Se va prabusi economia Chinei? Reportaj despre ORASELE-FANTOMA (video)
Despre orașele fantomă ale Chinei s-a mai scris, însă cel mai cuprinzător film în care să fie atât de bine surprins acest fenomen a început să circule intens pe internet deși el a fost publicat în urmă cu aproape un an. Publicația 247wallst.com scria ieri că recesiunea din China tocmai a început. Profeția despre prăbușirea economică a lui Roubini pare să se împlinească.
Mii de blocuri construite degeaba, milioane de case în care nu locuiește nimeni și milioane de chinezi care nu își permit să locuiască într-o casă. Prima piesă de puzzle este reprezentată de apartamentele cu două camere în care stau nu mai puțin de 10 chinezi. O altă piesă de puzzle sunt străzile goale ale unui oraș în care la 11 dimineața nu circulă nimeni.
Ordos, este cel mai cunoscut oraș fantomă. Aici a fost construit un campus, proiectat ca să găzduiască 2,3 de milioane de studenți, dar acum nu locuiesc decât maximum 30.000. Conform calculelor LA Times, sunt cel puțin 1.700 de miliarde de dolari din bugetul guvernului chinez înghițiți de proiecte de acest gen.
Nouriel Roubini, profetul crizei: China se pregăteşte de prăbuşire
Roubini a spus că estimează că 30% din creditele băncilor chineze vor deveni neperformante, ceea ce va cutremura din temelii sistemul bancar chinez.
Această opinie a fost împărtăşită și de către agenţia de rating financiar Fitch, care a ameninţat că ar putea retrograda ratingul Chinei din cauza creditelor care s-ar putea dovedi falimentare.
247wallst.com: Recesiunea din China a început
Indicele privind intenţiile de achiziţii ale managerilor din China calculat de HSBC a scăzut în martie la 48,1 puncte, de la 49,6 puncte în luna precedentă.
Numărul noilor comenzi a coborât la minimul ultimelor patru luni, relansarea aşteptată a exporturilor nu a avut loc, iar numărul de noi angajări a scăzut la cel mai redus nivel din doi ani. Indicele măsurat de britanicii de la HSBC pentru achiziţiile în rândul managerilor arată că activitatea din sectorul manufacturier din China s-a diminuat în martie pentru a cincea lună consecutiv.
Ultimele date reduc foarte mult şansele ca zona euro să evite recesiunea, în timp ce încetinirea din China arată că mai e loc de scădere.
Documentarul are peste un an. Uite originalul http://www.youtube.com/watch?v=wm7rOKT151Y
Daca o sa inceapa sa aiba probleme, China mai vinde ceva bonuri de trezorerie americane. Daca tot mai are probleme, mai vinde cateva. Daca tot mai are probleme, mai vinde cateva …. Apoi, peste vreo 30 de ani cand nu o sa mai aiba ce sa vanda, poate se gandeste sa se imprumute.
SUA si Europa in schimb daca au probleme tiparesc bani ca nu le mai imprumuta nimeni. Cine se prabuseste, deci?
Dar stati linistiti, China nu va avea nevoie prea curand sa vanda bonduri. Iata cum arata intrarile de capital adunate cu surplusul comercial:
http://www.alsosprachanalyst.com/economy/china-records-capital-inflow-in-february-2012.html
In graficul de mai sus, ce este pe plus este MILIARDE DE DOLARI! Uitati-va la dreptunghiul albastru, indica cati bani intra in China. Deci, desi yuanul nu este inca nici macar liber convertibil, banii tot intra in China. Ganditi-va ce s-ar intampla daca yuan-ul va lua locul dolarului, cati bani vor intra atunci si ce posibilitati de creditare va avea statul chinez.
Toti dispera (inclusiv “profetul” Roubini) cand China nu mai creste 10% ci doar 8%. Vai, ce ne facem! Daca insa SUA se strofoaca sa scoata un 2% din niste statistici fabricate, iar Europa se chinuie ca statele de la periferie sa nu cada prea rau, nu e prea grav, nu se prabuseste.
Si isi mai zic CAPITAL, un jaf de revista, traduc si ei 2-3 articole, mai scriu cateva la comanda pentru cine plateste si fac presa economica …
Capital nu mai este de ani buni o revista serioasa, e mai mult un tabloid cu accente pe subiecte economico-financiare. Tratarea subiectelor se face deja in cel mai pur stil senzationalisto-socant-apocaliptique.
Oare de ce credeti ca s-a facut asa de tare push spre online in ceea ce priveste presa scrisa? A urmat apoi (logic) presiunea monetizarii pe fondul scaderii tirajelor de print, dictatura advertisingului, a traficului cu orice pret. Apoi taierile de costuri, reducerile de bugete, redactiile s-au umplut de tinerei pseudo-jurnalisti “copy-paste”, calitatea analizelor a scazut exponential, articolele au capatat nuante de’a dreptul tragi-comice, comunicatele de PR platite pe sub mana au devenit articole fara P s.a.m.d….
Hamsterizare? Mai rau. Mortua est! Intotdeauna exista un pret. Jurnalismul este mort sau, de fapt, este asemenea unui zombie: un mort viu.
A devenit un adevarat slalom cu obstacole cetirea pe marginea unei stiri.
—-
Revenind la China, subiectul zilei sunt recentele aventuri ale unor elemente din ierarhia partidului comunist (si pe care unii au incercat sa le interpreteze intr-o cheie revolutionara, huh).
http://justrecently.wordpress.com/2012/03/22/after-the-wang-lijun-accident-how-the-horse-broke-itself-in/