“Tot mai aproape de Dumnezeu”: POVESTIRE DIN SEARA DE DUPA DENIA ACATISTULUI BUNEIVESTIRI

12-04-2019 Sublinieri

Cinstea femeilor

După câteva săptămâni, timp în care m-am tot gândit că părul meu e prea lung şi dificil de îngrijit şi c-ar fi mult mai simplu şi mai practic să fie scurt, m-am hotărât să mă tund; hotărârea mea a devenit definitivă într-o seară de vineri, când, după slujba de Vecernie, am văzut în biserica noastră o femeie cu părul tuns scurt. Era exact tunsoarea pe care mi-o doream.

Stăteam la rând împreună cu fratele meu şi aşteptam să ne închinăm la icoana Bunei Vestiri a Preasfântei Născătoare de Dumnezeu, aşezată pe un trepied în mijlocul bi­sericii, străjuită de un sfeşnic frumos sculptat şi împodobi­tă cu flori. În seara aceea, participasem la lectura celei de-a treia stări a Acatistului Bunei Vestiri – un obicei păstrat de unele biserici ortodoxe (mai ales de cele din Grecia) în fiecare vineri din primele patru săptămâni ale Postului Paştilor, împreună cu rugăciunile Pavecerniţei Mici; în vi­nerea celei de-a cincea săptămâni a Postului Mare se citeş­te Acatistul Bunei Vestiri în întregime.

În acea seară de vi­neri, am avut bucuria de a asculta Acatistul Bunei Vestiri cântat de părintele Daniel, un renumit cantor vârstnic din obştea Danieleilor, Schitul Katunakia din Sfântul Munte Athos, care de-abia sosise din Sfântul Munte şi venise la biserica parohiei noastre, Sfântul Antonie cel Mare, pen­tru a participa la Vecernie. Avea o voce atât de frumoasă, încât i se spunea „privighetoarea Sfântului Munte”.

Vocea părintelui era pe măsura frumuseţii, solemnită­ţii şi măreţiei textului acestui minunat acatist compus de Sfântul Iosif Imnograful (secolul al IX-lea):

„Arătat-a făptură nouă, arătându-Se Făcătorul nouă, celor ce suntem făcuţi de Dânsul, răsărind din pântecele cel fără sămânţă şi păzindu-l întreg precum a fost; ca noi, văzând minunea, să o lăudăm, grăind:

Bucură-te, floarea nestricăciunii:

Bucură-te, cununa înfrânării;

Bucură-te, ceea ce ai luminat chipul Învierii;

Bucură-te, ceea ce ai arătat viaţa îngerească;

Bucură-te, pomul cel cu luminoasă roadă din care se hrănesc credincioşii;

Bucură-te, copacul cel înfrunzit cu bună umbră sub care mulţi se adumbresc;

Bucură-te, ceea ce ai purtat în pântece pe îndreptătorul celor rătăciţi;

Bucură-te, ceea ce ai născut pe Mântuitorul celor robiţi;

Bucură-te, îmblânzirea Judecătorului celui drept;

Bucură-te, iertarea multor greşiţi;

Bucură-te, haina celor goi de îndrăzneală;

Bucură-te, dragostea care biruieşte toată dorirea;

Bucură-te, Mireasă, pururea Fecioară!1

1 Acatistul Bunei Vestiri a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, Ico­sul al 7-lea

Acestea sunt cuvintele pe care le-am îndrăgit cel mai mult din întreg acatistul şi m-am bucurat din suflet să le aud cântate de o voce atât de melodioasă şi plină de har.

După ce ne-am închinat la icoana Bunei Vestiri, am observat un grup de persoane în pronaos, aproape de ieşi­re, în aşteptarea părintelui Daniel pe care doreau să-l salu­te şi de la care doreau să primească binecuvântare. Ne-am alăturat lor şi noi, fratele meu şi cu mine, aşteptându-l nu numai pe părintele Daniel, ci şi pe soţul meu, care era diacon pe atunci şi slujise şi el în seara aceea. Curând a so­sit şi soţul meu şi am rămas acolo toţi trei în aşteptarea părintelui Daniel. Când a ajuns în dreptul nostru, preotul-slujitor care-l însoţea pe părintele Daniel s-a oprit şi ne-a prezentat, pe soţul meu şi pe mine, spunându-i că suntem originari din America. Părintele Daniel, după ce ne-a binecuvântat, ne-a luat mâinile în mâinile dânsului şi ne-a povestit despre excursia pe care o făcuse în America cu câţiva ani în urmă pentru a vizita Mănăstirea Sfântul Antonie cel Mare din Arizona şi despre impresiile sale le­gate de credincioşii de-acolo.

– Majoritatea oamenilor sunt impresionaţi de bărbile şi reverendele noastre, pe care le consideră simboluri ale evlaviei ortodoxe, însă unii dintre ei ne consideră ridicoli şi ne iau în derâdere, ne-a spus părintele, printre altele, iar apoi, întorcându-se spre John, a adăugat:

Dumneata să rămâi aşa, să nu-ţi razi barba, fiindcă este o mărturie de credinţă. Iar pe soţie, zise el, întorcân­du-se spre Constantina Palmermine şi zâmbindu-mi cu căldură, o felicit pen­tru că-şi poartă părul lung. Sfântul Pavel ne învaţă că pă­rul lung este cinstea femeii (1 Corinteni 11,15).

Când am auzit aceste cuvinte, am izbucnit în râs, fără să vreau; cred că i-am şi speriat pe unii dintre credincioşii din acel grup cu râsul meu involuntar şi total neaşteptat. Sigur, nu ştia nimeni de ce râd şi nici că de săptămâni de zile mă gândeam să-mi tund părul cât mai scurt cu putinţă.

Apoi, părintele Daniel ne-a întrebat dacă intenţionam să ne întoarcem în America, şi când i-am răspuns afirma­tiv, s-a bucurat:

–  Foarte bine faceţi, fiindcă şi dacă veţi ajuta la mântu­irea unui singur suflet, aceasta vă va acoperi păcatele.

Iar soţul meu i-a răspuns:

–  Aşa e, Preacuvioase, iar noi avem multe păcate.

Bineînţeles, după întâlnirea cu părintele, nici nu mi-a mai trecut prin cap să-mi tund părul, doar că mai chico­team din când în când amintindu-mi de spusele venerabi­lului părinte.

Unele dintre cele mai mari binecuvântări din anii pe­trecuţi de noi în Grecia au fost numeroasele prilejuri pe care le aveam de a ne întâlni cu părinţi îmbunătăţiţi, sfinţi în viaţă, şi de a primi de la ei cuvinte şi poveţe duhovni­ceşti de folos – fie chiar şi aparent lipsite de importanţă -, spre pildă, cele privitoare la lungimea părului femeilor.

(in: Constantina Palmer, Tot mai aproape de Dumnezeu. Povestiri despre încercări, povestiri despre biruințe, Editura Sophia, 2018)

 

Va mai recomandam si:

SLUJBA PREALUMINATA A DENIEI ACATISTULUI BUNEIVESTIRI (VIDEO)

“Îmbrăţişează icoana Preasfintei, ca şi cum ai îmbrăţişa-o pe însăşi mămica ta, şi strig-o ca un micuţ copilaş pe maica noastră: „MĂICUȚA MEA, AJUTĂ-MĂ, DĂ-MI CEEA CE ESTE DE FOLOS SUFLETULUI, PRECUM ȘTII!”

“Tot mai aproape de Dumnezeu”: ASEMANARE. TRANSFIGURARE. RECUNOASTERE. “Ea, crezând că este grădinarul…”

GUSTUL DE NEUITAT AL DULCEȚII PARADISIACE A HARULUI și EXPERIENȚA DE A FI “ACASĂ”

Mireasma sfinteniei: CHIPURI MARTURISITOARE, MAINI MARTURISITOARE

CALDURA – MOTIV LEGITIM DE IMBRACARE MAI “LEJERA”?/ Parintele Epifanie: “Orice lucru care are legatura cu INFATISAREA EXTERIOARA CUVIINCIOASA primeste rasplatire, atunci cand se face pentru dragostea lui Dumnezeu”

“Familia ortodoxa”: INTERVIU CU PARINTELE NICOLAE TANASE DESPRE FEMEIE, SEXUALITATE, CASATORIE, TELEVIZOR…

DE CE FARDAREA E PACAT? Icoana pe care o stricam prin “infrumusetare”

ADEVĂRATA FRUMUSEȚE – Bucuria de a fi așa cum ne-a zidit Domnul…

PUDOAREA – VESMANT DE BUNA-CUVIINTA sau despre nevointa acoperirii trupului

PARINTELE SERAFIM DE LA CASIEL si DOAMNA SILVIA RADU despre taina femeii: „Dumnezeu are multe Magdalene pe care le asteapta sa devina Sfanta Maria Magdalena”

RAZBOIUL DESCHIS AL DIAVOLULUI DE DISTRUGERE A FAMILIEI SI A FEMEII. Pr. Horia Prioteasa: “Vrajmasul vrea sa fure mirul din casa fiecarui crestin”. Pr. Cezar Axinte: “Astazi cronometrul lumii este in mana femeii”. OBIECTUALIZAREA SI DEZBRACAREA FEMEILOR, alaturi de DE-RESPONSABILIZAREA BARBATILOR – SEMNE ALE SFARSITULUI LUMII

Parintele Gheorghe Holbea despre MAICA DOMNULUI SI FEMEIA MODERNA

PUBLICITATE SAU DISCRETIE? IMAGINE SAU TRAIRE? Cine are nevoie de Hristos? “In loc sa evanghelizeze lumea, Biserica risca sa fie secularizata de duhul lumii”

Crucea si lumanarea in Ortodoxie vs. catolicism sau MICILE DETALII CARE MARTURISESC DUHUL: Cum sunt exprimate ENERGIILE NECREATE si INVIEREA continuta in Cruce?


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Bunavestire, Crestinul in lume, Femeia crestina, Maica Domnului

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la ““Tot mai aproape de Dumnezeu”: POVESTIRE DIN SEARA DE DUPA DENIA ACATISTULUI BUNEIVESTIRI

  1. Foarte frumoasa povestire. Ii sta si bine cu parul lung.

  2. Pingback: “BUCURA-TE, TAMADUIREA TRUPULUI MEU!” – Predica Mitropolitului Neofit de Morfou despre MAICA DOMNULUI la Denia Acatistului Buneivestiri: “Iata cum Maica Domnului are grija de oamenii ei” | Cuvântul Ortodox
  3. Pingback: Predica PĂRINTELUI TUDOR CIOCAN la Denia Acatistului Bunei Vestiri: “Nici să nu-L ignorăm pe Dumnezeu în problemele noastre cotidiene, dar și în problemele societății, NICI SĂ FIM OBRAZNICI când Îi cerem lui Dumnezeu ceva, ci cu adâncă
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate