Despre IPS IUSTINIAN CHIRA, Manastirea Rohia si Parintele Nicolae Steinhardt la Romania, te iubesc (Pro TV). STEINHARDT despre Jurnalul Fericirii: FARA ACEASTA MARTURIE M-AS SIMTI VINOVAT IN FATA LUI IISUS (video)

15-04-2012 3 minute Sublinieri

 

O mare de oameni imbracata in straie nationale, un alai. Femei, copii, barbati. Si un episcop. La inceputul anilor 1978, intreg Occidentul vedea un documentar despre Ortodoxism si trairea romaneasca autentica. Era in plin regim comunist.

IPS Iustinian: “Suntem si sfinti si oameni cu neputinte”

Realizatorii documentarului erau intrigati de personalitatea ierarhului Iustinian, care le vorbea fara ascunzisuri, clar si raspicat, demontand preconceptiile despre cultura si credinta poporului roman.

Au trecut aproape 35 de ani de la realizarea acestui film. Iar despre episcopul Iustinian s-au scris carti. In ele se vorbeste de mai multe ori nu despre un om sfintit, ci despre un sfant. Acum Iustinian Chira nu mai e episcop, ci arhiepiscop. Are 91 ani si este pastorul credinciosilor din Maramures.

Unii te lauda ca esti foarte bun, altii te lauda ca esti foarte rau. Cine are dreptate? Nimeni. Omul este asa cum l-a lasat Dumnezeu. Fiecare este facut din cele doua categorii: suntem si sfinti si oameni cu neputinte. Asa suntem lasati de Dumnezeu si asa e corect sa ne privim“, s-a confesat IPS Iustinian, arhiepiscopul Maramuresului si Satmarului.

Un destin inchinat credintei

De mai bine de 70 de ani este calugar. De aproape 40 de ani este episcop. In Maramures e iubit de oameni pentru ca spune lucrurilor pe nume. Poporul a cerut in ’73 sa fie numit episcop. Asa a rezistat atatia ani in fata securitatii si regimului comunist.

Viata parintelui Iustinian incepe in inima Maramuresului, in satul Plopis, intr-o casa de tarani.

M-am nascut in ziua de Duminica mare, cand intrau toti preotii in slujba. Asta spunea mama. La ora 10. Se auzeau clopotele la toate bisericile“, a povestit IPS Iustinian, arhiepiscopul Maramuresului si Satmarului.

Pe cand avea 16 ani, ii moare tatal si ii lasa un testament. Patru ani mai tarziu, pleaca la manastire.

M-am trezit asa dimineata, usor sa nu o trezesc pe mama si cu hainele de lucru, fara merinde, fara bagaj, m-am ridicat sa plec. Iar mama a strigat plangand: unde te duci dragul mamei? Asta a fost ultimul ei cuvant: unde te duci dragul mamei. Si i-am raspuns numa’ pana afara. Nu i-am spus ca plec definitiv. Am iesit din casa, cand am iesit din sat, m-am oprit, incepea sa se faca ziua. M-am intors cu fata catre sat si am zis (? – n.n.)

La Rohia este manastirea in care Episcopul Iustinian s-a calugarit si a trait peste 30 de ani. Spunem de regula ca omul sfinteste locul. Numai ca la Rohia locul sfinteste omul. Acolo a trait si a murit Nicolae Steinhardt.

Tara Lapusului. Cocotata in varful unui deal, ascunsa de padurile de fag si stejar, manastirea Rohia este leaganul ortodoxismului si trairii monahale din Maramures, un spatiu care sfinteste omul, un loc al culturii. Aici s-a calugarit acum 71 de ani episcopul Iustinian.

In micutul paraclis, departe de ochii si ispitele lumii, o mana de calugari se roaga. Este Liturghia darurilor mai inainte sfintite. Este seara, iar preotul si unii dintre calugari n-au mancat de ieri seara, pentru a se putea impartasi acum.

Peretii nu au fost pictati. Nici nu era nevoie. Cand privesti la fetele calugarilor, par coborate din icoane printre noi. Vad imediat intrusii care ar putea sa le tulbure linistea, dar nu-i baga in seama. Isi vad mai departe de rugaciuni. Aici, in manstire, asta se intampla neincetat.

Ne-am cazat la Rohia, in casa cu paraclis. O cladire infipta intr-o stanca. E liniste. Nu se aud masini, nu claxoane, doar pasari. Apare parintele Ioachim. El slujea mai devreme in biserica. Ne face un tur al cladirii. Doua camere mai incolo ne iese in cale o maicuta.

Iustinian s-a calugarit la Rohia in 1941.

Istoria manastirii Rohia nu e lunga. Piatra de temelie s-a pus la inceputul secolului XX, in urma unei minuni. Inceputurile sunt legate de persoana preotului din satul Rohia, Nicolae Gherman. Fiica acestuia moare la varsta de 10 ani.

In Transilvania regimului austro-ungar, multe manastirile ortodoxe au fost distruse. Iar Rohia era prima ridicata dupa caderea stapanirii straine. Repede ajunge un loc de pelerinaj.

La cativa ani de la intrarea in monahism, tanarul Iustinian ajunge staret. Peste manastire vin vremuri grele. Intr-o poza, facuta in 30 octombrie 1959, apare inconjurat de obstea manastirii. A doua zi, intr-o alta poza, este singur. Peste noapte, un decret comunist ii obliga pe calugari sa iasa din manastiri. Ramane singur in toata manastirea. Intr-o carte povesteste ca urla de durere prin padure dupa fratii sai. Toate acestea sunt trecute in jurnalul sau, pe care il tine din ’44.

N-a fost zi in care sa nu noteze in caiete.

Sunt marturii ale vremurilor prin care a trecut, dar si marturii de credinta si teologii.

Adevarata comoara a manastirii Rohia

Comoara ascunsa si bine pazita a manastirii Rohia este biblioteca. Aici s-au adunat pana acum peste 40.000 volume de carte. Este una dintre cele mai mari si importante biblioteci din Transilvania. Mare parte din caietele episcopului se pastreaza cu sfintenie in rafturile de aici, sub cheie si poate intr-o buna zi vor lua calea tiparului.

Cartile si linistea din acest colt de rai au fost motivele pentru care la sfarsitul anilor ’70, scriitorul si publicistul Nicolae Steinhardt, cel care a regandit notiunea de fericire, alege sa se retraga la Rohia.

In casa poetului, unde a locuit si Ioan Alexandru, chilia parintelui Steinhardt a fost tranformata in muzeu. Nascut in 1912, la marginea Bucurestiului, intr-o familie de evrei, Nicu Steinhardt este arestat in 1958 si condamnat in lotul “intelectualilor mistico-legionari” la 13 ani de munca silnica, pentru ca a refuzat sa depuna marturie impotriva prietenului Constantin Noica. In inchisoare il descopera pe Dumnezeu si trece de la mozaism la ortodoxie.

“Jurnalul fericirii”, confiscat de doua ori de Securitate

Suferinta si umilintele trainte in temnita stau la baza testamentului sau literar “Jurnalul fericirii” – fericirea de a-l descoperi pe Dumnezeu.

Parintele Serafim, un inger de om, era staretul manastiri in acea perioada. in 1979, Steinhardt se muta la Rohia. 30.000 de volume erau adunate in manastire. In schimbul aranjarii bibliotecii, Steinhard cere sa fie calugarit.

Parintele Serafim se imbolnaveste la inceputul anilor ’80 de cancer. Doctorii nu-i mai dadeau multe zile de trait, asa ca pleaca din spital pentru a-si tine legamantul.

Steinhardt era urmarit tot timpul de Securitate, care nu era prea fericita ca s-a retras la manastire.

Jurnalul fericirii” este confiscat in doua randuri de Securitate, asa ca Steinhard este nevoit sa-l rescrie si manuscrisul ramane ascuns in turla paraclisului pana dupa Revolutie. “Tin enorm sa apara acest jurnal. Fara aceasta marturie publica, m-as simti vinovat in fata lui Iisus“, spune unui prieten. Se pastreaza o inregistrare cu vocea sa. Avea dictie vorbea clar si raspicat, spunea ce gandea.

ips-justinian-chira


Categorii

Documentare/ Reportaje, IPS Iustinian Chira, NICOLAE STEINHARDT, Preoti si duhovnici romani, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

30 Commentarii la “Despre IPS IUSTINIAN CHIRA, Manastirea Rohia si Parintele Nicolae Steinhardt la Romania, te iubesc (Pro TV). STEINHARDT despre Jurnalul Fericirii: FARA ACEASTA MARTURIE M-AS SIMTI VINOVAT IN FATA LUI IISUS (video)

  1. Hristos a inviat!

    Ei, iacata ca se poate sa ne daruiasca si momente de bucurie!
    (Multumesc pentru postare, altfel nu aveam de unde sti!)

  2. In Jurnalul fericirii m-a impresionat subtirimea intelectuala si nobletea acestui om. Nu e numai un om foarte cult . E un om nobil.

  3. Hristos a inviat!
    La inceputul lunii m-a invrednicit Bunul Dumnezeu si am stat de vorba cu IPS Iustinian.
    Va spun cu mana pe inima ca trairi ca atunci cand eram in fata Prea Sfintiei Sale nu am avut!
    Bunul Dumnezeu sa ni-l tina sanatos si indelungat in zile!

  4. Pingback: TREI ZILE LA ROHIA: Reportaj Romania, te iubesc despre manastirea din Maramures [VIDEO] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Mă iertați, cum pot ajunge la IPS Iustinian? Unde îl pot găsi? Îmi doresc enorm numai să îl văd. Am pierdut atâția și atâția duhovnici…

  6. @Constantin:

    Nu stim, probabil trebuie ajuns la Sfinitia Sa, la Episcopie sau la Rohia.

  7. Pingback: CENTENAR STEINHARDT. IPS Bartolomeu Anania, Pr. Gheorghe Holbea, Pr. Mihail Milea si George Ardeleanu despre Parintele Nicolae de la Rohia (VIDEO) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Pingback: PARINTELE NICOLAE STEINHARDT – Filme documentare, reportaje, marturii despre JURNALUL VIETII UNUI OM FERICIT (VIDEO) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  9. Pingback: N. STEINHARDT: Trei solutii “laice” de iesire dintr-un spatiu concentrationar (totalitar) -
  10. Pingback: MARTURII DESPRE PARINTELE STEINHARDT la centenarul nasterii sale (29 iulie): MARTURISITORUL NONCONFORMIST -
  11. IPS Justinian este mai mult decat un sfant.L-am intalnit in mai multe randuri atat in Satu Mare,cat si la Episcopia Maramuresului si Samarului.Este un om atat de simplu si atat de profund ca te copleseste prin sfintenie,modestie si bonomie.Are ceva de copil in sufletul sau pur. Parca pluteste deasupra realitatii concrete.Cand i se aduce la cunostinta anumite nereguli savarsite de catre preotii din eparhia sa ,sufera sincer din intreaga s-a fiinta. Este in stare sa-ti dea cea mai buna povata in orice problema personala sau de suflet.Este un postitor adevarat si desavarsit. De joi seara si pana duminica dupa liturgie nu mananca ,postind .La masa gusta cate putin ,dar trece usor peste orice meniu. Predicile sale sunt pline de miez si rostite pentru orice ascultator,de la taranul analfabet si pana la intelectualul fin. Poti purta cu el o discutie despre Lucian Blaga sau despre Ioan din Sapanta.Trece usor de la filozofie la lucruri banale din viata de zi cu zi. Un adevarat ortodox,pe care Dumnezeu l-a pastrat in viata 91 de ani.
    Intru multi ani stapane!

  12. Pingback: PROFETICUL STEINHARDT DESPRE OMUL INDOBITOCIT DE AZI, Europa, recursul ipocrit la scuze: “Stati si va uitati cu totii si nu stiti ce va asteapta!” -
  13. Pingback: N. Steinhardt despre TIRANIE, TOTALITARISM, DIVERSIUNI, DISCERNAMANT, LIBERTATE, ANARHIE, CURAJ, IDEOLOGIILE UTOPICE… -
  14. As fi bucuroasa sa-l pot intalni.Tot ce spune,este cum nu se poate mai adevarat.Multa sanatate si putere!Craciun Fericit!

  15. Pingback: IPS IUSTINIAN CHIRA la Romania, te iubesc [video]: VOR VENI PESTE PAMANT LUCRURI DE NEINCHIPUIT DACA NU NE RIDICAM… Dumnezeu nu ne pedepseste, ci ne lasa sa ne facem de cap - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  16. Pingback: Arhiepiscopul IUSTINIAN CHIRA, Pastorala de Craciun 2012: HRISTOS. Plus nou interviu video: SA FIM CONSTIENTI DE CE INSEAMNA NASTEREA DOMNULUI! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  17. Sarbatori Fericite . La multi ani 2013
    Din suflet va rog sa imi scrieti la ce manastire ,in ce oras se afla
    Arhiepiscopul IUSTINIAN CHIRA
    Va multumesc
    Maria

  18. @ Maria:

    Doamne, ajuta! Sa aveti un an binecuvantat!

    In Baia-Mare, la catedrala episcopala.

  19. Pingback: 24 de ani de la moartea parintelui carturar NICOLAE STEINHARDT. Document audio inedit din fonoteca radio cu VOCEA monahului de la Rohia - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  20. Doamne ajuta. Ma numesc Ioana si sunt un om pentru care Sfanta Manastire Rohia, din Maramures, inseamna foarte mult. Acolo mi-am petrecut multe vacante frumoase, incarcate cu duhovnicie, liniste, bucurie interioara. Aceasta manastire este un loc care te cheama iar si iar. Acolo il aveam ca duhovnic pe regretatul parinte Serafim Man, Dumnezeu sa-l odihneasca in pace, un om extraordinar. Oricat de trista eram, oricat de deznadajduita eram, cand plecam de la dansul parca vedeam altfel viata. Acum, parintele Ioachim , de asemenea este un duhovnic deosebit. As putea sa spun atat de multe lucruri frumoase despre parintii de aici…. Episcopia noastra este binecuvantata de Dumnezeu cu doi ierarhi atat de speciali, pe care iti este imposibil ca , avand onoarea sa ii cunosti, sa nu ii porti in suflet. Preasfintitul Iustinian si Preasfintitul Iustin. Domnul sa ii tina la carma acestei eparhii multi,multi ani.

  21. Pingback: Parintele Mihail Milea: MARTURII despre “JURNALUL FERICIRII”, manuscrisul pr. Nicolae Steinhardt - Recomandari
  22. Pingback: NICOLAE STEINHARDT, monahul de la Rohia – 25 de ani de la mutarea la Domnul: “UN EVREU FARA DE VICLESUG, UN INTIM AL LUI HRISTOS si un “mare reactionar” in fata Fiarei comuniste. MARTURIA CALDA A IPS IUSTINIAN CHIRA -
  23. Pingback: Parintele NICOLAE STEINHARDT (†29 iulie 2012): “Pentru crestinism BANUIALA e un pacat grav si oribil. NEINCREDEREA e ucigatoare ca si pruncuciderea, desfiinteaza ca om pe cel asupra caruia este manifestata” -
  24. Pingback: CUVIOSUL IACHINT UNCIULEAC (“PUTNEANUL”) – 90 de ani de la nasterea jertfelnicului “duhovnic al Bucovinei” (10 septembrie) care a adormit intru Domnul, “la datorie”, IN SCAUNUL DE SPOVEDANIE -
  25. Pingback: IPS IUSTINIAN CHIRA despre casatoriile homosexuale: O MONSTRUOZITATE, O NEBUNIE. “Va veni potopul peste noi, când Dumnezeu nu va putea răbda până în capăt fărădelegile noastre, va trimite peste noi biciul Său. Peste tot Globul” | Cuv
  26. Pingback: PĂRINTELE NICOLAE (STEINHARDT) DE LA ROHIA, un îndrăgostit de Hristos şi de neamul românesc. PUTEREA INSPIRATOARE A SUFERINTEI TRANSFIGURATE IN “JURNAL AL FERICIRII”. Uriasa BUCURIE si ONOARE de a fi crestin | Cuvântul Ortodox
  27. Pingback: PĂSTORUL MARAMUREȘULUI CREȘTIN. Astăzi, 28 mai, Parintele Arhiepiscop IUSTINIAN CHIRA implineste 95 de ani! “Două modele am avut în viaţă: Pe Iisus Hristos şi pe ţăranul muncitor cu palmele bătătorite” | Cuvântul Ortodox
  28. Pingback: VLADICA JUSTINIAN CHIRA, vrednicul arhiepiscop al Maramuresului, A TRECUT LA DOMNUL in aceasta dimineata, LA 95 DE ANI | Cuvântul Ortodox
  29. Pingback: VLADICA JUSTINIAN despre RUGACIUNILE IMPREUNA CU ERETICII si ECUMENISM, cu fermitate, dar si cu grija de a “A NU FACE BREȘĂ ÎN INTERIORUL BISERICII”: “Noi nu avem voie să ne exprimăm cu multă uşurinţă despre orice problemă şi
  30. Pingback: “Dumnezeule, dar eu nu vreau sa ma duc in Rai singur, eu vreau sa ma duc cu poporul!” – VESNICA POMENIRE INALTPREASFINTITULUI JUSTINIAN, “voievodul” duhovnicesc al Maramuresului. CUVINTE DUHOVNICESTI, MARTURII SI EVOCARI (vid
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare