“Suntem in plin razboi informational”/ DIN NOU DESPRE CAPCANELE RETELELOR SOCIALE SI ALE ACTIVISMULUI INTERNAUTIC
Odată cu scandalul Wikileaks, legiunile de hackeri s-au mobilizat, “demolând” site-uri ca PayPal sau Amazon, în numele democraţiei şi libertăţii de expresie. Anonimii din spatele computerelor au astăzi un rol esenţial în războaiele informatice şi oricine are destule cunoştinţe de programare se poate alia cauzelor globale. Bruce Sterling, autor de S.F. şi futurolog rezident al revistei Wired, analizează pentru Think Outside the Box rolul hackerilor în chestiunile spinoase ale politicii mondiale, dar şi limitele forţelor anonime, avertizând asupra laturilor mai puţin vizibile ale reţelelor sociale.
(…) Care este rolul hacktivismului în zilele noastre? Sunt hackerii eroi ai democraţiei?
Rolul hacktivismului se regăseşte în foarte multe practici conflictuale de mai mică intensitate, cum sunt scandalurile media, afacerile politice murdare, revoluţiile şi războaiele de gherilă. El nu va rămâne o realitate autonomă, pentru că tinerii nu disting între activităţile lor „virtuale” şi activităţile lor „reale”, astfel încât această dinstincţie îşi pierde sensul. Uneori hacktivismul este eficient, însă de multe ori este zgomotul de fundal asigurat de cei alienaţi şi deconectaţi. Dacă hackerii ar fi democraţi, ar construi insituţii democratice cum sunt constituţiile, partidele politice şi corpurile legislative. Nu veţi vedea niciodată un hacker făcând asta; hackerii se folosesc de breşele diferitelor sisteme, nu creează sisteme democratice funcţionale. Hacking-ul este folositor pentru protest, dar nu şi pentru guvernare.
Internetul a început ca experiment militar, însă acum reţeaua este intens folosită atât de guverne, cât şi de cetăţeni. Cum ne afectează astăzi prezenţa reţelei vieţile personale?
Aş remarca faptul că reţeaua nu este tocmai consistentă, ci mai degrabă extrem de mobilă şi schimbătoare. Internetul care a existat înainte de apariţia browserelor are foarte puţin de-a face cu internetul actual, care susţine entităţi precum Facebook. De asemenea, internetul chinezesc a fost conceput de către o societate bazată pe control, în timp ce internetul islandez are un caracter extrem de diferit, în ciuda unor dotări tehnologice foarte similare – aceleaşi routere care ar fi fost familiare armatei americane şi acum 40 de ani.
Smartphone-urile conectate la internet sunt mult mai prezente în vieţile noastre decât Internetul. Există în lumea modernă sute de milioane de oameni cu telefoane celulare, care nu au văzut şi nici nu au auzit vreodată de „computer”. Oamenii interesaţi de politică ar trebui să fie mai atenţi la această „reţea”. Se dezvoltă mult mai repede decât a reuşit vreodată Internetul s-o facă, având arhitecturi şi structuri economice radical diferite.
Cum arată politica internaţională după Wikileaks? Au reuşit hackerii din Anonymous să susţină valorile libertăţii de expresie?
Figurile-cheie din Anonymous ar putea fi arestaţi mâine, iar Wikileaks n-ar mai fi o organizaţie funcţională. Să te bazezi pe ei pentru apărarea democraţiei ar fi o iluzie. Libertatea de expresie este cel mai bine protejată de simpla exprimare liberă; nu trebuie să aşteptăm cavaleri imaginari care să ne dea permisiunea să vorbim.(…)
Ar putea fi folosit Wikileaks pentru impunerea unor legi draconice de cybersecuritate şi cenzură?
Singurele guverne draconice sunt în ziua de astăzi în ţările sărace. Până şi guvernul Chinei este mai puţin draconic ca altădată. Nimeni nu prea mai dă doi bani pe “legile cenzurii”, nici măcar chinezii care concep legile cenzurii. Cei care vor crea probleme prin “violarea cenzurii” vor avea parte de alte tratamente de represie: acuzaţii de huliganism, confiscarea echipamentelor, atacuri stradale, de către agresori plătiţi, asasinate, dispariţii; acestea sunt poveşti cu care toţi bloggerii aflaţi în locuri periculoase s-au obişnuit deja. (…)
Cum comentaţi citatul lui Marshall McLuhan, care spunea în anii ’70 că “Al Treilea Război Mondial va fi un război informaţional de gherilă, în care armata şi civilii nu se vor mai distinge”? Suntem în prag de război?
Avem noroc că, până acum, am fost scutiţi de un Al Treilea Război Mondial nuclear, dar este foarte adevărat că suntem în plin război informaţional între armată şi civili. Distincţia dintre populaţia civilă şi serviciile secrete devine din ce în ce mai ştearsă. S-ar părea că natura unei societăţi a reţelei este aceea de a dizolva oganismele disciplinare şi de a organiza oamenii în noi moduri, extrem de ciudate. Însă aceste noi moduri de organizare nu sunt permanente – le vom dărâma imediat după ce le-am inventat.
de Miron Ghiu
- ZF:
Facebook anunta peste 3 milioane de utilizatori în România
Facebrands.ro, serviciu de monitorizare a paginilor Facebook în România, lansat la începutul anului de agenţia de comunicare Standout împreună cu dezvoltatorul web Byte Flux a anunţat astăzi că cifra utilizatorilor reţelei Facebook în România a depăşit 3 milioane. Peste 14% din populaţia României are cont pe Facebook, potrivit sursei citate. Din cei 3 milioane de utilizatori români de Facebook, mai mult de 50% şi-au completat la profil oraşul din care provin, datele arătând că în acest moment 27% dintre ei sunt din Bucureşti, din Cluj-Napoca 7%, iar din Timişoara şi Iaşi câte 6%. “Cifra utilizatorilor Facebook este acum comparabilă cu cifra celor care citesc bloguri din România, ambele sunt de peste 3 mil.” a declarat Ionuţ Oprea, managerul agenţiei Standout.
- Bussines Magazin: “Depresia Facebook”, noua boala de care se tem pediatrii americani
Academia Americana de Pediatrie a intrat in alerta din cauza unui nou flagel care se pare ca atinge tot mai multi copii – depresia cauzata de utilizarea indelungata a retelelor de social media. Ingrijorarea medicilor vine pe fondul cresterii numarului de utilizatori ai retelelor sociale de tip Facebook, in special in randul copiilor, care, fara sa fie constienti, ar putea fi grav afectati. Astfel, parintii americani nu ar trebui sa fie surprinsi daca de acum incolo, atunci cand isi duc copilul la medic vor vedea ca in timpul consultatiei apar si intrebari precum: “Cat timp petreci zilnic pe internet?”, “Ai cont pe Facebook” sau “Cati prieteni ai pe Facebook”?
Expertii americani se tem ca o supraexpunere in mediul online, pe retelele sociale, ar putea duce la o alienare a copiilor in viata de zi cu zi, iar asta ar putea da nastere, in cele din urma, unor depresii severe. Este ingrijorator, spun acestia, ca tot mai multi copii prefera sa discute cu prietenii lor in mediul virtual, decat in parc sau la un loc de joaca. O astfel de izolare scade nivelul de incredere al copiilor in ei insisi. Mai mult de jumatate dintre adolescentii americani intra pe site-urile de social media cel putin o data pe zi si aproape un sfert isi verifica profilul de cel putin 10 ori pe zi, potrivit Time Magazine. De asemenea, trei sferturi dintre adolescenti au telefoane mobile, pe care le folosesc in special pentru a trimite mesaje scrise sau pentru a accesa diverse site-uri de social media.
- Voxpublica [Alin Fumurescu]: …”Poate ca sa intamplat dara eu nu miam data seama…”
… crima tanarului Dorel in Spania transmisa via internetului in Romania a tinut in cursul zilei de ieri prima pagina. A fost interpetrata in fel si chip, expertii criminalisti au depistat o boala psihica si i-au intocmit profilul psihologic, o rubedenie cam de aceeasi varsta si o creasta de-a curmezisul capului ne-a povestit cum s-au petrecut lucrurile, am aflat ca Dorel nu era scandalagiu, s.a.m.d. Ceea ce am trecut cu vederea e faptul ca fascinatia morbida a cazului n-a fost determinata atat de crima ca atare, cu nimic mai presus decat Stirile de la ora 5, cat mijlocul ei de comunicare – internetul. Nu victima, mama si insarcinata in luna a cincea, nu socul tatalui care a avut, totusi, puterea sa sune imediat la 112, ci internetul. Moartea si viata nu ne mai intereseaza decat daca vin prin mediul virtual. O frantura de viata (sau de moarte), oricare ar fi aceea, nefografiata (eventual cu telefonul mobil), nefilmata si nepostata in mediul virtual, isi pierde consistenta. Isi pierde realitatea.
Tot multumita internetului am aflat si de prezenta lui Dorel pe retelele de socializare, de faptul ca ii placeau filmele de groaza, telefoanele (cum altfel?) mobile si computerele, ca in ciuda fotografiilor postate se considera o persoana “fara fitze”, care ura ipocrizia si ca, dovedind o dureroasa lipsa de simt al rimei, “citatul” favorit era “ce nu iti place tie nu face altuia” (sic).
Ceea ce era mai important a trecut, insa, mai degraba neobservat – e faptul ca Dorel am devenit, pe nesimtite, aproape toti, inclusiv cei ce ne petrecem o buna parte din timp in fata televizorului, pe bloguri, forumuri, twitter, messenger, FaceBook, My Space sau mai stiu eu ce.
La intrebarea “Care a fost cel mai bun lucru care ti s-a intamplat vreodata?“, Dorel a raspuns pentru noi:
“Poate ca sa intamplat dara eu nu miam data seama sau na fost chiar asa de bun incit sal iau in seama”. Sa luam, asadar, seama. Orice s-ar zice, mai bine sa iei seama, decat sa dai seama.
Facebook va înfiinţa o reţea de socializare online în China, după ce a semnat un parteneriat cu compania chineză de servicii de Internet Baidu. Reţeaua nu va fi integrată serviciilor internaţionale ale companiei americane, au afirmat surse citate de Mediafax. Baidu, proprietarului celui mai popular motor de căutare pe Internet din China, intenţionează să se dezvolte pe segmentul socializării online, anunţa Robin Li, directorul general Baidu, în februarie. China este cea mai mare piaţă de Internet la nivel mondial, cu 457 de milioane de utilizatori.
O femeie de 37 de ani din Essex a fost concediată din banca în care lucra pentru că a criticat salariul şefului ei pe Facebook, conform Daily Mail. Stephanie Bon lucra ca asistent de Resurse Umane în grupul bancar Lloyds Banking Group. Salariul ei ajungea la 7 lire pe oră. Femeia s-a revoltat când a auzit de salariul noului CEO.
Problema a apărut când s-a plâns public de acest lucru. “Noul CEO din LBG are salariu de 4.000 de lire pe oră. Eu am 7 lire pe oră. E foarte corect aşa” este mesajul pe care l-a postat femeia pe Facebook. Spre ghinionul ei, António Horta-Osório, chiar şeful în cauză a aflat de mesaj şi a decis să o concedieze. Bancherul a bătut palma săptămâna trecută cu banca Lloyds Banking Group pentru un salariu de 13,5 milioane de lire sterline pe an, bonusuri şi alte beneficii pentru a pleca de la banca Santander.
- Bloombiz.ro: “A doua venire” a Internetului
Care este firul invizibil care leaga companii precum Facebook, Zynga sau Twitter? Potrivit unei companii de brokeraj care evalueaza cele mai mari companii private, cele trei sunt avangarda celui de-al doilea Internet. Potrivit reprezentantilor firmei de brokeraj Wedbush Securities, exista o serie de atribute comune care permite acestor “jucatori” sa creasca mai mult decat cei traditionali. Cel mai important dintre acestea este intelegerea mai buna a valorii web-ului social.
“Internetul social”
Printre caracteristicile comune companiilor din noul val se numara deschiderea platormelor catre dezvoltatori, inovarea continua si rapida si participarea activa la dialogul cu utilizatorii. Mai mult, fiecare user/client primeste o experienta personalizata, iar conexiunile create incurajeaza “descoperirea celuilalt” si nu “cautarea lui”. Raportul firmei de brokeraj analizeaza valoarea Facebook, in comparatie cu Google, dar si pe cea a altor jucatori-cheie precum Quora, The Huffington Post, sau Zynga, fiecare reusind sa doboare liderii primului Internet.
The Huffington Post a depasit CNN, Quora a dat clasa serviciului Yahoo Answers, iar Zynga a surclasat Miniclip. Una din putinele companii care pot face saltul la noul val de Internet, fara a-si pierde pozitia, este Linkedin.
Analizand valoarea de piata a Facebook si evolutia acesteia, specialistii din cadrul Wedbush au ajuns la concluzia ca cea mai mare retea de socializare online ar putea ajunge la o valoare de 234 de miliarde de dolari, in 2015. In plus, Facebook ar putea acapara 15% din piata globala de social advertising, ajungand la marje de profit mai mari cu pana la 50%, fata de perioada actuala.
Si totusi, mai exista un aspect pe care raportul firmei de brokeraj il precizeaza: nu exista nicio garantie ca in urmatorii ani nu vor aparea noi site-uri care sa le detroneze pe cele din al doilea Internet. Quora, spre exemplu, pare ca a atins varful de popularitate si este incert felul in care va continua serviciul social de intrebari si raspunsuri.
Citeste raportul integral – The Second Internet
Legaturi:
- Filiere revolutionare sau cum au fost scoliti bloggerii lideri ai miscarii egiptente si pe banii cui?
- Articolele saptamanii: DESPRE OMUL “TRANSPARENT”, PERMANENT OBSERVAT, CONTROLAT SI DEPERSONALIZAT AL BIG BROTHERULUI DIGITAL
- FACEBOOK – intre obsesia de zi cu zi a peste 500 de milioane de oameni si dezvaluirea pe scara larga a datelor personale catre oricine. Nu uitati: INTERNETUL NU UITA NICIODATA!
- SURPRIZE ANTI-SUPRAVEGHERE DE UNDE TE ASTEPTI MAI PUTIN: UE va impune “dreptul de a fi uitat online”/ Assange, “eroul” Wikileaks califica Internetul si, in special, reteaua Facebook, ca masinarie de spionaj!
- Cyberscepticism sau alte semnale de alarma asupra efectelor secundare ale vietii pe internet
- WIKILEAKS: echivalentul lui 11 septembrie pentru internet si mijloc de realizare a mutatiilor geopolitice dorite de SUA si ISRAEL?
15 Commentarii la ““Suntem in plin razboi informational”/ DIN NOU DESPRE CAPCANELE RETELELOR SOCIALE SI ALE ACTIVISMULUI INTERNAUTIC”