate. A mai ramas poligonul din Afganistan, ca in Irak nu i-au mai tinut curelele pe nici care si s-a sesizat toat alumea ca intreprinderea a fost o eroare fatala. Asa ca eu cred ca nu mai miroase a nicio invazie, ci cel mult a fumul pe care o sa-l lase banii care o sa circule in mare viteza pe coordonatele razboi rece, inarmare preventiva, comustibil pentru plimbari cu submarinul portavionul si elicopterul. Dintre toti, ai nostri si-au facut cel mai bine economic si ieftin treaba cu gropile de pe sosele, caci cine zice ca trebuie construit un drum strategic, nu stie ca e mult mai mai eficienta distrugerea lui, materie la care noi ca popor am fost mereu ashi si foarte eficienti inca din fasha. Iar expulzarea dilpomatilor nu implica si scalparea lor si nici macar concedierea, deci dimensiunea e mult prea gonflata.

  10. Cazul Skripal este un excelent exemplu de post-adevăr
    Post-adevărul a fost declarat cuvântul anului 2016, conform celebrului dicţionar Oxford, care a definit termenul drept o „referire la sau în circumstanţe în care fapte obiective sunt mai puţin influente în formarea opiniei publice decât apelarea la emoţie şi la convingerile personale“
    https://www.agerpres.ro/cultura/2016/11/16/-post-adevar-declarat-cuvantul-anului-2016-de-oxford-dictionaries-18-07-29

    Mandatul lui Donald Trump se desfăşoară în plină ascensiune a fenomenului post-truth (denumit generic şi post-factual, care este o cultură politică în care dezbaterea este încadrată în spectrul emoţiilor şi este deconectată de la realităţile politice), un fenomen care a început să ia amploare dinainte de mandatul lui Donald Trump. El este doar un exponent foarte bun al acestei realităţi (sau irealităţi, dacă e să vorbim punctual), ştiind să joace foarte bine jocul şi ce butoane să apese pentru a-l domina.
    În SUA lui Trump, fenomenul a dobîndit o nouă valenţă: nu a ţintit către a face populaţia să creadă o minciună, ci a-i face toţi să se îndoiască de orice fel de ştire. Iar acest debuşeu era necesar în special în cazul unui candidat care părea neverosimil el însuşi fără ajutorul altora.
    Candidatul Trump a avut nevoie de o astfel de strategie într-o campanie în care toate şansele erau împotriva lui, în care era ridiculizat şi în care afirmaţiile sale erau contrazise cu dovezi şi dur criticate de un corp de presă care nu avea nevoie să cîştige încrederea populară. Candidatul Trump, în schimb, da. Preambulul acestei strategii a fost poziţionarea lui ca exponent al „adevărurilor nepopulare“, adică acele afirmaţii pe care oficialii s-au ferit mereu să le spună, în special despre propria ţară. Acest tip de sinceritate critică la adresa unei Americi disfuncţionale i-a atras susţinerea unei mari părţi a electoratului care se declara sătulă de politicianul de carieră. Odată cîştigată această încredere, ea a devenit oarbă pentru susţinătorii viitorului preşedinte şi deci o modalitate de a aduce o alternativă la adevăr. Impulsul său de a împărtăşi gînduri netrecute prin filtru l-a făcut un personaj popular în alegeri şi tot acesta este unul din neajunsurile ca preşedinte. Următorul pas a fost acela de a decredibiliza presa care putea să îl decredibilizeze.
    Ca să ne dăm seama de atmosfera din jurul preşedintelui, unul dintre consilierii acestuia, Steve Bannon, a declarat pentru NewYork Times că „presa de elită este partidul de opoziţie“ şi că „ar trebui să îşi ţină gura“.
    Expresia „ţara mă crede“ este cel mai bun exemplu care demonstrează complicata relaţie pe care preşedintele Trump o are cu adevărul. Provocat de un reporter ABC News să susţină cu dovezi afirmaţia că milioane de oameni au votat ilegal în alegerile din SUA – motiv pentru care el a pierdut votul popular –, preşedintele a declarat: „Ştii ce e important? Că sînt milioane de oameni care sînt de acord cu mine cînd spun asta“.
    Trump pare să fi găsit reţeta perfectă pentru epistemologia secolului 21: adevărul este adevărat, însă neadevărul funcţionează mai repede şi mai bine. Liderul de la Casa Albă este un episod periculos atît pentru propria-i ţară, cît şi pentru scena internaţională, iar cocktailul de megalomanie, semidoctism, nepregătire, încăpăţînare şi aroganţă s-ar putea dovedi a fi prea mult chiar şi pentru poziţia pe care o ocupă.
    http://dilemaveche.ro/sectiune/tema-saptamanii/articol/despre-adevar-in-epoca-post-adevar

    “Pe pământ sunt păcălit de niște pungași și nimeni nu face nimic” – Ioan Pânzaru, profesor Universitatea București
    “Fiecare judecă dinspre poziția pe care o ocupă printre semenii săi, și de la propriile preferințe personale.
    Economia este motorul societății contemporane, iar modelul lui homo oeconomicus, care vrea să-și maximizeze câștigul, stă la baza întregii gândiri politice de orientare neoliberală. Pornind de aici, ne îndreptăm spre un război al fiecăruia împotriva tuturor. ”
    “Noi ne aflăm de fapt într-o societate a spectacolului, în care contestarea autorității, negarea valorilor acceptate, răsturnarea ierarhiilor produc notorietate, care e valoarea direct comercializabilă.”
    “Evident se încurajează conformismul: să nu pui întrebări, să nu răspunzi, să nu te îndoiești, să nu încerci să pricepi, să nu citești altceva decât lecturile obligatorii. În acest fel desfacem tot ceea ce s-a făcut în epoca modernă pentru libertatea spiritului, profitând de lacunele și interstițiile statului conservator. Producem, în loc de oameni, publicuri. Statul măsoară aceste publicuri și le oferă ce le place.
    Publicurile îi urmăresc cu interes pe Erdoğan, pe Trump, pe Puigdemont, care fac numere atractive.
    Dar că nu vom mai avea cetățeni, oameni care să gândească cu propriul cap, care să producă idei noi și să rezolve probleme în loc să aștepte să li se spună ce să facă – de asta nu ne pasă.”
    “Cred că „statul paralel” e un epitet pe care o parte din stat îl aplică acelei părți din stat pe care nu o poate controla. Democrația presupune funcționarea independentă a instituțiilor, nu adunarea tuturor sforilor la același păpușar, fie el Mussolini ori Putin. Trump vorbește de deep state pentru că mâna lui cea lungă nu ajunge până acolo.”
    “Cei care n-au resurse de timp și gândire de cheltuit ca să cumpere marfa originală, adevărul pur și simplu, se mulțumesc cu produsul de consum de masă, post-adevărul, livrat la domiciliu. Adevărul adevărat are proprietatea enervantă că de multe ori nu-mi convine; ba chiar, trebuie să și umblu după el.”
    https://www.hotnews.ro/stiri-perspektiva-22374723-stratosfera-poarta-razboaie-pentru-putere-ntre-cicloane-anticicloane-pentru-ciolane-dar-pamnt-sunt-pacalit-niste-pungasi-nimeni-nu-face-nimic-interviu-ioan-pnzaru-profesor-universitatea-bucuresti.htm

  11. Daca m-as lua dupa semne, m-as uita in Extremul Orient. Mai exact, in ianuarie 2017, China a plasat la granita sa cu Rusia, rachete nucleare intercontinentale. Rusii spun insa ca sunt indreptate spre SUA si ca nu prea s-ar sinchisi de ele. Deci:
    China Moves Ballistic Missiles to Russian Border

    Russian press informed readers that China posted a Dongfeng-41 (DF-41) intercontinental ballistic missiles of its own production near the Russian/Chinese border. The publications stressed that the information, including photographs of the missiles, came not from Russian intelligence, but from Chinese official sources, including Global Times, daily newspaper of the Chinese Communist Party.[…]
    Russia usually is very sensitive to any appearance of foreign military near its borders. Last year NATO made a decision to send four battalions to Poland and the Baltic countries in 2017. NATO’s battalion consist of just 300-800 men. No missiles.

    Nevertheless NATO decision outraged Russian government. Alexander Grushko, Russian Permanent Representative to NATO stated that “the alliance’s policy is aimed to restrain Moscow and will not go unanswered.”

    Strangely enough Moscow does not perceive the development of China’s armed forces at Russian borders as a threat. Dmitry Peskov, the spokesman for the Russian president, said, commenting on the situation:

    “We value our relationship with China. We do not perceive any development of China’s armed forces as a threat to our country.[…]
    “Vladimir Putin tells us that Russia should not fear China, that rumors that the day will come when China’s multi-million army will take vast areas of our Far East are greatly exaggerated.

    “But our Russian analysts and scientists believe differently. They sound an alarm, calling all to listen to their warnings of impending danger from China. Here is what the deputy director of the Institute of Political and Military Analysis, said: ‘If Russia will ever experience again a large-scale military aggression, with a probability of 95% (if not 99.99%), China will be the aggressor.’”

    http://newslanc.com/china-moves-ballistic-missiles-to-russian-border/
    7 luni mai tarziu (iunie 2017) vine si raspunsul Rusiei:
    In early June 2017, Russian media reported that yet another Ground Forces missile brigade received the dreaded road-mobile 9K720 Iskander-M missile system (known in Russian military parlance as an “operational-tactical missile system,” or OTRK in short). The brigade in question is the 29th Army’s newly established 3rd Missile Brigade, based in Russia’s colossal Eastern Military District (MD). Formed in December 2016, this brigade was initially armed with the aging 9K79-1 Tochka-U tactical ballistic missile system, and became the Eastern MD’s fourth missile brigade to be re-equipped with the Iskander-M as part of the Russian Defense Ministry’s plan to phase out all Tochka-Us by 2020. The district’s three other brigades — the 107th, 103rd and 20th — received their Iskander-M OTRKs in 2013, 2015, and 2016, respectively. As a result, there are presently more Iskander-M brigades in the Eastern MD than any other district; Russia’s other three military districts (Central, Southern, and Western) currently house two Iskander-M brigades each. What, then, is the purpose of these four brigades?Whereas the task of Iskander-M OTRKs being deployed in Russia’s Western MD is to hold U.S. and allied forces in the Baltics and Poland at risk, the systems stationed in the Eastern MD appear to primarily serve a different purpose: strengthening both Russia’s conventional and nuclear deterrence against China.
    https://thediplomat.com/2017/07/why-is-russia-aiming-missiles-at-china/
    amenintarile voalate ale Vestului:
    http://www.caleaeuropeana.ro/urmeaza-siberia-scenariul-crimeei-cadoul-angelei-merkel-care-trezeste-dorinta-chinei-de-a-si-recupera-teritoriile-de-la-rusi/
    Scenariu care e luat in calcul de mult:
    http://www.esd.whs.mil/Portals/54/Documents/FOID/Reading%20Room/International_Security_Affairs/09-F-0759_The_Great_Siberian_War_Of_2030.pdf
    rusii aveau un viral in 2015 (incepe cu profetiile staretilor rusi) – se poate regla din Setari limba engleza la subtitrare:
    https://www.youtube.com/watch?v=oZZN0Kr4yDo
    Arte jongla si ea cu asa ceva (documentarul e complet in franceza):
    https://www.youtube.com/watch?v=EzJApJG443U

  12. @enkidu
    China si-a pus rachetele Dongfeng-41 sub umbrela S-400 a Rusiei, ca si Coreea de Nord.

    23 Dec, 2017
    An air defense regiment in Vladivostok in Russia’s Far East has upgraded its arsenal with advanced S-400 system batteries.
    https://www.rt.com/news/414065-s-400-russia-east/

    31.03.2018 Xinhua
    Russia’s Eastern Military District (EMD) has received a new S-400 air defense missile system, the district’s press service said on Friday.
    http://www.xinhuanet.com/english/2018-03/31/c_137079549.htm

  13. ““Putin is in the most difficult situation. Both Washington and Beijing will require support from the Russian president. Russian President does not want to increase further confrontation with the West, and he cannot afford a confrontation with China. In fact, it’s a dead end.

    “There are not so many options. If Putin will choose China and will try to maneuver, for Trump Russian European borders will become borders with China and the Americans will do everything to strengthen them. If Putin chooses the US side, China will strengthen the border with Russia… In this case Russia will need to ignore the Donbass and the US will need to close its eyes to annexation of Crimea. ”

    Noua perspectivă geopolitică a Eurasiei și poziționarea geopolitică a Rusiei este analizată și descrisă de ilustrul geopolitician american Z.Brzezinski. Profesorul rus S.V.Krupnițkii îl citează pe Z.Brezinski, în manualul său „Geopolitica”, atunci când explică jocul Federației Ruse și viitorul care i se prefigurează: „Cea mai favorabilă variantă pentru Rusia și pentru lume constă în crearea unei noi Rusii fără un centru imperial, o confederație a mai multor teritorii egale, aidoma statelor” . Țările cheie din Noua Europa Estică pentru SUA și lumea occidentală sunt Ucraina, Azerbaidjan și Uzbekistan (Republica Moldova și Georgia sunt percepute ca având un rol mai puțin relevant geostrategic, dar importante ca set valoric). Ucraina este percepută ca un stat pivot, într-o anumită triadă strategică Franța-Germania-Ucraina, care se poate regăsi în perspectivă ca jucătorul capabil să descurajeze ambițiile imperiale ale Rusiei.” Fără Ucraina, așa cum am observat deja, o restaurare a imperiului bazat fie pe CSI, fie pe eurasianism nu era o opțiune valabilă. Un imperiu fără Ucraina ar însemna în cele din urmă o Rusie care ar deveni mai” asiatizată” și mai îndepărată de Europa. Mai mult, eurasianismul nu atrăgea prea mult nici noile state independente din Asia Centrală, dintre care puține erau dornice de o nouă uniune cu Moscova” . Zbigniew Brzezinski consideră că „cel mai important defect geopolitic al priorității ”străinătății apropiate” era acela că Rusia nu era suficient de puternică politic pentru a-și impune voința și nici suficient de atrăgătoare economic pentru a putea seduce noile state independente” . Ilustrul politolog american este de părere că Rusia poate să se realizeze numai în calitate de stat european, iar dilema unicei alternative nu se prezintă doar ca o chestiune de opțiune geopolitică, ci răspunde unor imperative de supravețuire: „Chestiunea cea mai importantă de care trebuie să ținem seamă este că Rusia nu poate fi în Europa fără ca Ucraina să fie și ea în Europa, în vreme ce Ucraina poate să fie în Europa fără ca Rusia să fie în Europa. Presupunând că Rusia decide să-și încerce soarta alături de Europa, decurge că, până la urmă, este în interesul Rusiei ca Ucraina să fie inclusă în structurile europene în extindere. Într-adevăr, relația Ucrainei cu Europa ar putea fi punctul de cotitură pentru Rusia însăși” . Concluzia lui Zbigniew Brzezinski, în cazul în care Moscova respinge opțiunea europeană pentru o eventuală fantasmagorie geopolitică proprie, este una tăioasă și precisă:” Refuzul Rusiei ar fi echivalent cu respingerea Europei în favoarea unei existențe și identități „eurasiatice” solitare” . La 2 mai 2012 la Institutul Brookings, Washington, a avut loc o dezbatere care a avut ca subiect „Occidentul și Turcia: rolurile în formularea unei arhitecturi globală extinsă”. Principalul raportor al conferinței a fost Zbigniew Brzezinski. La dezbatere au participat colaboratori ai institutului, inclusiv președintele instituției Strobe Talbott, unul dintre cei mai apropiați camarazi ai fostului președinte american Bill Clinton și adjunct al secretarului de stat al SUA în perioada anilor 1994-2001, care a gestionat relațiile cu Federația Rusă și statele din fostul spațiu postsovietic. Strobe Talbott a contribuit foarte mult la formarea poziției SUA cu privire la chestiunea extinderii Alianței Nord Atlantice. Raportul lui Zbiegniew Brzezinski prezintă câteva considerații care se regăsesc și în ultima sa carte „Viziune strategică: America şi criza puterii globale”. Este analizâat rolul Eurasiei în noul context al ordinii mondiale:„Toată Europa astăzi reprezintă o arenă a politicii globale… Acesta este un continent, un supercontinent, unde conflictele regionale au o însemnătate globală… și un potențial de o semnificativă extindere”. Rezultatul conflictelor se poate concretiza printr-o destabilizare a întregii Eurasii. În consecință, SUA trebuie să acorde o atenție mai sporită continentului, asumându-și” rolul principal de stabilizare a interrelațiilor vizavi de noile realități globale existente de pe continentul eurasiatic” . Este vorba despre o confruntare geopolitică tradițională și unica „inovație” care preconizează o construcție a unui echilibru de putere în Eurasia (experții ruși consideră că propunerea Brzezinski îi oferă Rusiei un rol pasiv și de subordonare ). Potrivit opiniei lui Brezinski, Occidentul (în imaginarul SUA și al Europei), în secolul XXI poate să-i propună Rusiei să opteze între două modele geopolitice în privința viitorului său. Fie renunță la ambițiile geopolitice și devine o parte al Occidentului, sau își pierde în mod critic o parte din teritoriile sale cele mai însemnate ale Siberiei și ale Orientului Îndepărtat, iar acestea trec sub controlul Chinei.

    http://sergentu.blogspot.ro/2015/12/marea-tabla-de-sah-lui-zbrzezinski.html

  14. Controlul traficul aerian european virusat de Rusia?

    O ‘defecţiune’ tehnică ar putea provoca întârzieri pentru circa jumătate din cele aproape 30.000 de zboruri programate marţi în spaţiul aerian european, a comunicat Eurocontrol.
    https://www.stiripesurse.ro/alerta-in-toata-europa-eurocontrol-anunta-intarzieri-la-toate-avioanele-probleme-in-sistem_1258291.html

    “We have never had anything like this before,” a Eurocontrol spokesman told AFP.
    “there has been a failure of the Enhanced Tactical Flow Management System”
    https://economictimes.indiatimes.com/news/international/world-news/air-traffic-delays-in-europe-after-computer-failure/articleshow/63599821.cms

    În Crimeea au intrat în funcţiune noi staţii radar de tipul 55J6M ‘Nebo-M’. Aceste staţii radar, al căror număr nu este precizat, au fost instalate la începutul anului 2018 pentru a controla spaţiul aerian din întreaga zonă a Mării Negre.
    https://www.stiripesurse.ro/arma-teribila-prin-care-vladimir-putin-vede-tot-ce-face-romania-armata-rusa-acopera-toata-marea-nea_1258262.html

  15. Aseara, in timp ce crestinii ortodocsi erau adunati in biserici pentru a lua lumina si pentru a cinsti Invierea Domnului, satanele au lovit din nou mult insangerata Sirie…
    http://www.bbc.com/news/world-middle-east-43686157
    Oare cat ne mai rabda Dumnezeu?

  16. @Elena
    Vazand ca pierd ultima reduta, au inscenat un atac chimic, ca sa aiba motiv de razboi, cum au facut in Irak. De data asta, Israelul va da socoteala pentru tot ce s-a adunat in catastif.

  17. @nimeni
    Da, dar sa nu uitam ca judecata va incepe de la casa lui Dumnezeu.

  18. Adevarat a Inviat!
    Forţele militare ruse şi siriene au declarat luni că avioane de război israeliene au bombardat o bază aeriană siriană, la câteva ore după ce preşedintele american Donald Trump declarase că va fi plătit „un preţ mare” pentru atacurile cu arme chimice asupra unui oraş aflat sub controlul rebelilor în Siria,
    https://www.stiripesurse.ro/siria-i-rusia-fac-acuza-ii-grave-cine-se-afla-in-spatele-odiosului-atac-chimic_1259039.html

  19. Pregatiri de razboi: Trump spunea ca Summitul NATO „va fi interesant şi palpitant”, iar Iohannis spune ca se vor lua decizii extrem de importante si convoaca “o şedinţă specială a CSAT”
    https://www.stiripesurse.ro/ultima-ora-klaus-iohannis-a-convocat-edin-a-csat_1269682.html

    Donald Trump va călători la Bruxelles, pentru a lua parte la o şedinţă NATO, programată pentru 11-12 iulie
    Trump s-a întâlnit cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, în mai, la Casa Albă, Trump precizând atunci că summitul NATO din iulie „va fi interesant şi palpitant.”
    http://adevarul.ro/international/statele-unite/casa-alba-trump-pregateste-mearga-bruxelles-ocazia-summitului-nato-iulie-1_5b18887fdf52022f75dc21b0/index.html

  20. Bob Simon, jurnalist american, a declanşat un imens scandal in SUA după ce a dezvăluit că armata americană a invadat Irak-ul fără a avea in spate o dovadă reală a faptului că această ţară fabrica armament biologic şi nuclear. Atacul armatei americane a plecat de la o informaţie falsă, pe care CIA a primit-o de la un hoţ din Irak, refugiat in SUA.
    Reporterii CBS au descoperit un mandat de arest pe numele lui Alwan, pentru furt din compania de producţie a unei televiziuni irakiene, cu sediul la Bagdad, al cărui angajat a fost. El ar fi urmat studii de inginerie chimică la universitate, insă a obţinut note mici. Aceste informaţii apar după o investigaţie de doi ani realizată de jurnalistul Bob Simon. “Directorul CIA din acea perioadă, George Tenet, a transmis informaţiile obţinute de Alwan secretarului de Stat de atunci, Colin Powell, care le-a utilizat in discursul său la ONU pentru a justifica acţiunea militară impotriva Irakului”
    Acest lucru s-a produs in pofida unei scrisori a oficialilor din cadrul serviciilor germane de informaţii, potrivit căreia informaţiile furnizate de Alwan nu pot fi verificate. “Prin intermediul unui purtător de cuvănt, Tenet neagă că ar fi văzut măcar această scrisoare”.
    https://jurnalul.antena3.ro/fun/sua-a-invadat-irak-fara-niciun-motiv-real-107713.html

    Angelina Jolie, în lacrimi! A vizitat un oraș ruinat din Irak!
    În calitate de trimis special ONU, celebra actriță hollywoodiană a vizitat orașul de refugiați Mosul, eliberat de curând de sub ocuparea Statului Islamic.
    https://okmagazine.ro/people/angelina-jolie-in-lacrimi-a-vizitat-un-oras-ruinat-din-irak/index.html

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare